Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.06.2019, 15:53 

Porsche Panamera 970 z 2010 roku.
problem wygląda tak, że nieraz zaraz po ruszeniu nieraz po 2km,5km,10 km. Wywala na desce błąd PSM (czyli ESP). i wtedy nie działa tryb SPORT ani SPORT ULTRA.

Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu znów jest ok. Sprawdzałem podczas włączenia błędu czujnik położenia skrętu i jest ok. Sprawdzałem również czujniki abs i wtedy predkości kół są ok, a chwilę po włączeniu błędu zastyga informacja z czujników, i poźniej juz ok. (wydaje mi sie ze to również nie to).
Raz błąd załączył sie bez ruszenia się samochodu a po przekręceniu tylko kierownicą, ale miałem wtedy podgląd pod czujnik kąta skrętu i informacja o skręcie była ciągle ok.

Wyskakuje wtedy tez bład A/C ale to nie ma znaczenia czy jedziemy na klimatyzacji czy bez dzieje sie tak samo.

Miał ktoś podobny przypadek? Albo może na coś naprowadzić? poniżej błędy które zawsze wyskakują po złapaniu błedu

DME (digital engine electronics)
P1583 Sport mode not available

Transmission control —— ( 2 )
U0418 Check PSM control unit Trouble Codes content
U0456 Check A/C operator control unit - This fault can be ignored if active.

Porsche Stability Management
002085 Sport mode, centre differential lock, fault
00208A Sport mode fault
C12089 Steering ECU fault
C120A1 Centre differential lock control unit fault

Gateway
C12097 Check A/C unit Trouble Codes content

Steering wheel electronics
801103 Steering Angle Sensor (SAS) signal implausible

Rear end electronics
C12097 Check A/C unit Trouble Codes content

PostNapisane: 2.06.2019, 17:07 

jakim skanerem odczyt byl ?

PostNapisane: 2.06.2019, 17:57 

Autel Maxisys Pro.
Ale jak wpisuje w neta to wiem ze piwis daje takie same opisy, bo znajduje opisy błedów w necie niestety albo nie napisane co było przyczyną albo coś były dodatkowo inne błedy i tamte bledy były przyczyną

PostNapisane: 2.06.2019, 18:12 

Jeśli napisać jeden i ten sam temat na różnych forach międzynarodowych - myślisz, że to rozwiąże problem ?
Wedlug mnie problem w post numer 1 jest napisany czarno na białym, wszystko inne - konsekwencje !
Wiem , że fora tworzone aby pomagać sobie - tak kazdy gada , tylko teraz to wyglada tak - masz samochód na warsztacie, maksymalnie odczytałeś błędy , mózg nie chcesz włączyć, co dalej robić nie wiesz, dlatego ten temat na wszystkich forach międzynarodowych ! Moje zdanie - to jest tragedia, bez obrazy ! Wiesz co to jest "prowadzona diagnostyka" w porsche ?

PostNapisane: 3.06.2019, 19:35 

myślę, że pomoże bo nie każdy jest na każdym forum.

Wiem co to jest diagnostyka prowadzona bo mam ODIS-a, ISTE czy Mb Star.
Do porsche jednak nie mam dedykowanego diagnoskopu z diagnostyką prowadzoną dlatego pytam się, bo może ktoś miał podobny przypadek.

To nie jest tak, że nic nie sprawdzałem i pytam się bo chce gotowej odpowiedzi.
Oprócz tego co opisałem wyżej, sprawdzałem wtyczki napięcie na modułach i ciągłość niektórych przewodów idących do PSM.

Forum moim zdaniem jest od tego żeby sobie pomagać nie licze na porade w stylu: to jest popsute i wymień to, tylko na naprowadzenie, bo nikt nie jest nie omylny i może czegoś nie sprawdziłem, coś sprawdziłem źle lub coś pominąłem. Nie chce bawić się w wymienianie po kolei części bo nie na tym to polega.

A klient był już z tym w salonie Porsche i powiedzieli mu że po burzy mózgów zaczną od wymiany tylnego mostu ale nie dają pewności że to pomoże bo nie mogą ustalić przyczyny. Wiec nie wiem co wykazała diagnostyka prowadzona jeśli nie mają pewności co jest uszkodzone.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]