|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
andrz_ej
|
Napisane: 28.07.2025, 21:12 |
|
|
Witam wszystkich Przeszukałem forum ale nie umiałem znaleźć podobnego problemu w MACAN z roku 24 bez panoramy. Nie wiem czy to po tych deszczach teraz ale przy normlanym nawiewie (np. temp. 20 st. bez opcji auto i bez klimy szyby parują niemiłosiernie, tak, że jazda jest niebezpieczna bo szyba przednia i boczna to totalne mleko. Dałem max temp i troszkę się coś tam na dole przedniej szyby rozjaśniło ale raz, że gorąco a dwa i tak ledwo co pomogło. Jedyne opcje ktore pomagają to: max ciepło na szybę przednią (jak w zimie) ale to mamy saunę w aucie lub jazda na klimie (wysusza powietrze) - i w zasadzie to jedyne rozwiązanie "harcerskie" żeby móc jeździć. Przejrzałem pod maską i nie widzę żeby jakieś odpływy były zapchane, w aucie na oko sucho. I zaczynam się martwić. Byłem na serwisie (bo sobie spryskiwacze przestały działać niektóre - zrobili to) ale ad. parowanie "muszą głęboką diagostykę zrobić. Hmmm. Coś tam o filtrze kabinowym wspominali, że może do wymiany, że to jest może źródło problemów...Auto ma 14 kkm.... Powiedział, że przy okazji wymiany oleju (nagle sie zrobił wymóg co 15 tys kkm a w warunkach jakie otrzymałem przed zakupem jak byk 30 kkm (wiadomo, że co 15 max ale to sobie sam zrobie ten "pośedni") głębiej sprawdzą. Jakoś zaczynam się ich bać  Czy ktoś może coś doradzić? Co mogę sam i jak sprawdzić? Czy do auta nie dostaje się woda z deszczu i mimo, że auto nowe to coś z jego uszczelnieniem nie tak, na zasadzie "Macany tak mają"? Czy podjechać do Mikołowa lub Pszczyny czy to jednak należy oczekiwać jako "na gwarancji" (uszczelnienie auta) Dołączam zdjecia jak wyglądaja szyby i jak się zmienia przy różnych układach nawiewu. Z góry dziękuję za pomoc. link do zdjęć: https://1drv.ms/f/c/b58769c50a501450/El9yNjxfVvhJp7OdN22mRFkBXYRqWjIeRugdapNu1FkUiA?e=7v78ux
|
|
Góra |
|
piterson
|
Napisane: 28.07.2025, 22:31 |
|
Nr klubowicza: 078
|
U nas w Macanie jest też problem z dość mocnym parowaniem szyb po deszczu. Ale odpalenie ogrzewania szyby oczyszcza je w kilkanaście sekund, to samo z klimą. Opcja ustawienia zwykłego nawiewu tylko na szybę też pomaga, choć trwa to dłużej i wtedy trochę zaparowania w zakamarkach zostaje.
|
Góra |
|
andrz_ej
|
Napisane: 28.07.2025, 22:51 |
|
|
Z wszystkim się zgadzam. Tylko, że u mnie po wyłączeniu klimy czy też nawiewu ciepłego powietrza na szybę czy też ogrzewania szyby przedniej ...zaparowanie powraca dosłownie w 2-3 miinuty. Jeśli, któraś z wybranych opcji jest cały czas włączona to zaparowanie nie powraca ale wystarczy włączyć "zwykłe" ustawienia np. temp. 20 auto (bez klimy) i ...mam znowu to samo za chwilę  Tak jakby gdzieś było źródło wilgoci w kabinie ...ale ja go nigdzie nie widzę. Nawet dywaniki są gumowe więc nie ma opcji o wilgocie w dywanikach.
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 29.07.2025, 0:12 |
|
|
Hmm a taki stary trik jak gazeta pod wycieraczki i sprawdzić czy sucha po 1-2 dniach? Może skądś wilgoc się dostaje, bo to nie jest normalne. Może coś w bagażniku pod podłoga? Czy auto ma jonizator? Nie wiem czy w macanach były.
|
|
Góra |
|
andrz_ej
|
Napisane: 29.07.2025, 0:43 |
|
|
cukin napisał(a): Hmm a taki stary trik jak gazeta pod wycieraczki i sprawdzić czy sucha po 1-2 dniach? Może skądś wilgoc się dostaje, bo to nie jest normalne. Może coś w bagażniku pod podłoga? Czy auto ma jonizator? Nie wiem czy w macanach były. Jonizatora nie ma. Ale spojrzałem teraz - auto nie jest w garażu i szyby są z zewnątrz ok. Niee widać na nich pary, widać normalnie wnętrze przy oświetleniu na placu. Tak więc tak jakby wilgoci nie było. Ciekawe czy w momencie uruchomienia i jazdy parowanie się znowu pojawi. To by była zagadka a może jakaś wskazówka. Nie wiem 
|
|
Góra |
|
andrz_ej
|
Napisane: 29.07.2025, 2:00 |
|
|
andrz_ej napisał(a): cukin napisał(a): Hmm a taki stary trik jak gazeta pod wycieraczki i sprawdzić czy sucha po 1-2 dniach? Może skądś wilgoc się dostaje, bo to nie jest normalne. Może coś w bagażniku pod podłoga? Czy auto ma jonizator? Nie wiem czy w macanach były. Jonizatora nie ma. Ale spojrzałem teraz - auto nie jest w garażu i szyby są z zewnątrz ok. Nie widać na nich pary, widać normalnie wnętrze przy oświetleniu na placu. Tak więc tak jakby wilgoci nie było. Ciekawe w sumie jest to, że parowanie szyb pojawia się po uruchomieniu silnika. Jak mi oddawali samochód po naprawie spryskiwaczy to też nie było żadnej zaparowanej szyby a po chwili jazdy powrotnej ledwo co było widać.
|
|
Góra |
|
pawelgl3
|
Napisane: 29.07.2025, 4:35 |
|
|
To jeśli przy postoju nie ma wilgoci na szybach to może słabo woda odpływa z mieszalnika wentylacji lub zabity już filtr kabiny.
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 29.07.2025, 8:42 |
|
|
Wymien filtr kabinowy, kosztuje grosze. To ze na postoju szyby nie parują nie oznacza że w środku nie ma wilgoci. Objawy które opisujesz pojawiały się sie w okresie wiosennym jak włączałem klimatyzację, całość szyb momentalnie parowała do tego stopnia ze bylo to niebezpieczne podczas jazdy. Po prostu jeździłem przez jakiś czas ciągle na włączone klimatyzacji i problem ustąpił. Czy auto stoi "pod chmurka" na codzień?
|
|
Góra |
|
andrz_ej
|
Napisane: 29.07.2025, 9:51 |
|
|
cukin napisał(a): Czy auto stoi "pod chmurka" na codzień? Tak. Problem pojawił sie po tych intensywnych opadach teraz. Wcześniej nie było nigdy takich problemów.
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: 29.07.2025, 10:57 |
|
|
Sprawdz czy nie masz gdzieś wody w bagażniku pod podłoga badz po bokach pod panelami, jeśli się zdejmują.
|
|
Góra |
|
andrz_ej
|
Napisane: 29.07.2025, 23:28 |
|
|
Przejrzałem jak się tylko dało. Wszędzie sucho. Ale dzisiaj pogoda u mnie "bezdeszczowa" i problem jak ręką odjął. Poczekam na deszcze i sprawdzę czy sytuacja się powtórzy i po prostu auto łapie wilgoć przy większych opadach. Na razie nic wiecej nie stwierdzę  Dziękuję wszystkim za posty.
|
|
Góra |
|
cukin
|
Napisane: wczoraj, 11:44 |
|
|
Sugeruje przez pewien okres jeździć cały czas na włączonej klimatyzacji.
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: wczoraj, 16:44 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1656 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Mój inny samochód dokładnie tak samo nagle zaczął parować po tym jak uszkodzeniu uległa klapa doprowadzająca powietrze z zewnątrz. Bez klimy nie dało się jechać. Robiło się momentalnie szaro... Serwis ASO wmawiał mi, że wszystko jest w porządku i tak ma być. Aż w końcu udało mi się ich namówić na wyjęcie nagrzewnicy I znalazła się uszkodzona klapka. Może w Twoim samochodzie zrobiło się to samo ? Jest co prawda prawie nowy, ale w sumie w nowym plastik też mógł się rozpaść...
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|