Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.07.2017, 13:00 

Szukam swojego pierwszego Porsche, musi być 4-osobowe, więc wybór jest jeden... 911

996 mi się nie podoba, budżet pozwala wybrać coś z 997.
Wpadły mi w oko takie ogłoszenia:

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-9 ... 240219957c

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-9 ... 240219957c

Zna ktoś może te auta, albo widzi coś co je dyskwalifikuje?
Mam wrażenie, że jak auto ma ponad 100k na liczniku, to cena wyraźnie spada. Co o tym sądzicie?

PostNapisane: 5.07.2017, 13:19 

poszperaj na forum, silniki 3.8 w przedliftach są uważane przez wielu silnikami wysokiego ryzyka, szczególnie przy przebiegach powyżej 100-120k km

każde z aut, niezależnie które podałeś należałoby sprawdzić w ASO lub innym warsztacie specjalizującym się w porsche, szkoda rozpoczynać przygodę z marką od wrzucenia 30k+ za remont silnika

PostNapisane: 5.07.2017, 15:54 

ravestation napisał(a):
silnikami wysokiego ryzyka, szczególnie przy przebiegach powyżej 100-120k km

A co masz na myśli pisząc "wysokiego ryzyka"?

Wyłączone wybuchają?

PostNapisane: 5.07.2017, 15:59 

To, że ich żywotność jest niższa, niż w innych oferowanych w danym modelu.

Oczywiście odnoszę się do informacji, które zaczerpnąłem na tym i innych, zagranicznych forach.

Z jakiegoś tajemniczego powodu inni użytkownicy (choćby tego forum) odradzają lub też nakazują wzmożoną czujność w odniesieniu do tego silnika.

PostNapisane: 5.07.2017, 16:26 

Poczytałem troche o przedlftowych 3.8 i strach się bać.
To jakie wersje doradzicie?
Skończy się pewnie na pierwszym pomyśle, czyli 997.2 z PDK, ale przy takiej kwocie bedę brał go w leasing, czyli jak skończę obecny :cry:

PostNapisane: 5.07.2017, 20:06 

Kupując 997.1 sprawdzałem w serwisie czy były krytyczne przekręcenia obrotôw.
W obecnej chwili auto ma blisko 200tys.i kolejny właściciel zadowolony.
Jak auto nie było pałowane w tym na zimnym to pojezdzi

PostNapisane: 6.07.2017, 11:03 

"Oczywiście odnoszę się do informacji, które zaczerpnąłem na tym i innych, zagranicznych forach."

No własnie. Wiadomości typu fake news.

Kiedyś to się nazywało paplaniem bez sensu.

Nie ma czegoś takiego jak "padające coś tam" w danym modelu.

Zawsze sprawdza się konkretne auto.

Bo każdy użytkownik jest inny.

Przynajmniej tak robią specjaliści.

Ale kupując co kilka lat ma się prawo nie wiedzieć.

PostNapisane: 6.07.2017, 15:05 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Bez urazy, ale Twój wywód nie różni się od tego, co wyśmiewasz. Są silniki, które ulegają awariom częściej niż inne, czasem dużo częściej. I trafiają się takie również w Porsche. Można sprawdzić auto przed kupnem, np. przekroczenia obrotów itp., ale nie daje to żadnej gwarancji, że wszystko z silnikiem będzie OK przez dłuższy czas.
A propos 997.1 S - znajomy miał takie auto, dbał, nie katował na zimno, kontrolował stan oleju i robił przeglądy. Sprzedał i kolejnemu właścicielowi silnik padł niemal zaraz po kupnie.
Z drugiej strony - w PCW podobno znają raptem dwa czy trzy przypadki awarii silników 3.8 z 997.1. Czyli niewiele. Ale czy ktoś o zdrowych zmysłach oddaje auto z silnikiem do wymiany/remontu do ASO?

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 6.07.2017, 15:36 

Nigdy z żadnym silnikiem przez dłuższy czas nie będzie wszystko OK.

To wynika z ich konstrukcji. Rzeczy mechaniczne zużywają się.

W naturalny sposób wymagają konserwacji i napraw.

Im bardziej złożone urządzenie tym większe ryzyko naprawy.

Ale projektując odpowiednio producent reguluje jego żywotność.

A to o czym piszesz Wit to chyba raczej przypadłość czasów w jakich żyjemy.

Producenci celowo projektują urządzenia które krócej pracują.

Wymagają częstszej konserwacji i szybciej się zużywają.

Niektórzy robią to bardziej ordynarnie inni starają się być w tym subtelniejsi.

Niestety Porsche też do nich dołączyło i niestety nie mamy na to realnego wpływu.

Bardziej chodziło mi o to, że nie można uogólniać tylko każdy przypadek (auto) sprawdzać indywidualnie.

Uogólnianie jest łatwiejsze ale bardzo rozczarowujące i krzywdzące.

Czego można się przekonać także autach.

PostNapisane: 7.07.2017, 21:48 

Serrgiusz napisał(a):
Nigdy z żadnym silnikiem przez dłuższy czas nie będzie wszystko OK.

To wynika z ich konstrukcji. Rzeczy mechaniczne zużywają się.

W naturalny sposób wymagają konserwacji i napraw.

Im bardziej złożone urządzenie tym większe ryzyko naprawy.

Ale projektując odpowiednio producent reguluje jego żywotność.

A to o czym piszesz Wit to chyba raczej przypadłość czasów w jakich żyjemy.

Producenci celowo projektują urządzenia które krócej pracują.

Wymagają częstszej konserwacji i szybciej się zużywają.

Niektórzy robią to bardziej ordynarnie inni starają się być w tym subtelniejsi.

Niestety Porsche też do nich dołączyło i niestety nie mamy na to realnego wpływu.

Bardziej chodziło mi o to, że nie można uogólniać tylko każdy przypadek (auto) sprawdzać indywidualnie.

Uogólnianie jest łatwiejsze ale bardzo rozczarowujące i krzywdzące.

Czego można się przekonać także autach.

Serrgiusz po tym co piszesz widać, że jeszcze nigdy "nie padłeś" na błędach konstrukcyjnych i technologicznych producentów to znaczy "pomyłkach a nie ich celowym działaniu. To o czym pisze Wit007 to coś zupełnie innego niż Tobie się wydaje. Osobiście też kiedyś myślałem tak jak Ty, do czasu kiedy nabyłem 3 samochody z silnikiem VW 2.0 Tdi (nowe) i we wszystkich dotknęły mnie wszelkie możliwe przypadłości tego napędu (głowice, pompy oleju, turbo, wtryskiwacze). Swoje pierwsze 911 (997.1 Carrera S 3.8 - używane) również kupiłem na "nieświadomce" i potem miałem problemy z jego zbyciem, mimo że ani mnie ani kolejnemu nabywcy dopóki miałem wiedzę silnik problemów nie sprawił. I trudno się temu dziwić skoro można wybrać model statystycznie bezpieczniejszy.

PostNapisane: 8.07.2017, 8:49 

Faktycznie (odpukać) jeszcze mnie to nie dosięgnęło, żeby padł mi silnik w nowym czy używanym aucie.

Znam to jedynie z opowieści i też bliskich znajomych.

Jeżeli już to miałem "problemy" z elektroniką. Może wynika to z tego że w ogóle nie czyje tego tematu.

Przestałem też wierzyć w dobrą wolę i zapewnienia producentów.

Tak czy inaczej nigdy nie staram się uogólniać tylko skupiam na konkretnym egzemplarzu.

Dzięki temu myślę, że minimalizuję ryzyko wpadki.

PostNapisane: 10.07.2017, 17:41 

Temat jest dosyć podobny do mojego w tym dziale ale dotyczy konkretnie 997 - otóż tutaj odradzacie 3.8M97 na rzecz 3.6M96 przy czym na zagranicznych forach uk i us opinie są zwykle odwrotne lub mimo różnic konstrukcji oba silniki są w zakresie bezawaryjnośvi do siebie porównywane 1:1. O co konkretnie chodzi z problemami 3.8? Bo rozumiem że łożysko wałka pośredniego też go dotyczy z tą różnicą że do wymiany robierany jest silnik?

PostNapisane: 10.07.2017, 18:36 

Miałem kiedyś Audi A6 ze skrzynią multitronik wszyscy fachowcy łapali się za głowę i chcieli się zakładać że nie dojadę 100.000 i remont.
Finał był taki przejechałem 230 i sprzedałem kolejny właściciel dokąd miałem wiedzę zrobił bez awarii skrzyni kolejne 40.000.Nie rozumiem generalizowania jak wszyscy wiecie zależy to od wielu czynników.
To tyle.

PostNapisane: 10.07.2017, 20:48 

Moj kolega z kolei kupil nowe A4 multitronic dawno temu i skrzynie zmienil przy 100k. Tu nie chodzi o generalizowanie a o rachunek prawdopodobienstwa i wartosc oczekiwana zmiennej losowej kosztu eksploatacji ;)

PostNapisane: 10.07.2017, 21:57 

performance_outlaw napisał(a):
Temat jest dosyć podobny do mojego w tym dziale ale dotyczy konkretnie 997 - otóż tutaj odradzacie 3.8M97 na rzecz 3.6M96 przy czym na zagranicznych forach uk i us opinie są zwykle odwrotne lub mimo różnic konstrukcji oba silniki są w zakresie bezawaryjnośvi do siebie porównywane 1:1. O co konkretnie chodzi z problemami 3.8? Bo rozumiem że łożysko wałka pośredniego też go dotyczy z tą różnicą że do wymiany robierany jest silnik?

Jak sprzedawałem 997.1 S 3.8 to klient chciał sprawdzić w PCK. Jednym z nich był kolega szefa serwisu. Tam dowiedziałem się, że problem dotyczy smarowania i przycierających się gładzi cylindrów. Wkładali kamerkę żeby z tego co pamiętam sprawdzić czy w kolektorze dolotowym są ślady oleju oraz właśnie stan gładzi. Po całej operacji na podsumowanie pan z serwisu stwierdził do swojego znajomego: "przecież Cię uprzedzałem". Do transakcji w tym przypadku oczywiście nie doszło.
Inną bardzo istotną sprawą są warunki eksploatacyjne i przekroczenia dopuszczalnej prędkości obrotowej silnika. Z tego co pamiętam w 997 można odczytać 6 grup zakresów obrotów. Bodajże od 4 grupy zaczynają się zakresy "niebezpieczne" i dyskwalifikujące dany egzemplarz jako wyjątkowo ryzykowny w opinii ASO. Niestety długo się trudziłem z tym pojazdem mimo, że auto zakupione jako nowe w Polsce po jednym właścicielu, 100% fabryczny lakier i bardzo niewielki przebieg. Ostatecznie sprzedałem za marne pieniądze tak byłem tym tematem zmęczony.
Te wszystkie sprawy dotknęły mnie na sam koniec przy sprzedaży - wcześniej nie miałem o tym pojęcia i żadnych problemów z autem.

PostNapisane: 10.07.2017, 22:30 

BAWARIA M 5 napisał(a):
Miałem kiedyś Audi A6 ze skrzynią multitronik wszyscy fachowcy łapali się za głowę i chcieli się zakładać że nie dojadę 100.000 i remont.
Finał był taki przejechałem 230 i sprzedałem kolejny właściciel dokąd miałem wiedzę zrobił bez awarii skrzyni kolejne 40.000.Nie rozumiem generalizowania jak wszyscy wiecie zależy to od wielu czynników.
To tyle.

Tak jak napisał Tunix rozmawiamy o prawdopodobieństwie zdarzeń i pomocy w minimalizowaniu potencjalnego ryzyka. Jeśli ktoś lubi się na to ryzyko wystawiać, jego pieniądze, jego sprawa.
Wracając do meritum i osobistych doświadczeń szukałbym do skutku sprzętu w należytym stanie z silnikiem 3.6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]