Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: 6.05.2026, 21:24 

Cześć,

chciałbym ostrzec innych przed sytuacją, która spotkała mnie podczas oględzin samochodu w Porsche Centrum Wrocław. Piszę to jako relację z własnego doświadczenia, bo być może komuś oszczędzi to czasu.

Pojechaliśmy ze zanjomym obejrzeć auto w oficjalnym salonie Porsche we Wrocławiu. Samochód stał już przygotowany na środku salonu i czekał na nas. Mieliśmy też umówioną jazdę próbną. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało bardzo profesjonalnie — oficjalny salon, dobre pierwsze wrażenie, samochód ładnie wyeksponowany.

Podczas rozmowy ze sprzedawcą usłyszałem dużo zapewnień i argumentów zachęcających do zakupu. Pojawiła się też informacja o 2-letniej rękojmi. Zapytałem jednak wprost, co w sytuacji, gdy po zakupie wykonam endoskopię cylindrów i okaże się, że są porysowane — czy wtedy będę mógł wrócić i odstąpić od zakupu / dochodzić swoich praw.

Reakcja sprzedawcy była, delikatnie mówiąc, mało entuzjastyczna. Odniosłem wrażenie, że temat endoskopii cylindrów jest dla nich niewygodny.

Co więcej, usłyszeliśmy, że oni takich endoskopii nie wykonują i nie świadczą tego typu usług, bo się boją??? To bardzo mnie zdziwiło, bo w przypadku Porsche, zwłaszcza przy silnikach, w których temat stanu cylindrów może być istotny, endoskopia przy przeglądzie przedzakupowym jest czymś zupełnie normalnym i oferowanych przez serwisy Porsche.

Żeby to zweryfikować, zadzwoniliśmy później na infolinię / do Porsche w Katowicach i Warszawie. Tam uzyskaliśmy informację, że endoskopia może być normalnie wykonana w ramach takiej diagnostyki. To stoi w sprzeczności z tym, co usłyszeliśmy we Wrocławiu.

Nie twierdzę, że samochód na pewno miał uszkodzone cylindry, bo bez badania nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Natomiast cała sytuacja zapaliła mi dużą czerwoną lampkę. Szczególnie reakcja na samą sugestię, że chciałbym po zakupie zrobić endoskopię cylindrów, oraz informacja, że rzekomo nie świadczą takiej usługi.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 9.05.2026, 14:53 

Usunęli ogłoszenie po moim poście ( ͡° ʖ ͡°)

Ale zapisałem VIN: WP0ZZZ99Z7S702154

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 11.05.2026, 15:11 
Członek Zarządu PCP

Club number: 468
Auto jest w ogłoszeniach na stronie.
Sprawdzenie endoskopem cylindrów raczej wykonuje się PRZED zakupem, a nie po - jak chciałbyś udowodnić, że ty ich swoją jazdą nie spowodowałeś?

W historii jasno jest napisane :

"Auto jest bezwypadkowe , szyby są oryginalne aczkolwiek miał w swojej historii naprawy lakiernicze."

pozdrawiam
Adam

============
944/993/996T/957/970/95B
986/996

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 12.05.2026, 9:00 

Club number: 969
Z Grześkiem rozmawiałeś i taki bajer wyszedł??
Aż mi trudno nieco uwierzyć.
Natomiast to, że nie swiadczą takich usług jako serwis ASO to nie jest coś turbo nadzwyczajnego - tym niemniej, aż sam zapytam.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 12.05.2026, 17:58 

adamax wrote:
Auto jest w ogłoszeniach na stronie.
Sprawdzenie endoskopem cylindrów raczej wykonuje się PRZED zakupem, a nie po - jak chciałbyś udowodnić, że ty ich swoją jazdą nie spowodowałeś?

W historii jasno jest napisane :

"Auto jest bezwypadkowe , szyby są oryginalne aczkolwiek miał w swojej historii naprawy lakiernicze."

Nie chcieli się zgodzić na endoskopie przed zakupem ani po, tak jak napisałem w pierwszym poście.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 12.05.2026, 17:59 

~mer wrote:
Z Grześkiem rozmawiałeś i taki bajer wyszedł??
Aż mi trudno nieco uwierzyć.
Natomiast to, że nie swiadczą takich usług jako serwis ASO to nie jest coś turbo nadzwyczajnego - tym niemniej, aż sam zapytam.

Dlaczego? Skoro wszystkie inne ASO Porsche robią przegląd przedzakupowy z endoskopią?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 13.05.2026, 20:53 

Co to znaczy nie chcieli się zgodzić na kontrolę przed i po . PO zakupie to mogą skoczyć na .....robisz co chcesz. No sorry.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 14.05.2026, 22:09 

Teoretycznie tak, ale powiedzieli że nie uznają rękojmi jeśli zrobię endoskopie dzień po zakupie nawet i okaże się że silnik do remontu. Co mi po tym że sprawdzę silnik jak potem będę się musiał z nimi sądzić.

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum klubowego

Przyklejone