Mam potwierdzenie juz konkret z ASO i Ravenol dla kogoś kto będzie planował też wymieniać oleje w całym układzie przeniesienia napędu
Otóż w Cayenne II w benzynach (i diesel V8) były na ogół skrzynki rodzielcze ze sterownikami. Jest tam wtedy wielopłytkowe sprzęgło cierne i potrzebujemy oleju o ekstremalnie niskiej lepkości, który "obsługuje" ślizgające się tarczki - wtedy wchodzi tam Ravenol DTF-1.
Diesel V6 w Cayenne II nie mają skrzynki rozdzielczej ze sterownikiem. Moja skrzynka rozdzielcza przekazuje stale napęd przez łańcuch, a nie przez zestaw kół zębatych typu ślimakowego (jak w klasycznym Torsenie z Audi do którego z kolei trzeba lać Ravenol AWD-TOR Fluid).
Do mnie wiec przychodzi do skrzynki rozdzielczej Ravenol VSG 75W-90. tak jak do dyfrów. I to jest najlepszy olej.
Poniżej cały mail od Inż z Ravenola:
"Dzień dobry, dołącze do rozmowy, na wstępie chciałbym od razu napisać że olej DTF-1 i AWD-TOR zdecydowanie nie pasuje do tej skrzynki rozdzielczej, ze względu na inny rodzaj przekazywania napędu.
Torsen klasyczny:

W pana samochodzie napęd w skrzynce jest przekazywany poprzez łańcuch. jest to też stały torsen ale specyficzny z łańcuchem:

Dla skrzyni biegów o kodzie A5904 (tak jak u Pana) dopasowana jest skrzynka rozdzielcza o kodzie/numerze 958 341 020 03, bez sterownika, i pasuje specyfikcja oleju o numerze: 958 341 536 00. Czyli nalezy lać olej VSG 75W-90

Dla skrzyni biegów o kodzie A4805 dopasowana jest skrzynka rozdzielcza o kodzie 3965 25/16 399525 SY84/17, wraz ze sterownikiem o numerze 958 927 755 E, do której pasuje specfyikacja 000 043 305 63 która zamienia się na VW G 052 536 A2 i wtedy jest to olej Ravenol DTF-1:

Według mojej wiedzy brak sterownika przy skrzynce rozdzielczej w Pana samochodzie, oznacza brak sterowania momentem zapięcia sprzęgieł. Olej DTF-1 jest przeznaczony właśnie do skrzynek w których występuje sterowanie sprzęgłami. Jest to moja wiedza, mogę się mylić, natomiast nigdy bym nie zalał oleju AWD-TOR lub DTF-1 do Pana skrzynki. Tylko VSG.
Podsumowując, moje wnioski w tym temacie są takie że napęd w Pana samochodzie jest stały dlatego nie zachodzi potrzeby wstawiania dodatkowego sprzęgła sterującego przeniesieniem napędu na koła."