Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15.05.2018, 22:29 

Witam,
tak jak pisałem kupiłem Boxtera - fajny, testuję go i pojawiają się powoli problemy.. nie wiem czy go radzicie oddać (rozmawiałem - dostanę ew fakturę zwrotną ale sprzedający w ramach gwarancji chce go naprawić), a co się dźwięk metaliczny z tyłu przez przejeżdżanie przez np progi zwalniające;

PostNapisane: 15.05.2018, 22:57 

Ad.1 Do sprawdzenia gumy zawieszenia(+tuleje), amory(nawet czy śruby są dobrze przykręcone), uchwyty od wydechu, poduszki silnika
Ad.3 Nie znam się jeszcze na 986 i nie wiem jak jest rozwiązany centralny zamek, ale jak jest powietrzny, to może być jakiś przewód przetarty/spadnięty. Jak jeździłem z gwiazdą na masce, to miałem dokładnie taki problem, chociaż nie nazwałbym tego mruczeniem kota.

Ale niech się wypowiedzą mądrzejsi.

PostNapisane: 16.05.2018, 7:29 

Ten olej to wycieka pod auto i robi sie plama czy tylko te elementy sa zapocone?

Co do stukow zawieszenia - jedz na stacje diagnostyczna i za 40 pln zrob test zawieszenia na szarpakach. Wyjdzie wszystko i dostaniesz pelna liste co trzeba zrobic..

Kontrolka airbag zaswieca sie i gasnie na zegarach?

PostNapisane: 16.05.2018, 11:01 

Lepiej będzie obejrzeć wycieki z dowolnym mechanikiem, przynajmniej wielce prawdopodobnie ustali przyczynę. Jeśli to wyciek na łączeniu silnika ze skrzynią to może być kilka przyczyn. Wszystkie kosztowne. Możesz mieć wyciek na uszczelniaczu wałka i/lub wyciek z IMS, zatłuszczone sprzęgło itd. Nawet nie wiem czy to automat czy manual?
Co do mruczenia to trzeba porozbierać okolice i ustalić co hałasuje, może automatyka w zespole nawiewów?
Naprawy zlecaj osobom mającym doświadczenie z Boxami/ Porsche, mniej popłyniesz na kasę i nie będziesz wracał do tematu, a i dowiesz się o innych potrzebach Twojego pupila. Części pomoże Ci nabyć i doradzi Qbak z Forum, czasami można coś zaoszczędzić idąc na kompromis, choć nie polecam kompromisów. Powodzenia w działaniach i niskich kosztów.

PostNapisane: 16.05.2018, 12:15 

Auto już jest na warsztacie, na razie dostałem gwarancję [powiedział, że doprowadzi mi za darmo autko do należytego stanu :D w ramach gwarancji - za free] bo kupiłem od mechanika (starszego Pana), który ma co najmniej 3 auta, np SLK.. Boxi stał ponad pół roku (w ogóle mało jeździ), jak go poodkręcałem tam gdzie np jest akumulator itp.. to nawet pajęczyna się znalazła, stan naprawdę świetny poza tym co pisałem wyżej. Myślę, że jak go doprowadzę do porządku to na prawdę dobre autko..

PostNapisane: 16.05.2018, 13:03 

Zapocenie to też wyciek, nie wziął się znikąd. Warto wiedzieć co się dzieje. Pierwsze zdjęcie to już nie zapocenie, a świeży olej raczej :)
Z tego co piszesz to masz zaufanie do sprzedającego i prawidłowe relacje-naprawa za free. Jak już ogarniesz temat to napisz nam skąd ten wyciek i mruczenie bo zdjęcia zbyt małe żeby wstępnie określić.

PostNapisane: 16.05.2018, 13:17 

Oczywiście, że napiszę.

co do zaufania - daleki jestem od tego stwierdzenia, po prostu fajne auto, zatem dam szanse sprzedającemu - i tak sprawdzę co zrobił, jak fuszerkę to zwrócę auto. Już facet chciał anulować fakturę, ale dam szansę bo mi zależy na tym aucie.. zobaczymy..

PostNapisane: 16.05.2018, 14:41 

Nr klubowicza: 694
Usunie Ci wycieki na swój koszt ? fiu, fiu ;)

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 16.05.2018, 15:10 

tak, auto jest już na warsztacie.

PostNapisane: 16.05.2018, 15:14 

Tak czytam... i trzeba cię przestrzec.. Zrozum, wykonanie mnóstwa czynności/ napraw w tym samochodzie kosztuje naprawdę dużo pieniędzy.

PostNapisane: 16.05.2018, 15:23 

Dostał gwarancje od sprzedajacego :) :) i auto prawie za darmo !!!! A nie było to twoje Porsche od bezdomnego :D :D

PostNapisane: 16.05.2018, 17:28 

Pomijając wszystko, powinieneś być w warsztacie i zorientować się co mu dolega, a nie powierzać auto na silikonowanie.
Twoje zdjęcie nr 1 jest bardzo niepokojące i jeśli sprawdzi się najczarniejszy scenariusz z IMS i uszczelniaczem wałka głównego i tłustym sprzęgłem to fiu fiu, trochę kasy będzie potrzeba, a naprawa lepiej jak będzie zrobiona porządnie bez użycia gównolitu.
To co mu dolega jest za pewne odzwierciedleniem ceny za jaką kupiłeś. To zależy tylko od kupującego co bierze, bo może doprowadzisz go do właściwego stanu niskim kosztem i Ci się to opłacało.
Pilnuj mechanika i stawiaj sprawę jasno co należy zrobić, i ciesz się jazdą. Może to jakieś drobiazgi jak pisałeś. Silnik Boxa powinien być suchutki i ładniutki.

PostNapisane: 16.05.2018, 17:54 

Gość ma 15-20 k od tego co dał do tego po ile chodzą zadbane sztuki. Imho dobra kwota na zrobienie wszystkich bolączek.

PostNapisane: 19.05.2018, 10:41 

No to jak z tymi wyciekami i mruczeniem? Coś ustaliliście z mechanikiem?

PostNapisane: 22.05.2018, 15:39 

Witam,
auto jest cały czas u sprzedawcy w naprawie. Dziś miałem je odebrać, ale chyba nic z tego. Wciąż czekam, jak będę wiedział co to było itd.. napiszę.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]