Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.07.2025, 8:46 

Cześć wszystkim,

Chciałem rozpocząć dyskusję na temat zastosowania serwomotorów w samochodach Porsche, szczególnie w nowszych modelach – np. 911 (992), Taycan czy Panamera. Jak wiemy, serwonapędy są dziś kluczowe w wielu układach – od elektrycznego wspomagania kierownicy, przez systemy aktywnego zawieszenia, po automatyczne skrzynie biegów i elementy aerodynamiczne (np. aktywne spoilery).

Czy ktoś z Was miał już do czynienia z diagnostyką lub wymianą serwomotoru w Porsche? Interesuje mnie:

Jakie są typowe objawy awarii serwomotoru (np. w zawieszeniu PASM)?

Czy Porsche stosuje własne rozwiązania, czy też korzysta ze standardowych komponentów (np. Bosch, Continental)?

Jak wygląda kwestia programowania nowego serwomotoru – czy potrzebny jest specjalny dostęp online lub tylko PIWIS?

W moim przypadku (Porsche Panamera 4S 2015) pojawił się błąd dotyczący siłownika tylnego spoilera – podejrzewam właśnie problem z serwem. Zastanawiam się, czy warto szukać używanego elementu, czy lepiej regenerować.

Każda opinia i doświadczenie mile widziane!

PostNapisane: 3.07.2025, 20:36 

Objawy awarii - dany element przestaje działać, choć czasem bywa że działa wolniej lub nie w pełnym zakresie ruchu.

Zwykle stosują rozwiązania firm zewnętrznych, ale mogą być oczywiście inaczej zaimplementowane w ich aucie.

W zależności od rocznika kalibracja offline lub online. Raczej tylko piwis, ale wiele innych narzędzi ma coraz więcej funkcji i potrafią też kodować lub kalibrować, ale tutaj nie mam doświadczenia poza piwisem.

Tylny spoiler w Panamerze. Można spory elaborat napisać :) Choć zwykle jest to jeden z trzech problemów. Wiązka, serwomotor lub stojące plastikowe dźwignie/ramiona/przeguby. Jak się otwierał ciężko (strzelanie plastiku) i teraz już nie chce to raczej ostatnia opcja. Jeżeli wolno jeździł lub czasem ruszył a czasem nie to może być serwomotor. Jak naglę przestał choć wcześniej było ok to jest szansa na wiązkę.

Jeżeli to serwomotor kup nowy. Ten sam co OE czyli Boscha jest stosunkowo niedrogi.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]