Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16.02.2021, 10:50 

Witam jestem na etapie "wchodzenia" w świat PORSCHE :D
Mam "na oku" dwa MACANY . Różnice w wyposażeniu są w kilu pozycjach , no ale czy warto dopłacić do tego ? Poniżej podaje różnicę i czekam na opinie

Oba mają 21` , panorama dach , grzane fotele , asystent martwego pola , PDSL+ ;relingi połysk , sportowe końcówki ; zbiornik 75 L , ciemne szyby ,asystenta z kamerą , komfortowy dostęp ' Wspomaganie układu kierowniczego Plus

różnice w wyposażeniu ( no i w cenie około 40000)

"tańszy" - kolor Volcano Grey
Pakiet skórzanej tapicerki z fotelami częściowo wykończonymi skórą w kolorze Black
Apple Car Play
Adaptacyjne, sportowe fotele z przodu z 18-kierunkową elektryczną regulacją i pakietem pamięci ustawień
Podgrzewana kierownica
Pakiet dla palących

"droższy" - kolor Crayon
Wnętrze wykończone skórą w dwóch kolorach: Agate Grey i Pebble Grey
Adaptacyjne zawieszenie pneumatyczne z funkcją samopoziomowania i regulacji prześwitu oraz Porsche Active Suspension Management
Pakiet Sport Chrono z przełącznikiem trybów jazdy
Komfortowe przednie fotele z 14- kierunkową regulacją elektryczną i pakietem pamięci ustawień
Wentylowane fotele (z przodu)
Nagłośnienie BOSE® Surround Sound System

Jakieś sugestie , rady ? Będę wdzięczny bo decyzję muszę podjąc max do jutra ( głownie skupiam się na zasadności standard zawieszenie vs pneaumatyka ) największy minus tego "droższego" to jasna tapicerka - miałem kiedyś w F10 jasną i po dwóch latach wyglądała jak w aucie 10 letnim

Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź

PostNapisane: 16.02.2021, 11:13 

Nr klubowicza: 692
FabioBB napisał(a):

... największy minus tego "droższego" to jasna tapicerka - miałem kiedyś w F10 jasną i po dwóch latach wyglądała jak w aucie 10 letnim

Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź

W przypadku jasnej skóry sprawdza się przysłowie "Jak dbasz, tak masz.".
W moim dwuletnim macanie jasna skóra wygląda jak nowa. Może jest lepszej jakości niż w BMW ale głównie chodzi o to aby regularnie czyścić i nawilżać. Dodam, że poza regularnym czyszczeniem nie jest jakoś specjalnie traktowana, bo to auto żony więc dzieci, czekolada, soki i granatowe jeansy są na porządku dziennym.

Wracając do spraw bardziej kluczowych. pneumatyka vs standardowe zawieszenie. Zależy to od tego czego oczekujesz od samochodu - jeśli komfortu i mega cichego zawieszenia to pneumatyka. Jeśli natomiast zależy Ci na bardziej klasycznym zawieszeniu przekazującym informację z drogi, to standardowe. Oba są naprawdę dobre. Napisałeś, że mają 21" to na pewno na standardowym będzie czuć.

Ogólnie różnica pomiędzy tymi samochodami jest duża. Miałem ten sam dylemat jak wybierałem auto dla żony i padło na tańszy wariant, po czasie wybór się broni, ale gdyby miało to być jedyne Porsche w rodzinie to na pewno wybrałbym droższe. Wentylowane fotele, sport chrono i pełna skóra robią robotę. Więcej Porsche w Porsche. Szkoda, że nie ma PSE.

Powodzenia w zakupach.

718 Spyder '22
991 Carrera S MRE '14
987 Boxster S '05
Macan kosiarka '18

PostNapisane: 16.02.2021, 11:16 

Zakładam, że mowa o Macanie 2.0, w takim razie radzę wziąć tańszego bo prawdopodobnie będziesz chciał zmienić za jakiś czas na coś mocniejszego i nie odzyskasz tych dodatkowych pieniędzy zainwestowanych w droższego.

PostNapisane: 16.02.2021, 15:06 

Panumatyka w suvie robi robotę.
Dodatkowo wentylacja też się przydaje w gorące dni.
Jak Cię stać to bierz droższego

PostNapisane: 16.02.2021, 15:17 

Im więcej doposażenia, tym wyższa utrata wartości,
chociaż Crayon jest bardzo chodliwy, a Volcano na rynku nie brakuje.

Weź tego który wizualnie i konfiguracją bardziej odpowiada
Twoim potrzebom, nie wiąż się z autem na za długo,
bo w tym modelu będzie się dziać ;)

BTW - 3 opcja - poskładaj swojego pod siebie :)))

PostNapisane: 17.02.2021, 20:19 

poczekaj pół roku i poskładaj sobie najnowszy model.... jesienią będzie nowy Macan, a Ty jak kupisz dziś to możesz się mierzić, że nie jest to "aktualny model"....

PostNapisane: 17.02.2021, 21:22 

Domyślam się że mowa o macanie 2.0 A nowy będzie w pełni elektryczny wiec Obawiam się że nie będzie w cenie 2.0 ja w swoim najbardziej lubię nagłośnienie, pneumatyke ,panoramę no i moc mimo że jest wypchany praktycznie na maxa

PostNapisane: 17.02.2021, 22:11 

ryszardoni napisał(a):
Domyślam się że mowa o macanie 2.0 A nowy będzie w pełni elektryczny wiec Obawiam się że nie będzie w cenie 2.0 ja w swoim najbardziej lubię nagłośnienie, pneumatyke ,panoramę no i moc mimo że jest wypchany praktycznie na maxa

podobno będzie spalinowy i elektryczny...
Macan w obecnej wersji jest już starym modelem i trochę trąci myszką (subiektywnie oczywiście).....
Według Centrum Porsche mają wypuścić benzynowego i elektrycznego / hybrydowego...

PostNapisane: 17.02.2021, 23:27 

Adam_911 napisał(a):
poczekaj pół roku i poskładaj sobie najnowszy model.... jesienią będzie nowy Macan, a Ty jak kupisz dziś to możesz się mierzić, że nie jest to "aktualny model"....

I po premierze nowszej generacji ceny aktualnej pewnie spadną, więc jeśli Ci się nie spieszy to opłaca się poczekać te ~pół roku.

PostNapisane: 26.02.2021, 9:02 

Panowie

Jezeli ktos zna ten (piekny) jezyk, to proponuje obejrzec:

https://www.youtube.com/watch?v=tx7BxcSLHOk

od okolo 9-tej minuty: nowy Macan w pelni elektryczny bedzie oferowany od konca roku 2022 rownolegle z istniejacym Macanem.
Niestety narrator nie powiedzial jak dlugo bedzie produkowany obecny Macan (spalinowy).

Jako ciekawostka dodam, ze dalej narrator mowi iz Porsche w przyszlosci calkowicie przechodzi na naped elektryczny i hybrydowy. Na szczescie pomijajac 911.

Dlatego jezeli ktos jest zainteresowany spalinowym Macanem (jak ja) to ma niby czas co najmniej do konca roku 2022 na decyzje.

Tomek

PostNapisane: 26.02.2021, 14:01 

_Thomas_ napisał(a):
Jako ciekawostka dodam, ze dalej narrator mowi iz Porsche w przyszlosci calkowicie przechodzi na naped elektryczny i hybrydowy. Na szczescie pomijajac 911.
Dlatego jezeli ktos jest zainteresowany spalinowym Macanem (jak ja) to ma niby czas co najmniej do konca roku 2022 na decyzje.
Tomek

Ciekawe jak to się ma do https://autokult.pl/40379,syntetyczne-p ... rc01=c801b

Moim zdaniem elektryki to chwilowa przygoda motoryzacji. Niech ich będzie 50% i system ładowania, a tym samym podróżowania się załamie.
W weekendy na niektórych stacjach autostradowych już dzisiaj kolejki do tankowania są na 30 minut.
W mieście elektryk OK. Ale w Alpy na narty .....
Przy okazji artykułu https://subiektywnieofinansach.pl/samoc ... yna-wodor/ można na jego końcu zobaczyć porównanie trasy Szwecja - Włochy elektryk / diesel. Co prawda to samo paliwo policzone, bez kosztów eksploatacji, jednak daje do myślenia.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]