Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7.11.2010, 10:23 

Witam,
Mam nadzieje ze dobry dzial. Szukam samochodu wyjatkowego na codzien, w cenie i kosztach uzytkowania, ktore pozwola mi sie nie martwic a tylko i wylacznie cieszyc z jazdy i uzytkowania.
Poczatkowo myslalem o mazdzie rx7 (silnik z tlokiem obrotowym) ale zbyt ciezki jest w uzytkowaniu. Patrzylem tez na BMW i audi ale sentyment do porsche ciagle mnie przyciaga.

Okazalo sie ze jest jeden model porsche na ktory moge sobie luzno pozwolic, koszt, ubezpieczenie, koszty utrzymania nie sa takie duze. Jest to oczywiscie boxster.

Problem w tym ze boxster to cabrio. Latem zbytnio to problem nie jest pewnie, wrecz przeciwnie domyslam sie ze to unikatowe uczucie i sama przyjemnosc.
[Pytania]
Jak natomiast jest z cabrio w zimie? Czy jesli klikne przycisk i nasunie sie ten dach szmaciany to mozna go zostawic na sniegu na noc? Czasem zbiera sie kopula 5-10 cm sniegu na dachu a na szmacianym nie wiem czy to nie "przemoknie"/przeciazy konstrukcji :P.

Czy w zimie nie zamarzne jezdzac z nasunietym dachem? Nawiew/klima daje rade sensownie ogrzac wnetrze?

Czy sa jakies osoby ktore trzymaja swoje porsche pod blokiem? :P Czy tylko i wylacznie dom z garazem? (niedlugo bede kupowal mieszkanie/dom).

Jakies rady? Bylby to moj pierwszy samochod sportowy a do tego kabriolet ;).

Na koniec ladna fotka:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 11:48 

jeździłem 2 zimy boxsterem, wrażenia niezapomniane :)

W bagażniku składana łopatka, żwirek dla kotów i lina. Do tego znajomy z suvem zawsze pod telefonem to mus :)

cabrio to przy tym nie problem, bo można kupić hardtop.

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 14:13 

bo do boxstera powinna byc dokladana wyciagarka! :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 19:03 

Jak mam to rozumiec? :P To ze ma niskie zawieszenie i latwo sie zakopuje? Nie mam znajomego z suvem :P musialbym sobie sam radzic z zwirem/dechami/lopata.

Znalazlem taki hardtop na ebayu za ~10 tys. zl.

Obrazek
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Porsche- ... ccessories

Ogolnie boxster z nim wyglada jak cayman albo nawet lepiej ;], nie wiedzialem ze sa takie dodatki.

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 19:12 

jest niski i zakopuje się to jedno a drugie to to że jak się go zaparkuje to ciepło z silnika ktory znajduje się nisko i przed tylną osią (napędową) topi snieg/lód i potem nie można wyjechać nawet z odśnieżonego parkingu :(

oj powalczyłem ja z tym autem trochę w zimie, mimo że miałem nówki zimówki Michelin. Carrerą, mimo że to 4S to nawet nie wyjeżdzam w zimie i nie kupiłem zimówek.

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 20:57 

No to mnie zmartwiles, chcialbym auto sportowe na codzien a nie na lato tylko. Nie pomogloby podniesienie go troche? Nazywa sie jakos to konkretnie? Podniesienie, zeby odstep od drogi byl wiekszy?

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 21:16 

Marion napisał(a):
jest niski i zakopuje się to jedno a drugie to to że jak się go zaparkuje to ciepło z silnika ktory znajduje się nisko i przed tylną osią (napędową) topi snieg/lód i potem nie można wyjechać nawet z odśnieżonego parkingu :(

oj powalczyłem ja z tym autem trochę w zimie, mimo że miałem nówki zimówki Michelin. Carrerą, mimo że to 4S to nawet nie wyjeżdzam w zimie i nie kupiłem zimówek.

kupiłem i założyłem zimówki i za około 60 godzin ruszamswoją Carrerą S do Austrii na narty. Rozsądek mówi - bierz Touarega, serce podpowiada - jedź Porsche :) Tym razem znów posłucham serca :)

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 21:18 

q250 mowisz o przeswicie auta,jak powiesz mechanikowi ze chcesz podniesc zawieszenie do gory to nie bedzie problemu(zrozumie) ;),stymze seryjnie te auta sa juz tak nisko zawieszone wiec bedziesz musial kupic jakies nowe dorabiane sprezyny bo watpie czy jakas firma sprzedaje sprezyny zawieszenia ktore podwyzszaja auto hehe :).

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2010, 21:57 

z zakopywaniem nie mialem problemu, ale tak jak marion pisze, wystarczy odrobina sniegu i cieplo od silnika robi swoje, dodatkowo moment przekazywany na tyl jest taki ze albo ruszysz 'normalnie' = mielisz kolami w miejscu, albo 'bardzo delikatnie' i bedziesz palil sprzeglo... Przy tego typu samochodach chyba rzeczywiscie zamiast opon warto kupic auto zimowe.. :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]