Autor |
Wiadomość |
joko
|
Napisane: 29.08.2011, 1:54 |
|
|
Na początek Witam Wszystkich Forumowiczów - jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post.
Od kilku miesięcy szukam 911'tki , która będzie odpowiednia jako moje pierwsze Porsche i jak na razie po obejżeniu kilku egzemplarzy oferowanych na Polskim rynku , nadal jestem bez prosiaka .
Na początku kiedy "urodził" się pomysł zakupu 911, moje preferencje w tym temacie nie były do końca sprecyzowane. Miało to być Porsche 911 Carrera w jak najlepszym stanie technicznym za jak najniższą cenę (czyli mało oryginalnie )) ). Po pewnym czasie i po "lekkim" teoretycznym rozpracowaniu tematu, doszedłem do tego czego tak naprawdę szukam (przynajmniej na obecną chwilę, bo sprawa jest rozwojowa )) ).
Ideałem byłoby autko posiadające następujące cechy:
Wersja 997 Cabrio, kolor nadwozia czarny lub ciemna zieleń, jasna skóra,przebieg do 100000km, i stan techniczny nie wymagający szybkiej interwencji w warsztacie. Kwota jaką chcialbym przeznaczyć na autko to 150k PLN. Ponieważ zdaję sobie sprawę , że w naturze ciężko o ideały, dlatego oczywiście nie będę się twardo upierał przy spełnieniu wszystkich punktów (no może przy kwocie jaką chciałbym maksymalnie wydać ) ).
Po kilku miesiącach "wertowania" ogłoszeń sprzedaży (głównie Allegro i OTOMOTO), doszedłem do wniosku, że w polsce rynek używanych Porsche 911 praktycznie nie istnieje. Od kilku miesięcy widzę te same oferty , wznawiane wciąż i wciąż bez skutku, i dotyczy to zarówno tych tańszych jak i tych droższych egzemplarzy.
Jeżeli ktoś ma do sprzedaży lub wie o egzemplarzu , który byłby przynajniej częściowo zgodny z tym co napisałem, to będę wdzięczny za taką informację.
Z oczywistych względów nie mam możliwości, czasu , ani chęci weryfikaowania osobiście każdego potencjalnie interesującego ogłoszenia z Otomoto ( tym bardziej,że to co do tej pory widziałem , optymizmem nie napawa). Dodatkowo , jeżeli widzę, że dane autko jest oferowane przez pół roku bez skutku, to mogę wnioskować, że albo jest to "pasztet" , albo cena nie adekwatna do faktycznej wartości (w/g zasady, że dany przedmiot jest tyle warty ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić , a nie tyle ile uważa jego właściciel).
Jestem poważnie zainteresowany zakupem i jeżeli ktoś ma do zaoferowania lub podpowiedzenia coś co byłoby zgodne z moimi preferencjami , to jeszcze raz bardzo proszę o odpowiedź
Z góry Dziękuję i Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 29.08.2011, 7:31 |
|
|
Witam na forum, to pierwszy krok zostania klubowiczem , a co do auta to wiem kto ma taką 911 Jeżeli będziesz zainteresowany , zapraszam,
kolejny zlot już za chwilę , pozdrawiam, Łukasz
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 3.10.2011, 23:00 |
|
|
I w kóncu stało się , w moim garażu zadomowiło się całkiem okazałe prosie
Autko mam już prawie trzeci tydzień i zdążyłem już nakręcić na liczniku 1.5k km , ale nadal jak wchodzę do garażu to mi się "micha" śmieje.
Poszukiwania trochę trwały i ostatecznie po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, padło na wersję nieco inną jak pierwotnie planowałem (nie ma Cabrio i środek nie jest jasny ), ale jak na razie jestem z wyboru zadowolony. Pojazd jest krajowy , przebieg 45000km, kolorystyka niemiecka (czarny/czarny) , stan wizualny "igła nie śmigana", stan techniczny bez zastrzeżeń (w/g ASO Porsche po przeglądzie) - a jak będzie dalej to życie pokaże. Aby nie było tak "różowo", to jest jedna rzecz która trochę mnie niepokoi (dziwny dźwięk na zimnym silniku), ale o tym w innym poście, w innym dziale - prawdopodobnie jestem jeszcze "świeży" i nadwrażliwy
Prosiaczkiem byłem już na zlocie w Kamieniu Sląskim, wprawdzie krótko (ze względu na pilne obowiązki niestety mogłem tylko do 11.00) i jedynie jako widz, ale myślę że w przyszłym sezonie uda się pojeździć jako pełnoprawny członek klubu
A tak na marginesie to jak wszyscy pooklejali swoje bolidy i rozjechali się na prawo i lewo aby ustawić się w kolejkach do prób, to na środku pozostał tylko mój prosiak . Przeparkowałem go potem w okolice zapewne znanej wszystkim klubowiczom bordowej Panamery, aby nie stał taki samotny. Za chwilę doparkowali jeszcze dwaj koledzy czarną i czerwoną 993 Turbo (Pozdrawiam, Pozdrawiam ) i było już ok.
Udało mi się nawet zrobić przy mojej furce fotki z moim imiennikiem Kubą Giermaziakiem (Kuba , Pozdrowienia i Podziękowania dla Ciebie !! - myślę, że się nie obrazisz jak załączę zdjęcie bez Twojej autoryzacji ).
Na razie to tyle, jak zrobię jakieś artystyczne foty mojego pojazdu w plenerze to załączę.
Pozdrawiam dla Wszystkich Forumowiczów
P.S. Podziękowania również dla Łukasza za zaproszenie na zlot do Kamienia
|
|
Góra |
|
Icek944
|
Napisane: 4.10.2011, 9:09 |
|
|
a gdzie zdjęcia ?!
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 4.10.2011, 9:24 |
|
|
Faktycznie fotka nie weszła (za gruby plik był), Teraz powinno być ok.
Foty bryczki załaczę jak w plener pojadę i zrobię.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 4.10.2011, 16:06 |
|
|
Witaj , zapraszamy do klubu , wtedy nie zostaniesz na środku sam
z Panamerą tylko pojedziesz z nami na próbę
Jeszcze jest na zlotach druga fajniejsza część wieczorna z pełną
kulturą
Pozdrawiam , Łukasz
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 4.10.2011, 23:44 |
|
|
Dokładnie taki jest plan. W przyszłym roku chciałbym móc pojawiać się na zlotach już jako pełnoprawny członek klubu, brać udział w próbach i tych innych fajnych częściach imprez
Z tego co się doczytałem, to aby przystąpić do klubu , muszę wypłnić formularz i opłacić składkę + opłatę rejestracyjną.
Wszystko jest jasne , tylko nie mam za bardzo kogo wpisać jako drugiego rekomendującego (bo rozumiem Łukasz , że jako pierwszego mogę wpisać Ciebie ). Nie znam osobiście nikogo poza Tobą Lukasz, a i zapewne nikt z klubu za bardzo nie zna mnie, aby rekomendować.
Rozumiem również , że skoro mamy już IV kwartał roku, to moje zgłoszenie wysłane jeszcze w tym roku i składka będą już zaliczone na 2012 rok ?
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 5.10.2011, 7:34 |
|
|
Kuba ,poczekaj chwilę, do końca roku będziemy płacić składki na 2012, 5 .11 mamy Walne, o drugą osobę z klubu do poparcia się nie martw Cieszę się,że zobaczyłeś ,że klub Porsche to nie tylko nowe auta w leasingu od Lellka To przede wszystkim super ludzie
i zabawa Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 2.02.2012, 23:57 |
|
|
No i stało się , od dzisiaj mam numer 298 (jakbym poczekał jeszcze chwilkę to byłoby 300 ) i ponownie Witam Wszystkich w Klubie i na Forum, teraz już jako Członek Klubu
Wielkie dzięki dla Łukasza i Bartka za poparcie mojej osoby a dla Zarządu za błyskawiczne załatwienie formalności (od przesłania formularza i płatności do rejestracji jakieś 6-7 godzinek )
Do rychłego zobaczenia na jakimś zlocie !
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 3.02.2012, 0:10 |
|
|
Kuba, witaj jako pełnoprawny "członek"
298 wcale nie jest zły - jak zamienisz 9 z 2 wychodzi całkiem fajny numer...
SEE YA!
|
|
Góra |
|
Długi
|
Napisane: 3.02.2012, 0:13 |
|
|
Witaj,
298 to fajny numer... prawie jak 928
Witamy na pokładzie!
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 3.02.2012, 0:27 |
|
|
Dzięki chłopaki . Ponieważ prosiaka do jazdy już mam , dlatego teraz przyszedł czas na prosiaka do popatrzenia i dopieszczania - czyżby te cyferki to jakaś wróżba ?
928 też mi się podoba, problem tylko taki, że ciężko będzie chyba trafić coś w dobrej kondycji. Ja mam taki problem , że nie lubię starych samochodów - wróć ! - uwielbiam stare samochody, ale jak są w idealnym stanie, tzn. nie lubię tego zapachu i wyglądu zniszczonego wnętrza. Tak juz mam i będę miał cięzko aby znaleźć coś co będzie klasykiem a jednocześnie będzie "jak nowe "
A tak na serio , to jak będzie miał być klasyk to na 99% skończy się na 964 .
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 3.02.2012, 0:34 |
|
|
Czasem trafiają się fajne okazy - ostatnio (2-3 miechy temu) na ebay.com poszło piękne, czarne 928'91 z przebiegiem...40k. mil
Regularnie monitoruję rynek klasyków (nie tylko Porsche) i co jakiś czas pojawiają się '"kąski" za rozsądne pieniądze...
PS. 964
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 3.02.2012, 0:46 |
|
|
Przeglądam czasem ofert ze stanów i zastanawiam się na ile ich stan techniczny jest zgodny z tym co widać na fotkach (niektóre wyglądają całkiem całkiem).
Mam znajomego w Miami , który jest blisko tematu importu samochodów do Polski i tak mnie kusi aby z tego skorzystać.
Teoretycznie autka z południa USA nie powinny mieć problemów z korozją, "wypalone" słońcem też raczej nie , bo takie okazy to raczej większość życia przebywają w garażach, i jeżeli np.niski przebieg jest prawdziwy to tak teoretycznie wszystko powinno być ok - ale oczywiście tam też są "specjaliści" od sprzedaży więc pewnie w realu to tak różowo nie będzie.
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 3.02.2012, 0:51 |
|
|
Na Florydzie jest duża wilgotność i rdza nie jest tam obca.
Najlepiej kupować z rejonów West-Coast (California) w miarę umiarkowany, suchy klimat.
Auta z Nevady czy Arizony są też przeważnie bez rdzy, ale za to wypalone słońcem.
|
|
Góra |
|
yoshi
|
Napisane: 3.02.2012, 0:51 |
|
|
Choroba postepuje i sa przerzuty ... czyli wszystko tak jak byc powinno
powodzenia z klasykiem .. jak kupisz pierwszeg to zapewne bedziesz szukal kolejnego do kolekcji
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 3.02.2012, 1:00 |
|
|
Bo to jest chyba prawda , że im człowiek starszy , tym bardziej dziecinny się robi
Kiedyś wystarczyły "resoraki" z pewex'u za "ciężkie" dolce , a teraz to się człowiekowi garażyk pełen prosiaczków marzy
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 3.02.2012, 1:04 |
|
|
A jakbym bardzo poprosił, to w Porsche Exclusive by mi nowego 964 nie zmontowali ? - wiem , wiem , idiotyzm ! - ale co, pomarzyć nie mozna
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 3.02.2012, 1:16 |
|
|
tutaj
masz prawie nowego...
Jakby co mogę podjąć się fachowych oględzin i ew. pomocy w sprowadzeniu auta
|
|
Góra |
|
sonda
|
Napisane: 3.02.2012, 1:17 |
|
Nr klubowicza: 296
|
Z klasykami tak jest albo się je kocha albo...,ja mam to pierwsze
Jak byłeś u nas to wiesz o czym mówię ,w tym roku przybędzie jeszcze Mustang z 70 cabrio V8,Są XJS V12 cabrio , 930, SL i kilka innych które z przyczyn niezależnych musiały zmienić właścicieli a cały czas po głowie chodzą nowe projekty.
Mój znajomy ma w posiadaniu obecnie około 100 klasyków i myśle ze jest to jedna z większych kolekcji w kraju jak będę miał chwile czasu zrobię pare fotek to zobaczycie jaka ma fantazje i prawie nikt o tym nie wie,ma zamiar otworzyć muzeum,życzę powodzenia w poszukiwaniach ja na początku tez szukałem 964 ale wiedziałem ze 930 będzie siedziała w głowie i tak się stało ze postanowiłem kupić od razu TURBO i nigdy nie bede tego żałował .
Góra |
|
|