Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.05.2026, 21:24 

Cześć,

chciałbym ostrzec innych przed sytuacją, która spotkała mnie podczas oględzin samochodu w Porsche Centrum Wrocław. Piszę to jako relację z własnego doświadczenia, bo być może komuś oszczędzi to czasu.

Pojechaliśmy ze zanjomym obejrzeć auto w oficjalnym salonie Porsche we Wrocławiu. Samochód stał już przygotowany na środku salonu i czekał na nas. Mieliśmy też umówioną jazdę próbną. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało bardzo profesjonalnie — oficjalny salon, dobre pierwsze wrażenie, samochód ładnie wyeksponowany.

Podczas rozmowy ze sprzedawcą usłyszałem dużo zapewnień i argumentów zachęcających do zakupu. Pojawiła się też informacja o 2-letniej rękojmi. Zapytałem jednak wprost, co w sytuacji, gdy po zakupie wykonam endoskopię cylindrów i okaże się, że są porysowane — czy wtedy będę mógł wrócić i odstąpić od zakupu / dochodzić swoich praw.

Reakcja sprzedawcy była, delikatnie mówiąc, mało entuzjastyczna. Odniosłem wrażenie, że temat endoskopii cylindrów jest dla nich niewygodny.

Co więcej, usłyszeliśmy, że oni takich endoskopii nie wykonują i nie świadczą tego typu usług, bo się boją??? To bardzo mnie zdziwiło, bo w przypadku Porsche, zwłaszcza przy silnikach, w których temat stanu cylindrów może być istotny, endoskopia przy przeglądzie przedzakupowym jest czymś zupełnie normalnym i oferowanych przez serwisy Porsche.

Żeby to zweryfikować, zadzwoniliśmy później na infolinię / do Porsche w Katowicach i Warszawie. Tam uzyskaliśmy informację, że endoskopia może być normalnie wykonana w ramach takiej diagnostyki. To stoi w sprzeczności z tym, co usłyszeliśmy we Wrocławiu.

Nie twierdzę, że samochód na pewno miał uszkodzone cylindry, bo bez badania nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Natomiast cała sytuacja zapaliła mi dużą czerwoną lampkę. Szczególnie reakcja na samą sugestię, że chciałbym po zakupie zrobić endoskopię cylindrów, oraz informacja, że rzekomo nie świadczą takiej usługi.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]