Autor |
Wiadomość |
Marion
|
Napisane: 6.06.2011, 16:09 |
|
|
Dzisiaj na parkingu podziemnym Silesia City Center, zobaczyłem taki oto przykry obrazek.
Dwie 911 (jedna S grafitowa cabrio,druga 4 granatowa coupe) zaparkowane na parkingu podziemnym pod wejściem do marketu na miejscach dla niepełnosprawnych Pomimo, że nic nie usprawiedliwia czegoś takiego to dodam tylko, że był to parking strzeżony po 4zł/godz. więc były na nim wolne miejsca. Zresztą jeśli nie ma wolnych miejsc to na te parking nie wpuszczają.
Obszedłem auta dokładnie i żadne z nich nie miało za szybą legitymacji inwalidzkiej. Przypuszczam także, że nikt nie przywiózł na zakupy babci na wózku inwalidzkim a jeśli nawet to podjeżdza się pod drzwi, taka osoba "wysiada" i odjeżdza się na normalne miejsce, żeby to specjalne zostało dla osób które muszą radzić sobie jakoś samodzielnie.
Nie wiem z czego wynika takie zachowanie bo rzędy samochodów na parkingu są chyba po 15-20 aut, więc z najdalszego miejsca na parkingu do drzwi jest blisko. Jeśli chodzi o szpan stawiania auta pod wejściem to szpanowanie na miejscach dla inwalidów też raczej średnie
Właścicieli niektórych marek często nazywa się burakami, a tu taki zonk z Porsche. Jak te auta tam zobaczyłem to zrobiło mi się poprostu smutno
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 6.06.2011, 16:17 |
|
Nr klubowicza: 170
|
mnie to denerwuje namietnie, ale mam plan zrobienia nalepek z najgorszym klejem i bede notorycznie naklejal takim ludziom centralnie na przednia szybe, niech potem skrobie z 20 minut
w Austrii jak tak staniesz, to minie 5 minut, jest laweta i dziekuje koszt 300 EUR i gwarantuje, ze sie oduczysz
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
DavidK-ce
|
Napisane: 6.06.2011, 16:51 |
|
|
Co raz więcej takiego "buractwa" na parkingach ale zauważyłem też że pojawiła się na ulicach akcja przeciwko takim kierowcą (naklejki na kleju z przynoszącym wstyd obrazkiem), co do samego parkingu pod SCC wydaje mi się że miejsca dla inwalidów zostały odwołane z powodu budowy ale mogę się mylić
Swoją drogą chyba Cię Marion dzisiaj widziałem na Kościuszki
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
absolut
|
Napisane: 6.06.2011, 16:54 |
|
|
Trochę wulgarne....ale działa:
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 6.06.2011, 17:04 |
|
|
I to w dodatku moje byłe cabrio Co za burak je kupił
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 6.06.2011, 17:06 |
|
|
DavidK-ce napisał(a): wydaje mi się że miejsca dla inwalidów zostały odwołane z powodu budowy ale mogę się mylić na 99% nie, ponieważ oznaczałoby to że podczas półtorarocznej rozbudowy marketu inwalidzi mają tam nie przyjeżdzać, poza tym znaki poziome odwołuje się na czas remontu kolorem żółtym, poprzez przekreślenie starych, malowanie nowych tymczasowych. DavidK-ce napisał(a): Swoją drogą chyba Cię Marion dzisiaj widziałem na Kościuszki jeśli w Cayennie na prawym fotelu to mogłem być ja Silent napisał(a): I to w dodatku moje byłe cabrio Co za burak je kupił
czułem jakoś że to to auto
|
|
Góra |
|
DavidK-ce
|
Napisane: 6.06.2011, 17:21 |
|
|
No to w takim układzie mój błąd Szkoda tylko że to się szerzy nawet wśród właścicieli takiej marki jak Porsche no ale Porsche staje się coraz to bardziej popularne więc musimy się przyzwyczajać do takich smutnych widoków, niestety pocieszeniem może być tylko to że zostanie nie liczne grono pasjonatów i osób wychowanych, którym Porsche nie służy do szpanu.
|
|
Góra |
|
[admin: usunięto]
|
Napisane: 6.06.2011, 17:23 |
|
|
|
Góra |
|
Doniu
|
Napisane: 6.06.2011, 17:56 |
|
|
jedna z tych 911 jest właściciela któregoś tam sklepu bardzo często ją widzę pod silesia a nie wiem właśnie jak jest z tymi kopertami na tym strzeżonym bo oni go zrobili teraz na czas remontu a koperty blisko wejscia do marketu są od strony tesco tak czy siak nieładnie...
|
|
Góra |
|
Kozlish
|
Napisane: 6.06.2011, 18:06 |
|
|
Ja na wakacje se zamawiam o takie cóś
Kliknij
Jest to zrobione z cienkiego plastiku i mocno trzyma
|
|
Góra |
|
Blumen
|
Napisane: 6.06.2011, 19:05 |
|
|
takie życie i trzeba je sobie ułatwiać, bo przecież inwalidy nie będzie stać na zapłacenie 4 zł., więc można stawać na jego miejscu!
mój ojciec kupił ostatnio 200 szt. takich nalepek
|
|
Góra |
|
hshanek
|
Napisane: 6.06.2011, 22:09 |
|
|
Szlag mnie trafia jak widzę cwaniaczków, którzy sobie pewnie myślą jacy to oni nie zajebiści, że zaparkowali pod samymi drzwiami ... aż czasami mam ochotę im wyrysować cyrklem na lakierze coś w stylu "niech ci rękę urwie za karę" ... I jakby kogoś interesowało to zupełnie na mnie nie działają argumenty w stylu: ja mam małe dziecko z wózkiem tak daleko trzeba by iść, bo zawsze można to inaczej rozwiązać - robić zakupy jak jest mniej ludzi, albo zostawić dziecko z kimś w domu, albo robić zakupy przez internet etc.
Jednak nie zmienia to faktu, że opisywane naklejki są przegięciem w drugą stronę i oznaką zwykłego chamstwa ... od sądzenia i karania są w Polsce odpowiednie służby, które można powiadomić w razie potrzeby.
|
|
Góra |
|
DavidK-ce
|
Napisane: 6.06.2011, 22:20 |
|
|
To chyba lepsza jest naklejka niż zarysować komuś lakier Czytaj co piszesz
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 6.06.2011, 22:36 |
|
|
Blumen napisał(a): takie życie i trzeba je sobie ułatwiać, bo przecież inwalidy nie będzie stać na zapłacenie 4 zł., więc można stawać na jego miejscu!
racja, właśnie w Polsce takie jest ogólne podejście do inwalidów i założenie że inwalida to biedny człowiek bo dostaje 600zł renty i trzeba go zamknąć w domu i nie pokazywać ludziom, często się takie osoby niepotrzebnie odtrąca i jeszcze bardziej utrudnia życie. w cywilizowanym świecie inwalidzi potrafią prowadzić firmy i starają się normalnie żyć. co w tym złego że inwalida jeździ dobrym i wygodnym autem i chce mu się żyć - tylko podziwiać, nie utrudniać życia i cieszyć się że nas to nie spotkało
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 6.06.2011, 22:53 |
|
|
W USA (przynajmniej w Californii) bardzo prosto poradzili sobie z tematem - $1000 za pierwszy raz, przy trzecim nawet $3500 i utrata prawa jazdy.
Parkowanie na miejscu inwalidzkim bez uprawnień, to wykroczenie z górnej półki taryfikatora.
Tam nikt nie zaryzykuje postoju przy czerwonej linii (p/poż.) to też słooono kosztuje.
I wszyscy się pilnują...
|
|
Góra |
|
DavidK-ce
|
Napisane: 6.06.2011, 23:22 |
|
|
Szkoda że mamy takie prawo a nie inne w Polsce dużo jest takich krajów w których nie przestrzeganie prawa wiąże się z wysokimi kosztami i tak powinno być
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 7.06.2011, 0:39 |
|
|
|
Góra |
|
Daryon944
|
Napisane: 7.06.2011, 4:44 |
|
|
Leszek
|
|
Góra |
|
hshanek
|
Napisane: 7.06.2011, 9:50 |
|
|
DavidK-ce napisał(a): To chyba lepsza jest naklejka niż zarysować komuś lakier Czytaj co piszesz
Spokojnie ... to ze mam ochote nie oznacza jeszcze ze kiedys to zrobilem/zrobie To tylko taki przekaz emocjonalny
|
|
Góra |
|
DavidK-ce
|
Napisane: 9.06.2011, 17:16 |
|
|
Właściciel chyba czyta forum bo dzień później była już zmiana
|
|
Góra |
|
|