Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24.07.2023, 7:38 

Ostatnio zauważyłem wysoką temperaturę oleju na wskaźniku, która nie chciała spadać. Przez wysoką temperaturę rozumiem ~120 st.C widoczne i utrzymujące na wskaźniku.
Zacząłem sprawdzać co może być przyczyną i tak:
1. przekaźnik R04 miał jeden styk pozostawiający trochę do życzenia ale zamieniłem z R14, który jest jak nowy. Oba przekaźniki działają dobrze.
2. silnik wentylatora działa poprawnie tzn. po zmostkowaniu odpowiednich pinów w podstawie przekaźnika zarówno niski jak i wysoki bieg pracuje
3. rezystor balastowy jest OK
4. rezystancja czujnika temperatury w chłodnicy oleju wydaje się być OK tzn. dla temperatury w jakiej ją mierzyłem jest w poprawnym zakresie
5. podłączyłem zamiast czujnika temperatury w chłodnicy potencjometr wieloobrotowy żeby mieć lepszą dokładność ustawienia i tu jest coś co mnie zastanawia:
a. bieg niski powinien włączyć się przy ~100 st. C, rezystancja czujnika wynosi wtedy ~1kOma; u mnie silnik wentylatora się nie włącza; załączenie następuje dopiero w momencie gdy rezystancja czujnika wynosi 0,69kOma, a to już jest znacznie wyższa temperatura
b. bieg wysoki załącza się dopiero gdy rezystancja wynosi 0,59kOma
6. zastanawiałem się jeszcze czy to czujnik temperatury oleju nie jest uszkodzony ponieważ pomiar temperatury widocznej na wskaźniku i tej sterującej wentylatorem odbywają się z innych czujników, ale p.5 pokazuje że tak nie jest

Może ktoś z Was przerabiał już taki temat i wie co jeszcze może być przyczyną. Do sprawdzenia zostaje mi jeszcze CCU bo to on steruje pracą wentylatora.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]