Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Zakup 997 2006 z silnikiem 3.8
warto 78%  78%  [ 7 ]
nie warto 22%  22%  [ 2 ]
Liczba głosów : 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.09.2015, 7:49 

Witam

Interesuje mnie zakup 911 i mam ofertę na wersję z silnikiem 3.8 355 KM. Auto z roku 2006 przebieg w okolicach 100 000 km.

Czytałem, że silniki 3.8 są dość awaryjne, czy brać więc pod uwagę auto z takim silnikiem?

Auto będzie służyło do weekendowych przejażdżek.

Pozdrawiam

PostNapisane: 8.09.2015, 8:05 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Zrobić dobry przegląd przedzakupowy i... kupić albo nie :)

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 8.09.2015, 11:09 

Nr klubowicza: 164
Żaden ze mnie mechanik i znawca tematu ale o ile kojarzę, problemem 3,8 w 997 gen 1, nie jest usterkowość tylko brak suchej miski olejowej. A to może powodować usterki jeśli auto jest mocno eksploatowane na torze, w szczególności przy użyciu opon o wybitnej przyczepności (slick, semi slick).
W zakrętach, podczas hamowania - tam gdzie opona i kierowca są w stanie wygenerować spore - poziome przeciążenie, smarowanie silnika może nie być optymalne.

Tyle wiem ja.
Jeśli auta nie będziesz katował to nie ma się co psuć.

A do katowania, trzeba kupić porządne auto przewidziane do tego: GT2, GT3, GT4.
Nowe silniki, od 997.2 mają suchą miskę olejową.

Jurek

PostNapisane: 8.09.2015, 12:00 

Jerzy napisał(a):
Żaden ze mnie mechanik i znawca tematu ale o ile kojarzę, problemem 3,8 w 997 gen 1, nie jest usterkowość tylko brak suchej miski olejowej. A to może powodować usterki jeśli auto jest mocno eksploatowane na torze, w szczególności przy użyciu opon o wybitnej przyczepności (slick, semi slick).
W zakrętach, podczas hamowania - tam gdzie opona i kierowca są w stanie wygenerować spore - poziome przeciążenie, smarowanie silnika może nie być optymalne.

Tyle wiem ja.
Jeśli auta nie będziesz katował to nie ma się co psuć.

A do katowania, trzeba kupić porządne auto przewidziane do tego: GT2, GT3, GT4.
Nowe silniki, od 997.2 mają suchą miskę olejową.

Otóż chyba nie jest to takie proste do wytłumaczenia.
Z tego co czytałem (był chyba ostatnio wrzucany skan artykułu, chyba autorstwa Petera Morgana?) to problemy z silnikami 3.8 nie wynikają tylko z ich upalania (choćby sporadycznego). Usterki występują również w autach, które były użytkowane praktycznie wyłącznie do jazdy miejskiej, a toru to nawet na ekranie PCM nie widziały ;)
Potencjalna przyczyna - naprężenia termiczne i/lub problemy z dostatecznym smarowaniem. Dlaczego? 3.8 to praktycznie graniczne rozwiercenie jednostki, która wywodzi się jeszcze z czasów 996/986 i która służyła jako podstawa dla 2.5 w Boxsterach. Zwężenie kanałów wodnych przy jednoczesnym zwiększeniu powierzchni cylindra po której powinien być rozprowadzony film oleju. Do tego praca na krótkich dystansach i w krótkich odstępach czasowych (parę km / kilkanaście min).
Tak zapamiętałem sens artykułu. Ponoć tiptroniki są nawet bardziej narażone na awarię (niedostateczne smarowanie przy niskich obrotach).
Jak coś pokićkałem to będę wdzięczny za sprostowanie

PostNapisane: 8.09.2015, 12:51 

Nr klubowicza: 164
Ja się nie czuję kompetentny w temacie ale od dawna się mówi, że palenie papierosów jest zbawienne dla kondycji auta - bo więcej czasu się spędza przy chodzącym silniku...
Tylko znowu dyskusje czy palić na zewnątrz: silnik pracuje - auto stoi, czy jednak spokojnie w środku: silnik pracuje - i spokojnie jedziemy.
Skłaniam się ku drugiej opcji, szczególnie jak pada :-), a przy okazji smarowanie jest bardziej równomierne.
Polecam w tym przypadku cygara, zapach przyjemniejszy i jeszcze dłużej to zajmuje.
U mnie to już niestety odpada bo najczęściej jeżdże z synem, więc jak jest wyjazd do sklepu czy McDonalda, to jedziemy dookoła.
Start/stop wyłączam bo nie wierzę, że nie ma to wpływu na żywotność silnika

Jurek

PostNapisane: 8.09.2015, 21:15 

:lol:

PostNapisane: 9.09.2015, 10:24 

takie może mały OT, ale ja zwykle jeżdżę do 3-4 tys obr, wskazówka temp. dobija na sztorc, to jeszcze z 10-15 min normalnej jazdy i wtedy można ostrzej pojeździć..czyli suma sumarum jakieś pół gdoziny normalnej jazdy, zanim pedał w podłogę, przynajmniej ja tak robię i chyba tak z każdym autem sportowym powinno się tak postępować, a nie 5-10 min od startu i dzida :banghead:

PostNapisane: 10.09.2015, 23:03 

Nr klubowicza: 078
Bartek1987 napisał(a):
takie może mały OT, ale ja zwykle jeżdżę do 3-4 tys obr, wskazówka temp. dobija na sztorc, to jeszcze z 10-15 min normalnej jazdy i wtedy można ostrzej pojeździć..czyli suma sumarum jakieś pół gdoziny normalnej jazdy, zanim pedał w podłogę, przynajmniej ja tak robię i chyba tak z każdym autem sportowym powinno się tak postępować, a nie 5-10 min od startu i dzida :banghead:

Ale weź wytrzymaj te 30 minut :twisted:
Ja zawsze sobie obiecuję - tym razem spokojnie.
A chwilę potem - no cóż, miało być jak nigdy a wyszło jak zawsze :mrgreen:

BTW normalną temperaturę oleju mam dopiero gdy parkuję auto w pracy - a to 12 km przez miasto.

Co do pytania o 3.8 - ja z tego dokładnie dylematu raczej przeskoczę ten silnik (choć aktualnie rzeczywiście ceny są zachęcające i stosunkowo łatwo znaleźć coś sensownego).

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 11.09.2015, 9:46 

kryman28 napisał(a):
Witam

Interesuje mnie zakup 911 i mam ofertę na wersję z silnikiem 3.8 355 KM. Auto z roku 2006 przebieg w okolicach 100 000 km.

Czytałem, że silniki 3.8 są dość awaryjne, czy brać więc pod uwagę auto z takim silnikiem?

Auto będzie służyło do weekendowych przejażdżek.

Pozdrawiam

Mam ten silnik, póki co żadnych problemów, przebieg 75 tyś km,

PostNapisane: 11.09.2015, 10:31 

piterson napisał(a):
Bartek1987 napisał(a):

Ale weź wytrzymaj te 30 minut :twisted:
Ja zawsze sobie obiecuję - tym razem spokojnie.
A chwilę potem - no cóż, miało być jak nigdy a wyszło jak zawsze :mrgreen:

BTW normalną temperaturę oleju mam dopiero gdy parkuję auto w pracy - a to 12 km przez miasto.

Co do pytania o 3.8 - ja z tego dokładnie dylematu raczej przeskoczę ten silnik (choć aktualnie rzeczywiście ceny są zachęcające i stosunkowo łatwo znaleźć coś sensownego).

Piterson, w pełni się z Tobą zgadzam, czasem człowiek wręcz nawet musi przycisnąć :twisted:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]