Też jestem w na takim etapie, bo strasznie mi się 1szy Cayenne podoba, im dłużej i więcej poczytasz tym bardziej Ci się odechciewa. Ja jestem obecnie posiadaczem pierwszego MLa z ostatnich lat jego produkcji i chyba jestem nieco,, rozpieszczony " jego 100% bezawaryjnoscią. Zrobiłem przez ponad 2lata ponad 50tys km i tu się nic nie dzieje zmieniam oleje klocki filtry, eksploatacyjnie może jakieś 500-700zł na drobiazgi w zawieszeniu przez ten czas. Z usterek nietypowych to padł czujnik parkowania - 90zł na allegro wymiana 5minut. Wracając do Prosiaka mam tu takiego pod ręką u znajomego 4,5(bez turbo) no jeździ się fajnie ale nie żeby jakąś mega przepaść ale przyznaje jest większy komfort ( bo Ml jest konstrukcją na ramie) reszta wnętrza to rzecz gustu niby Ml prościej ale wyposażenie i gadżety te same z tym że jakość tych elementów to już przepaść na stronę Marca bo w Prosiaku to plastiki rodem z VW i to widać.Audio ( oba auta z Bose) także o niebo lepiej w Mercedesie, czemu tak jest nie wiem ale nawet laicy przyznali że tak jest.Oświetlenie (oba auta Xenon) podobnie z małym plusem dla Porsche bo doświetla zakręty.Trakcyjne oczywiście że Prosiak lepiej precyzyjniej, jest fun ,ale w lekkim terenie to już Merc ( i nawet cięższym bo się go W163 nie lęka)Mocowo to jest oczywiście wygrana Cayenne ale tu jeśli chciałbym uniknąć większej części problemów Cayenne to kupiłbym v6 ( też nie ideał ale jakiś kompromis) tylko V6 jedzie gorzej niż V6 Mercedesa że o V8 nie wspomnę (a jest jeszcze AMG 340km
Ogólnie w Mercedesach z tamtej epoki są niezniszczalne silniki v6 i V8 ( m112 i M113). Może komuś się takie zestawienie przyda, jest naprawdę rzetelnie bo kumplujemy się z właścicielem Cayenne od lat, dużo razem jeździmy itd, on kupił bardzo okazyjnie (auto piękne zadbane ale silnik trup więc remont itd) ale zazdrości mi bezawaryjnosci ( a jeździ może 10tys km na rok, 3cie auto w domu ),Ja pewnie mimo tej wiedzy wpakuje się kiedyś w Cayenne V6 ale na razie cenie sobie bezstresowe użytkowanie Mla.
(nadal przeglądając ogłoszenia Cayenne