Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26.05.2019, 1:37 

Zwracam się do Was z pytankiem, ponieważ jestem w tym temacie dosyć zielony. Jak oceniacie zakup auta, które zostało sprowadzone z Japonii? Mam na myśli głównie klasyki takie jak 993 czy młodszy 996. Jest szansa na znalezienie takiego auta w naprawdę dobrym stanie, z pełną historią, serwisem itd. i czy ma to sens? Czy lepiej szukać takich ofert w Niemczech? Z Polski oczywiście też chętnie, ale niestety rzadko są samochody z pełnym serwisem i historią :(

PostNapisane: 26.05.2019, 9:51 

Z moich doświadczeń to raczej dobry kierunek poszukiwań auta, jeśli przede wszystkim interesuje Ciebie stan utrzymania/zachowania starszego auta a nie wyłącznie niska cena.

PostNapisane: 26.05.2019, 13:42 

Miłosz.ML napisał(a):
Zwracam się do Was z pytankiem, ponieważ jestem w tym temacie dosyć zielony. Jak oceniacie zakup auta, które zostało sprowadzone z Japonii? Mam na myśli głównie klasyki takie jak 993 czy młodszy 996. Jest szansa na znalezienie takiego auta w naprawdę dobrym stanie, z pełną historią, serwisem itd. i czy ma to sens? Czy lepiej szukać takich ofert w Niemczech? Z Polski oczywiście też chętnie, ale niestety rzadko są samochody z pełnym serwisem i historią :(

Mam auto z Japonii, kierunek dobry.
Moim zdaniem zadbane auto obojętnie skąd kosztuje odpowiednio do tego co reprezentuje i nie ma co liczyć że ktoś się pomylił i że chce sprzedać poniżej ceny rynkowej .

PostNapisane: 26.05.2019, 14:32 

Nr klubowicza: 615
A ja mysle, ze nie ma co kierowac sie stereotypami i myslec, ze fura z Japonii to jak Audi od niemieckiego emeryta, co tylko do kosciola i do Aldika jezdzil a rodzina plakala jak sprzedawal. Kanciarzy masz wszedzie, w Japonii masz pare miast z klimatem wilgotnym i slona bryza, masz domoroslych „tjunerow” itd. Jak wszedzie. Przez niemal dwa lata ogladalem troche sprzetow, czytalem fora, diagnozowalem w warsztatach i doszedlem do wniosku, ze renoma aut z Japonii en masse to pic na wode. Podobnie jak picem jest dissowanie aut z rynku amerykanskiego. Wszedzie zasada jest ta sama - chcesz wydac malo, nie licz na cud, ze dostaniesz auto kolekcjonerskie, igielke od pasjonata z kraju zamorskiego. Masz wiecej siana - kupisz super stan tak z Japonii jak i z Niemiec czy USA. Kiedys Japonia oferowala faktycznie tanie klasyki z niewielkimi przebiegami, ale te czasy (przynajmniej dla starszych Porsche i BMW, ktorymi sie interesowalem) minely pare dobrych lat temu. Howgh.

996 C4S

PostNapisane: 26.05.2019, 15:00 

Przez ostatnie 4 lata sprowadziłem kilkadziesiąt aut z Kraju Kwitnącej Wiśni i uważam, że dużo łatwiej kupić właśnie tam stare auto, niż gdziekolwiek indziej. Zgadzam się, że ceny w Jap wzrosły w tym czasie znacząco i pewnie dlatego u nas w kraju pojawiło się sporo aut w kiepskiej kondycji (takich, które tam mają bardziej status odpadu, niż zdatnego do użytku auta). Sporo ludzi handlujących autami z Japonii wykorzystuje fakt pochodzenia auta jako atut i zachętę dla kupujących a jak wiadomo, na każdym rynku można kupić śmietnik.

PostNapisane: 27.05.2019, 16:25 

Nr klubowicza: 634
Również polecam, 6 sztuk na użytek własny kupione, i 5 tak jak powinno, jedno trochę słabiej, ale nie było tragedii. Z cenami bywa różnie :) teraz trzeba wziąć pod uwagę, że jen jest droższy o jakieś 10-15% jak rok temu.

Niestety ceny Porsche tam są co raz wyższe, co raz trudniej kupić coś w sensownych pieniądzach. Jak chcesz wiedzieć ile mnie to kosztowało - 996 tt, pisz na PW

Daniel

996 Turbo Manual

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]