Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21.11.2017, 20:25 

Witam

W cayennie 2007r co ile lat , lub jaki przebieg powino się wymieniać filtr i olej w skrzyni biegów automatycznej ??
W księżce serwisowej pisze że co 16 lat lub 240 tys km.
W AUTO DUSZY mi powiedzili że się nie sugerować tym .. przykład: mowią że w księżce serwisowej panamery piszę że wymiana co 180 tys km a podobno skrzynia wytrzymyje do 130 tys km .... więć co ile wymieniacie ?

PostNapisane: 21.11.2017, 20:48 

Nr klubowicza: 193
Ja myślę, że 60k km to jest bardzo dużo dla 7 litrów oleju przy tych
obciążeniach, ale częściej rzadko kto chce wymieniać. Oczywiście można
iść według manuala, ale potem leci dosłownie szlam z miski. Zdarzają się
już awarie płyty sterującej gdzie olej był bardzo zużyty, a zawsze miałem
opinie że te skrzynie są niezniszczalne. Tylko jeżeli to jest pierwsza
wymiana po tylu latach to nie ma co się dziwić. Tyle z praktyki.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 21.11.2017, 22:24 

Wymiana co 50tkm jest zalecana przez wiekszosc serwisow skrzyn biegow automatycznych . Ja mam moje Porsche z przebiegiem ponad 200tkm i chyba wczesniej nikt nie wymieniał wiec nie czekałem dłuzej i wymieniłem , w drugim mam co prawda 51tkm i nic sie nie dzieje aczkolwiek wymiana zaplanowana na wiosne :)

PostNapisane: 21.11.2017, 22:44 

Witam, sorka że się w temat wepne...
Od jakiegoś czasu zauważyłem że dziwnie mi redukuje biegi, tzn dojeżdżam np do ronda, z 6 biegu z redukuje do np 4 a mam na liczniku około 20 mil/h jakieś 32km i tak jakby się dławił, wiecie o co mi chodzi, jak w manuału na 5-6 biegu chcesz wkręcić na wysokie obroty, jak sprzęgła nie wciśniesz to zgaśnie, tutaj podobnie, może nie aż tak drastycznie ale czuć lekkie drganie i niepokoi mnie to... Czy to może być od oleju, auto ma przejechane 120k mil, z tego co wyczytałem w papierach, olej był wymieniany przy około 70k mil, wymieniali bo obudowa chyba była pęknięta, a po chwili znowu wymieniali bo ciekło z uszczelki... Nie wiem czy olej wymienić plus filtry etc czy może mechaniczne uszkodzenie ? Aha jeszcze jedno zauważyłem, pierwsze odpalenie rusza z jedynki, za nim wrzuci drugi bieg trochę trza przejechać, parę dobrych metrów... Jak się nagrzeje to już rusza z drugiego, ale to podobno normalne, mnie niepokoi to że przy zmianie biegu , szarpie, czasem tak jakby mi ktoś w dupę wjechał, s czasem płynnie... Zależy jak jadę, jak wystartuje i dam wyższe obroty, to płynniej zmieni i szybciej, ale zaraz jak zwolnię to znowu na jedynkę i szarpnięcie, ale tak jakby szybciej olej po skrzyni się rozlał... Czasem jak powolutku jadę to dłużej i też płynnie, a jak szybciej, wolniej to szarpie... Sorka za chaotycznie napisane, ale nie wiemjak to opisać...
Pytanie też mam ile kosztuje wymiana oleju w PL ? Auto to 3.2 2004 z LPG...
I czy to będzie dobry olej:

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2072706807

PostNapisane: 22.11.2017, 1:22 

Z doswiadczenia wiem ze wymiana oleju tu nic nie pomoze :( sorki . Najprawdopodobniej converter dokonał zywota w wersji light lub skrzynia ma wolne i tzreba ja wymienic razem z conwerterem Jesli masz dobrego mechanika to mozesz jeszcze sprawdzic kompem i wyzerowac skrzynie , po tym zabiegu przez jakis czas znowu nauczyc skrzynie Jesli ta operacja nie przyniesie oczekiwanego efektu remont lub wymiana nie unikniona !

PostNapisane: 22.11.2017, 7:48 

Nr klubowicza: 151
Częstotliwość wymiany oleju w skrzyni zależy także od charakterystyki jazdy miasto/trasa.
Jak więcej miasta to częściej wymieniać co 45-50tys km.
Jak więcej trasy to 60tys km bez problemu olej wytrzyma.
Oczywiście wytrzyma i dłużej, ale zużycie skrzyni nastąpi znacznie szybciej.
ps. Delikatne szarpnięcia wyeliminowałem wymianą oleju w skrzyni w Touaregu. Tylko pamiętaj o dynamicznej wymianie.

pozdrawiam,
Jakub

IN: MACAN S, 996 C4S
out: Porsche 944 2,5

PostNapisane: 22.11.2017, 10:13 

Czy to jest ten converter czy co innego ? Mam ten kabel z chin, niby tam czyta coś, ale pewnie nim nic nie zrobię... Najlepiej piwis, muszę podjechać do gościa i zapytać ile za sprawdzenie, a ta nauka skrzyni, jest gdzieś tutaj wątek żeby poczytać, nie chce zaśmiecać...
Dzięki

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2905054618

Wysłane z mojego X900+ przy użyciu Tapatalka

Dobra to też nie konwerter...
Byłem u kolesi co Porsche robią, boshe jakie fury tam stały ehhh koleś mówi tak, na początek podpiąć kompa, najtańsza opcja, później olej, wymiana £400 plus VAT, ale olej filtry etc wszystko z Porsche... Mówi że może byc płytka sterująca, ale koszt płytki to £2500 plus VAT ehhh chyba auto sprzedam lub gdzieś w rozliczeniu dam :( a miało być tak pięknie ehhh
A ten konwerter to jak to wygląda, czy to jakieś koła tak jak zamachowe czy może to ta płytka, bo na google za dużo różnych rzeczy wyskakuje

PostNapisane: 23.11.2017, 10:24 

Pytanie jeszcze mam, czy do wymiany oleju jest potrzebny komputer etc ? Czy zwykły mechanik to ogarnie ? Mam znajomego co ma warsztat i podnośnik więc dojście bez problemu, tylko czy nie trza czegoś specjalnego do wymiany?
No i czy ten zestaw jest ok, niby do mojej skrzyni jest, czemu tylko 6L oleju ?

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2072706807

PostNapisane: 23.11.2017, 12:41 

Do wymiany oleju nie potrzeba komputera :) ,ogarnie to twoj mechanik a ten zestaw jest ok , 6L oleju dlatego ze z konwertera nie wylejesz ojeju i z chlodnicy rowniez oraz przewodow tylko przy dynamicznej wymianie wchodzi łacznie ok 15L oleju . Napisz skad jestes z UK bo mam tam kolege ktory na codzien naprawia Porscche i czesto wysyłam mu czesci :)

PostNapisane: 23.11.2017, 13:14 

Dzięki za info, Telford okolice Birmingham i Wolverhampton...
To czyli dobrze mi koleś mówił że 17L oleju wchodzi, i £17 za litr plus VAT to będzie około £20 całość £500
Czyli wystarczy odkręcić korek, zlać olej, odkręcić obudowę, wymienić filtr, nowa uszczelka i skręcać no i zalać, a zalewać jak, jest obok gdzieś jakiś wlew ?

Właśnie gadałem z mechanikiem i mówił mi że za wymianę by wziął około £40-50 więc luz, całość niech wyjdzie nawet 200 s nie 500 ;) oby to pomogło ;)

PostNapisane: 23.11.2017, 21:06 

Uszczelka moze nie byc potrzebna bo jest metalowa :) Reszta jak napisałes mozesz troche wczesniej zagrzac olej wiecej wyleci :D W razie czego moge Ci sprzedac i wysłac taka skrzynie uzywana lub po regeneracji , troche tych czesci u mnie jest :) do Anglikow tez sie znajda Powodzenia
Ewentualnie wyslij na PW swoj nr tel w razie czegos

PostNapisane: 23.11.2017, 22:16 

Nr klubowicza: 193
CayenneT, nie słyszałem o uszczelka metalowej pod miskę w Cayenne.
W żadnym Cayenne. W której uszczelce piszecie? Jakiś numer?

Mniej więcej 7 litrów trzeba liczyć oleju przy wymianie jak to opisuje
Porsche w manualu serwisowym. Teoretycznie bez komputera się da to zrobić,
ale praktycznie trzeba sprawdzać temp. oleju w skrzyni, bo tylko w danym
okienku ilość oleju jest właściwa -> wylewa się z okienka inspekcyjnego
przy danym zakresie temperatur.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 24.11.2017, 0:31 

W skrzyni Aisina jest gumowa uszczelka. Jest zazwyczaj w zwstawie z filtrem

PostNapisane: 24.11.2017, 1:16 

Cayenne T a w jakiej części UK mieszkasz, ile za tą skrzynie w razie co i co masz za części jeszcze...

PostNapisane: 24.11.2017, 1:17 

I gdzie ten kolega mieszka ??? ;)

PostNapisane: 24.11.2017, 10:20 

Ja mieszkam w PL ale co tydzien jezdza znajomi do Uk wiec jesli co to moge ci podesłac co trzeba :) wiecej na PW

PostNapisane: 24.11.2017, 14:30 

Spoko, a kolega gdzie mieszka? Fajnie by było jak w okolicy ;)

PostNapisane: 24.11.2017, 16:08 

Qbak napisał(a):
Ja myślę, że 60k km to jest bardzo dużo dla 7 litrów oleju przy tych
obciążeniach, ale częściej rzadko kto chce wymieniać. Oczywiście można
iść według manuala, ale potem leci dosłownie szlam z miski. Zdarzają się
już awarie płyty sterującej gdzie olej był bardzo zużyty, a zawsze miałem
opinie że te skrzynie są niezniszczalne. Tylko jeżeli to jest pierwsza
wymiana po tylu latach to nie ma co się dziwić. Tyle z praktyki.

Qbak ma rację...wszystkie wyspecjalizowane firmy w naprawach ASB rekomendują wymianę co 60 tyś. km (na pewno wszystkie skrzynie ZDF-a). W ASO nie zaleca się wcześniejszej wymiany - bo skrzynia biegów to podzespół który wymienia się w całości na nowy, np tak jak alternator czy rozrusznik. Wtedy można adekwatnie wykasować klienta - ot cała tajemnica...należy pamiętać że im większa moc samochodu tym większe obciążenia/naprężenia w ASB panują.Stąd też przy samochodach powyżej 400/500 KM zaleca się jeszcze częstszą wymianę oleju niż 60 tyś. Bo późniejsze naprawy mogą nawet kosztować kilkadziesiąt razy więcej niż sama eksploatacja.

PostNapisane: 25.11.2017, 14:27 

Byłem na kompie dzisiaj, że skrzynią nic nie pokazało, zatoki milion innych błędów, ale prawdopodobnie dlatego że bateria była wymieniana...
Co najlepsze za podłączenie wziął tylko £25 i jakbym miał kabel do tempomat podłączony to w cenie by mi to zrobił hehe
No ale wracając do skrzyni, on proponuję wymienić olej bo to może być przyczyną, filtr zapchany, mała kompresja i problem z biegami...
Kurcze a na garażu same 911 więc mam dwie opcje, albo olej z eBay i kolega mechanik i £150 bez kompa albo wszystko z Porsche i £480 no i komp w razie czego... Wielki ten piwis ;)
Pokazałem mu ten zestaw z eBay i mówi że syf, za mały filtr, za mało oleju... Mowi że oczywiście że filtr będzie pasował ale ten że zdjęcia ma inny kształt i chyba jest mniejszy...
Co do oleju to mówi że minimum 8.5L ale można wymienić 13L a całość to 17.5L on zamawia chyba 14L plus oryginalny filtr i uszczelka z Porsche...
A z ciekawości zadzwonię do Porsche i zapytam ile wymiana oleju ;)

PostNapisane: 27.11.2017, 14:54 

Dzwoniłem dzisiaj do serwisu Porsche, wymiana oleju prawie £800 i wymieniają 14L, więc chyba pozostaje mi iść do pseudo garażu Porsche i wymienić za £500 :/

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]