Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.10.2024, 15:05 

Witam, posiadam Porsche Cayenne S 2.9 Bitrubo z 2020 roku sprowadzane z USA, z przebiegiem 70000 km.

Dla własnego świętego spokoju chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów wraz z filtrem oraz (uszczelką? O ile to konieczne, w wycenie ASO spotkałem się nawet z wymianą miski ale nie jestem pewien czy jest taka konieczność, czy to tylko ASO chce zarobić :D )

Oprócz tego myślałem nad wymianą oleju w moście przednim i tylnim oraz w skrzyni rozdzielczej) - czy możecie polecić z jakich produktów powinienem skorzystać? Co polecacie? I czy może znacie jakiś porządny serwis w okolicach trójmiasta ? :)

W silniku olej był wymieniany, ale martwie się trochę o całą resztę

Czy wymiana olejów przy takim przebiegu ma sens? Według mnie tak, bo nie są to jakieś wielkie koszta, a święty spokój też ma swoją cenę! Zapraszam do dyskusji

PostNapisane: 28.10.2024, 20:42 

Nr klubowicza: 193
Przy 70k km jak najbardziej wymiana oleju w skrzyni. Tak samo zrobiłbym to w skrzynce rozdzielczej. W dyferencjałach można skontrolować. Przy skrzyni i skrzynce jest procedura, poszukaj informacji w necie. Musisz monitorować temperaturę. Filtr jest integralną częścią miski, ale skoro auto już po gwarancji to ja bym się skłaniał do zamiennika dobrej jakości.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 28.10.2024, 22:04 

Jak znajdziesz coś godnego polecenia w 3mieście, to poleć.

Jakitaki napisał(a):
Witam, posiadam Porsche Cayenne S 2.9 Bitrubo z 2020 roku sprowadzane z USA, z przebiegiem 70000 km.

Dla własnego świętego spokoju chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów wraz z filtrem oraz (uszczelką? O ile to konieczne, w wycenie ASO spotkałem się nawet z wymianą miski ale nie jestem pewien czy jest taka konieczność, czy to tylko ASO chce zarobić :D )

Oprócz tego myślałem nad wymianą oleju w moście przednim i tylnim oraz w skrzyni rozdzielczej) - czy możecie polecić z jakich produktów powinienem skorzystać? Co polecacie? I czy może znacie jakiś porządny serwis w okolicach trójmiasta ? :)

W silniku olej był wymieniany, ale martwie się trochę o całą resztę

Czy wymiana olejów przy takim przebiegu ma sens? Według mnie tak, bo nie są to jakieś wielkie koszta, a święty spokój też ma swoją cenę! Zapraszam do dyskusji

PostNapisane: 29.10.2024, 10:11 

Ostrzeżenia: 1
Nr klubowicza: 806
A jaki olej leje ASO do silnika w Cayenne S 2.9 biturbo?

Jest: 996 C2 '03, Cayenne S III
Było: 944 '84

PostNapisane: 29.10.2024, 10:30 

To zależy od ASO, ale Porsche zaleca Mobila.

PostNapisane: 29.10.2024, 10:34 

Ostrzeżenia: 1
Nr klubowicza: 806
Qbak napisał(a):
To zależy od ASO, ale Porsche zaleca Mobila.

A jaka klasa lepkości?

Jest: 996 C2 '03, Cayenne S III
Było: 944 '84

PostNapisane: 29.10.2024, 11:33 

Na pewno podają kilka klas lepkości ale podstawowa to pewnie 0W30. Natomiast najbezpieczniej sprawdzać po numerze VIN, bo czasem jest tak, że do danej daty produkcji jest taki olej zalecany, a po jest inny ;)

PostNapisane: 29.10.2024, 18:33 

Dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź.

Czy możecie podać dokładne nazwy olejów do Skrzyni, skrzynki rozdzielczej? - czy wystarczy sprawdzić po VIN u mechanika i będzie wiedział co wlać, czy lepiej samemu coś zasugerować?

Wiem o procedurze przy wymianie w skrzynii, że jest potrzebny PEWIS do procedury oraz do kalibracji sprzęgieł, zastanawiam się czy musi być to tylko i wyłącznie PEWIS czy mogą być też inne programy które posiadają certyfikat diagnostyki Porsche.

Muszę jeszcze znaleść z ciekawości jak wygląda procedura przy wymianie oleju w skrzyni rozdzielczej :)

PostNapisane: 29.10.2024, 21:01 

Do skrzynki rozdzielczej zalecałbym jednak oryginał. Trzeba konkretne korki odkręcić i wlewać górą. Musi się przelać z jednego, trzeba pojeździć krótko i dolać. Taką procedurę musisz znaleźć.

Do skrzyni najlepiej olej i miskę ZFa. Ja bym na Twoim miejscu nie kalibrował skrzyni po wymianie oleju i filtra. Tym bardziej sprzętem nie oryginalnym. Jeżeli oryginalnym to niech będzie up to date. Sama procedura napełniania jak najbardziej, ale z kalibracją bym się zastanowił. Bywają przypadki że się wysypuje sterownik podczas tej procedury, potem jest kilka godzin walki żeby go od nowa postawić na nogi.

PostNapisane: 30.10.2024, 16:14 

Spotkałem się z opinią, że można wykonać wymianę oleju bez kalibracji sprzęgieł , ale konsekwencją może być lekkie przeciąganie biegów - czy mogłbyś się wypowiedzieć w tej kwestii o ile masz taką wiedzę?

Czy najrozsądniej byłoby znaleść mechanika lub skrzyniarza z PEWIS i jednak dokonać tej kalibracji sprzęgieł czy nie robić z prostej czynności czegoś skomplikowanego; wymienić olej zgodnie z protokołem ( bez kalibracji) i cieszyć się autem?

PostNapisane: 30.10.2024, 20:38 

Ja zrobiłbym bez kalibracji. Jeżeli coś nie będzie Ci pasować - możesz podjechać i zrobić kalibrację potem.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]