Chcę zakupić auto na firmę z Czech - moja działalność posiada NIP-UE. Auto ma być wciągnięte jako środek trwały - nie do dalszej odsprzedaży. Pojazd jest używany - tzn - ma ponad 6000km oraz zarejestrowny 2 lata temu. Sprzedawca moze wystawić mi fakturę VAT 0% (vat ma zachować jako depozyt, a po mojej rejestracji w PL ma oddać ten depozyt) Czy to oznacza, że mogę z nim postąpić tak, że: 1. opłacam akcyzę 3,1% (pojemność < 2000) 2. wpłacam 23% VAT 3. wpisuję w KPiR jako normalny zakup? czy może jako zakup WNT? 4. odliczam 50% VAT od samochodu - auto osobowe 5. pozostałą kwotę amortyzuję w okresie 30 miesięcy (wpisanie do rejestru środków trwałych)?
Czy nie... wszędzie czytam że WNT może dotyczyć TYLKO aut nowych (czyli przebieg poniżej 6000 oraz pierwsza rej. nie później niż 6 miesięcy temu)?
Wszystko na Tak. Każde nawet używane auto możesz nabyć Wewnatrz Unii E. netto export
To po cholerę wszędzie piszą o tych warunkach że auto musi być NOWE czyli < 6000kkm oraz wiek mniej niż 6 miesięcy... Cholera dobrze że siedzę w programowaniu... bo tutaj jest wszystko jasne i czytelne, a nie mydlenie oczu jak w tych wszystkich przepisach i ustawach!
Nr klubowicza: 468
Grzesiek, chyba coś nadinterpretujesz. Auta do <6 m-cy i przebieg MUSZĄ zostać poddane podatkowi VAT. Starsze - nie, chyba że masz na nie fakturę. Tak coś mi kiedyś księgowa tłumaczyła. Tak swoją drogą to jakie Porsche ma silnik <2000 cm3 ?
Grzesiek, chyba coś nadinterpretujesz. Auta do <6 m-cy i przebieg MUSZĄ zostać poddane podatkowi VAT. Starsze - nie, chyba że masz na nie fakturę. Tak coś mi kiedyś księgowa tłumaczyła. Tak swoją drogą to jakie Porsche ma silnik <2000 cm3 ?
niestety to nie porsche... ale z rodziny - wpadła mi w oko a5