Autor |
Wiadomość |
Marcin 76
|
Napisane: 25.09.2017, 19:36 |
|
|
|
Góra |
|
Bristol
|
Napisane: 25.09.2017, 19:44 |
|
|
Przecież napisałeś już na mforum że wyrok prawomocny...
|
|
Góra |
|
Marcin 76
|
Napisane: 25.09.2017, 19:49 |
|
|
Nie rozumiem uwagi kolegi. Chcę tylko przestrzec innych. Wyrok prawomocny a kasy dalej nie mam.
|
|
Góra |
|
Jordan
|
Napisane: 25.09.2017, 22:11 |
|
|
Marcin 76 napisał(a): Nie rozumiem uwagi kolegi. Chcę tylko przestrzec innych. Wyrok prawomocny a kasy dalej nie mam. Zaliczka w kwietniu i co? Nie kupiłeś go, nie zwrócił, zaliczki czy o co chodzi? Jakoś mało precyzyjnie piszesz.
|
|
Góra |
|
Marcin 76
|
Napisane: 26.09.2017, 7:00 |
|
|
W skrócie ani zaliczki ani auta. Nic dodać nic ująć.
|
|
Góra |
|
Jordan
|
Napisane: 26.09.2017, 7:55 |
|
|
Marcin 76 napisał(a): W skrócie ani zaliczki ani auta. Nic dodać nic ująć. A to rzeczywiście łobuz. W takich przypadkach powinny być sądy 24-godzinne. Wyrok, komornik i po sprawie. Może jeden z drugim by się zastanowił przed "wałkiem".
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 26.09.2017, 9:17 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Zaliczka chyba przepada w przypadku odstąpienia od umowy przez kupującego ? Zadatek nie podlega tym regulacjom. Dobrze pamiętam ?
Może sprzedający wykorzystuje nieznajomość prawa wśród kupujących ? Trzeba uważać...
Góra |
|
Bristol
|
Napisane: 26.09.2017, 9:42 |
|
|
I przede wszystkim NIGDY nie wierzyć handlarzowi. Są wyjątki tych uczciwych którzy sprzedają auta jak np. Kimbex ale to rzadkość. Oby dostali za to surową karę a nie jakąś śmieszną grzywnę.
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 26.09.2017, 9:58 |
|
|
rafie napisał(a): Zaliczka chyba przepada w przypadku odstąpienia od umowy przez kupującego ? Zadatek nie podlega tym regulacjom. Dobrze pamiętam ?
Odwrotnie
|
|
Góra |
|
ernie
|
Napisane: 26.09.2017, 10:46 |
|
Nr klubowicza: 619
|
jak odwrotnie? Zaliczka i zadatek przepadają, jeśli wpłacający nie wywiąże się z umowy, o ile w umowie nie zapisano inaczej. Zadatek dodatkowo zabezpiecza wykonanie umowy i jak wpłacisz 200 zł zadatku na kupno samochodu a sprzedający naruszy umowę i sprzeda komuś innemu, to powinien sobie wkalkulować, że tobie musi zwrócić 400 zł. Jeśli w umowie nic nie ma na temat zwrotu dwukrotności zadatku, to sąd uzna, że domyślnie tak ma być.
|
TomRS
|
Napisane: 26.09.2017, 11:52 |
|
|
|
Góra |
|
Kondzio
|
Napisane: 26.09.2017, 14:51 |
|
|
Jest jak napisał TomRS. Ludzie nie maja pojęcia o Kodeksie cywilnym i interpretują prawo tak jak im pasuje albo jak się im wydaje.
Zaliczka ulega zwrotowi jak jakaś strona odstąpi od umowy. Bez żadnych warunków.
Zadatek przepada lub ulega zwrotowi w podwójnej wysokości.
|
|
Góra |
|
ernie
|
Napisane: 27.09.2017, 8:24 |
|
|
Kondzio napisał(a): Jest jak napisał TomRS. Ludzie nie maja pojęcia o Kodeksie cywilnym i interpretują prawo tak jak im pasuje albo jak się im wydaje.
No, tu się trochę rozpędziłeś. Kwestia zaliczki ani nawet jej definicja nie jest uregulowana przez kodeks cywilny, więc też ci się wydaje. W takiej sytuacji przy rezygnacji z zakupu, sprzedający powinien zwrócić zaliczkę, ale może dokonać potrącenia z tytułu szkody poniesionej przez niewywiązanie się z umowy. Swoboda interpretacji znajduje tu jak najbardziej swoje miejsce. Ty poważnie wpłacając zaliczkę liczysz na to, że możesz się wycofać z zakupu i ci ją zwrócą? To jest oczywiście zasadne, jeśli się umówisz ze sprzedającym, że tak będzie. Bo typowe jej zastosowanie w takim przypadku, czyli "wpłacam 1000 zł zaliczki i potrzymaj mi to auto do soboty" sugeruje, że część zapłaty w kwocie 1000 zł jest jednocześnie zapłatą za rezygnację ze sprzedaży towaru innemu klientowi do ustalonego terminu. Faktem jest jednak, że jak znalazłem na stronie UOKiK stosowanie w umowach klauzul o przepadku zaliczki "z automatu" zostało uznane w 2015 roku za niedozwolone.
|
Kondzio
|
Napisane: 27.09.2017, 13:39 |
|
|
Kwesta zaliczki jest uregulowana w prawie cywilnym, tak mnie na uniwersytecie na cywilu uczyli. I kwestę zaliczki i zadatku dobrze znam Jeżeli chodzi o potrącenie za szkody wynikającej z rezygnacji to jak najbardziej się zgadza. Tylko ze trzeba udowodnić taka szkodę a nie sobie stwierdzić. Zaliczka nie jest jakiś mocnym zabezpieczeniem transakcji. Jak ktoś chce lepszej formy to tu może wpłacić zadatek.
|
|
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 27.09.2017, 16:27 |
|
Dołączył: 30.03.2012 Posty: 2283 Lokalizacja: Warszawa-Sękocin
Nr klubowicza: 330
|
Kondzio ma 100% racji. Tak w uproszczeniu jeżeli wpłaciłeś zaliczkę to powinna być zwrócona, jeżeli zadatek a ty rezygnujesz to przepada, natomiast jeżeli mimo wpłacenia zadatku dostawca się na czas nie wywiązał to możesz domagać się zwrotu podwójnej wysokość zadatku.
_________________ PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA oponygumis@wp.pltel.+48-602-620-510 Tomek
|
|
Góra |
|
jimmy
|
Napisane: 27.09.2017, 19:31 |
|
Nr klubowicza: 151
|
Panowie nie ma co się sprzeczać. GUMIS wyczerpał temat 100%-owo.
|
Góra |
|
raf86
|
Napisane: 27.09.2017, 20:02 |
|
|
Nie za bardzo wyczerpał, bo Kondzio nie ma racji. Zaliczka nie jest unormowanym pojęciem. Jeśli jest to z chęcią się czegoś nowego dowiem i poproszę o wskazanie, gdzie to można znaleźć. To że ktoś kogoś uczył to jednak nie jest argument, ewentualnie można mieć pretensje do nauczyciela czy uczelni. A czy powinien oddać czy nie to nie są kwestie do rozstrzygnięcia na forum (nawet zadatek może być do oddania), a jedynie przez Sąd - sprawiedliwie czy niesprawiedliwie to jeszcze inna kwestia Jeśli masz wyrok, że ma Ci oddać to nie ma tematu i możesz twierdzić, że Cię oszukał. Możesz podać sygnaturę - wyroki są publiczne i publikowane w Internecie. Odnośnie oszukania to proponuje teraz na prokuraturę założyć sprawę karną, o tyle łatwiejszą, że masz wyrok cywilny w kwestii oddania pieniędzy - teraz sprawa o doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzania mieniem, czyli oszustwo.
|
|
Góra |
|
ernie
|
Napisane: 27.09.2017, 20:06 |
|
|
Ech chłopaki! Wy z tymi 100%-mi. Nawet Spirytus tyle nie ma a kopie wystarczająco Kondzio napisał(a): Kwesta zaliczki jest uregulowana w prawie cywilnym A, widzisz kombinujesz- pisałeś o KC. Błędnie. A tam opisana jest tylko kwestia zadatku. Wykładnia się zmienia. Nie spieram się i nie teoretyzuję, bo to przecież nie forum prawne. Piszę z doświadczenia. A z mojego doświadczenia: ciężar udowodnienia poniesionych strat nie jest po stronie Sprzedawcy a po stronie Pozwanego. Różnica jest znaczna, bo ciągnie się w czasie i kosztuje sporo nerwów, większość ludzi zrezygnuje. Akurat pracuję u takiego skauta, który lubi się jechać w świat po sprzęt, podniecić się, dać zaliczkę i później żałować. Pieniądze są tego, w czyjej są kieszeni. Pozdrowienia dla tych, którzy wpłacają zaliczki licząc na ich zwrot. Czasem rzeczywiście można liczyć na wyrozumiałość. + raf86 - pisaliśmy w tym samym czasie W temacie Marcina, który rozpoczął temat, to wycieczka na prokuraturę jak najbardziej zasadna, ale coś mi to dziwnie wygląda
|
Kondzio
|
Napisane: 27.09.2017, 23:42 |
|
|
Panowie nie wiem co wy tutaj wypisujecie. Wydział prawa UW się nie zna (sic) !
Zaliczka art 410 par 2 kc oraz art 494 kc.
Zaliczka nie zabezpiecza więc tak jak zadatek wykonania umowy. Jeżeli np. jedna ze stron odstąpi od umowy, zaliczka musi być zwrócona w takiej samej wysokości, w jakiej została uiszczona, choć oczywiście strony mogą postanowić inaczej i nadać zaliczce np. cechy charakterystyczne dla zadatku. W klasycznej konstrukcji (gdy brak odmiennych postanowień) jedynie zadatek dyscyplinuje obie strony umowy do jej wykonania, natomiast zaliczka przynosi jednostronną korzyść stronie przyjmującej wpłatę, będąc formą bezpłatnego kredytowania.
Wiadomo ze jak ktoś jest nieuczciwy lub po prostu nie zna prawa to będzie się migał i wymyślał swoje interpretacje zaliczki i jej skutków.. Ale w sądzie sąd będzie badał czy była to zaliczka czy zadatek czy przedmiot umowy zostal wykonany i na tej podstawie każe lub nie ja zwrócić. Szkodę musi udowodnić strona która ja poniosła to chyba logiczne bo jak może to zrobić strona która ja spowodowała?
|
|
Góra |
|
raf86
|
Napisane: 28.09.2017, 8:41 |
|
|
I gdzie w tych artykułach jest słowo "zaliczka"? Właśnie o tym pisałem, jest to pojęcie nieunormowane prawnie. Tak wynika z różnych przepisów oraz orzeczeń, ale wprost unormowane nie jest. Skąd wiesz jaka była między nimi umowa??? Byłeś tam jako świadek? Może się umówili, że jak przelew nie przyjdzie do godz. 12 dnia x to zaliczka przepada i jest traktowana jako opłata rezerwacyjna? A może to faktycznie oszust wziął zaliczkę i przestał odbierać telefony?
|
|
Góra |
|
|