Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25.02.2019, 13:12 

Cześć,

Dla zainteresowanych Porsche wystartowało 2 edycję IO Competition dla programistów, startupów, dostawców usług/rozwiązań czy studentów.
Szukają pomysłów na aplikacje i usługi dla właścicieli Porsche.
Udostępniają 300 źródeł danych i emulator Taycana.

http://www.porsche-next-oi-competition.com

Finały 6 czerwca.

Znak czasów, widać że szukają ciekawych rozwiązań i usługi będą coraz większym kawałkiem ich dochodów.
Trzymam kciuki że zobaczymy jakieś zespoły z Polski.

Jakub

PostNapisane: 25.02.2019, 13:55 

Dzięki, zarejestrowałem się. Szkoda tylko, że nie ma SDK pod .NET, nienawidzę do szpiku kości robić czegokolwiek poważniejszego w Javie.

PostNapisane: 25.02.2019, 17:57 

Duke napisał(a):
Dzięki, zarejestrowałem się. Szkoda tylko, że nie ma SDK pod .NET, nienawidzę do szpiku kości robić czegokolwiek poważniejszego w Javie.

A jest tam Java (poza JVM na Androidzie)? Z ciekawości spojrzałem i widzę iOS / Android / Node.js oraz po prostu RESTowe API żeby się połączyć z czegokolwiek.

Nie bardzo jest napisane co jest w zamian. Trochę wygląda jak zawody dla studentów, którzy w nagrodę jeśli wymyślą coś super będą mogli robić do dalej dla Porsche :D Ale fajnie zobaczyć co tam udostępniają.

PostNapisane: 26.02.2019, 9:32 

macmk napisał(a):
Duke napisał(a):

A jest tam Java (poza JVM na Androidzie)? Z ciekawości spojrzałem i widzę iOS / Android / Node.js oraz po prostu RESTowe API żeby się połączyć z czegokolwiek.

Ja od dawna robię aplikacje internetowe, więc mogę się mylić, ale masz coś takiego jak Xamarin i możesz pisać w C# aplikacje pod iOS i Androida jednocześnie, ale to jest płatne w pełnej wersji, stąd pewnie taki wybór Porsche. Tak czy siak, ściągnę sobie to SDK i zapoznam się z możliwościami API w tym tygodniu i zobaczę co można tam zdziałać.

Cytuj:
Nie bardzo jest napisane co jest w zamian. Trochę wygląda jak zawody dla studentów, którzy w nagrodę jeśli wymyślą coś super będą mogli robić do dalej dla Porsche :D Ale fajnie zobaczyć co tam udostępniają.

Zgadzam się z tym i to trochę zniechęca, z drugiej choć studentem już jakiś czas nie jestem, praca w jednej firmie, nawet przy różnym oprogramowaniu ogranicza, więc nawet dla satysfakcji i poszerzenia horyzontów coś spróbuję.

Kogoś jeszcze temat zainteresował?

PostNapisane: 26.02.2019, 12:37 

macmk napisał(a):

W zeszłym roku były jasno określone nagrody + najlepsi byli zapraszani do współpracy. http://www.porsche-next-oi-competition.com/2018.html

W tym roku nie widać nagród, zostało tylko zaproszenie do projektu.

Za to pomysły bardzo ciekawe. W zeszłym roku moim faworytem był symulator jazdy ze sztuczną inteligencją w roli coacha. Na bazie informacji z samochodu podpowiadał co poprawić, jak kręcić kierownicą, jaki tor jazdy obrać. Super pomysł i duży potencjał.

https://medium.com/high-mobility/porsch ... 6136c1271f

Sam bym się chętnie zapisał ale nie programowałem od kilku lat :)

Jakub

PostNapisane: 26.02.2019, 13:03 

Zapoznaliśmy się z całym zespołem z ich narzędziami - bardzo fajne!

Niestety widać po nagrodach że jest to kierowane do studentów, nie ma sensu startować do tego firmą, a wielka szkoda.

PostNapisane: 26.02.2019, 15:10 

Może dzięki temu łatwiej będzie indywidualnie. Ja już jakiś pomysł mam, bardzo prosty, na dodatek inspirowany klasyczną motoryzacją. Jest tylko małe ryzyko że, jest on standardową funkcjonalnością Taycana, ale nie wiem na ile wolności to SDK pozwoli.

PostNapisane: 27.02.2019, 0:17 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
Jak oglądałem Taycana w Stuttgarcie w fabryce na jesieni zeszłego roku i pomyślałem o tej smutnej ciszy w środku to od razu wyobraziłem sobie soft, który by przestawiał wszystkie zegary z funkcję Classic a z głośników zacząłby wydawać dźwięki poszczególnych klasycznych modeli. Chcesz mieć wczesne 911, proszę: na panelach piękne pięć zielonych zegarów a z głośników chrypka klasycznego boxera :-)
Ale nie jestem programistą, tak na prawdę nie mam kompletnie pojęcia na ten temat ale może ktoś się podejmie...

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 27.02.2019, 9:31 

Mata napisał(a):
Jak oglądałem Taycana w Stuttgarcie w fabryce na jesieni zeszłego roku i pomyślałem o tej smutnej ciszy w środku to od razu wyobraziłem sobie soft, który by przestawiał wszystkie zegary z funkcję Classic a z głośników zacząłby wydawać dźwięki poszczególnych klasycznych modeli. Chcesz mieć wczesne 911, proszę: na panelach piękne pięć zielonych zegarów a z głośników chrypka klasycznego boxera :-)
Ale nie jestem programistą, tak na prawdę nie mam kompletnie pojęcia na ten temat ale może ktoś się podejmie...

Podoba mi się pomysł i przynajmniej części funkcjonalności sam bym używał(zegary), ale to jest już faktycznie praca dla 3 osobowego zespołu(grafik/inżynier UX, inżynier dźwięku/programista, programista). Dziś ściągnę SDK i zobaczę co tam da się wymodzić.

PostNapisane: 27.02.2019, 12:04 

Mata. Super pomysl :)

PostNapisane: 27.02.2019, 12:29 

SDK chyba nie jest potrzebne, mają też API RESTowe (nie wiem czy jest 1:1).
Z tego co na szybko patrzyłem to takiej magii z zegarami się nie zrobi, udostępniają raczej flagi jakie są w systemie, np. czy okna są otwarte, ciśnienie w lewym tylnym kole, zamknij drzwi etc.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]