chcę kupić opony, ale zastanawiam się nad rozmiarem - chodzi o przednią oś. Autem będę jeździł co dziennie. zimówki mam szerokości 205, letnie miałem 225, ale zastanawiam się, czy nie będzie łatwiej się jeździło właśnie z rozmiarem 205... czy to nie robi różnicy ? Na szerszych oponach nie pokonałem zbyt wiele kilometrów, więc nie mam osobiście porównania, stąd proszę was o poradę.
Pewnie jest tyle opinii co osob jezdzacych. Nie wiem czy pomoze moja opinia, ale majac podobny dylemat kilka lat temu, dostalem taka porade od glownego technika/specjalisty od 993/996 klubu Porsche w USA (Joel Reiser) - Porsche "zjadlo" zeby na udoskonalaniu wszystkich swoich modeli, wiec dlaczego chcesz "wynalezc nowe kolo". Na tzw. "street use" jego rekomendacja bez zadnego wahania to uzywac to co producent uzywa w standardzie. Oczywiscie, jesli zaczynamy mowic o probach szybkosciowych itd. tak jak odnosnie opon jak i innych elementow, odpowiedz bylaby inna (choc pewnie nie ode mnie bo nie jestem wystarczajaco obeznany w temacie).
Nr klubowicza: 078
Podstawowe pytanie - jakie koła? Zostajesz przy 17? Tył 255? Chcesz czasem pojeździć ostrzej? Jeśli tak to powinieneś dać na przód 225.
944 są z zasady podsterowne i wąska opona z przodu tylko to pogarsza.
Najlepiej w Porsche jeździ mi się mając takie same opony na obu osiach (ale mówię tu o dychawicznym 2.5 - w przypadku mocniejszych S2/turbo szerszy tył jest jednak wskazany).
Chyba ze planujesz jeździć tylko rekreacyjnie - wtedy najlepiej standardowe 16-tki i fabryczny rozmiar.