Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: 4.05.2022, 8:48 

Mam pytanie odnośnie tego silnika? Czy silniki te mają przewidziany pobór oleju ? Czy wynik 1 l oleju na około 1500 km to normalne przy tym silniku czy coś jest nie tak ?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 4.05.2022, 9:19 

U mnie od wymiany do wymiany pokazuje ten sam poziom.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 6.05.2022, 9:06 

arturtheboss wrote:
U mnie od wymiany do wymiany pokazuje ten sam poziom.

no właśnie u mnie jest pobór oleju czy to normalne czy na coś nalezy zwrócić uwagę auto ma zaledwie 96 tys przebiegu

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 6.05.2022, 23:19 

W instrukcji użytkownika przeczytasz, że zużycie może nawet dochodzić do 1,5 litra na 1000km, ale jest ono oczywiście zbyt duże przy standardowej eksploatacji, a nawet przy niestandardowej. Ja bym starał się to sprawdzić. Jeżeli auto nie zostawia śladów oleju to pewnie przepala ten olej.

Rozwiązań może być kilka. Najważniejsze pytanie jest takie - stało się to nagle czy problem narastał. Mierzysz rzeczywisty stan oleju w misce olejowej (czyli bagnetem) czy dolewasz kiedy pojawia się komunikat na desce rozdzielczej? Czujnik ilości oleju - to częsta awaria. Choć winny nie jest ten czujnik.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 30.05.2022, 10:44 

A więc dolewałam cały czas jak pokazuje kompuer. Schodzi jeden kwadracik na okolo 300 km. Po dolaniu wskaźnik idzie w górę i tak cały czas. Serwis podaje że tak może być że te silniki mogą brać olej. Co proponujesz w takiej sytuacji co zrobić jak i gdzie sprawdzić ??
Qbak wrote:
W instrukcji użytkownika przeczytasz, że zużycie może nawet dochodzić do 1,5 litra na 1000km, ale jest ono oczywiście zbyt duże przy standardowej eksploatacji, a nawet przy niestandardowej. Ja bym starał się to sprawdzić. Jeżeli auto nie zostawia śladów oleju to pewnie przepala ten olej.

Rozwiązań może być kilka. Najważniejsze pytanie jest takie - stało się to nagle czy problem narastał. Mierzysz rzeczywisty stan oleju w misce olejowej (czyli bagnetem) czy dolewasz kiedy pojawia się komunikat na desce rozdzielczej? Czujnik ilości oleju - to częsta awaria. Choć winny nie jest ten czujnik.

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum klubowego

Przyklejone