Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.11.2022, 11:01 

Witam, mam do sprzedania panamerę, która była kupiona w 2010 roku jako nowy samochód w salonie w Niemczech i zarejestrowana w Polsce jako "samochód specjalny - pomoc drogowa". Zadzwonił do mnie zainteresowany klient, i po dłuższej rozmowie powiedział, że nie jest zainteresowany ponieważ ostatni właściciel, może zostać wezwany do zapłaty akcyzy (z której pierwszy właściciel został zwolniony przy zakupie). Trochę się tym zmartwiłem, ale po kilku godzinach zadzwonił ten sam klient, że kupi ten samochód, i zaryzykuje, że będzie musiał zapłacić tą "wyłudzoną" akcyzę, ale zaproponował cenę delikatnie mówiąc nie do przyjęcia. Podejrzewam, że to było cwaniackie zagranie z jego strony. Proszę o znawców tematu, czy mają miejsce takie sytuację, żeby ktoś został wezwany do zapłaty tej akcyzy po 12 latach będąc już trzecim właścicielem samochodu?

PostNapisane: 6.11.2022, 11:22 

Zobowiązanie podatkowe przedawnia się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku.

PostNapisane: 6.11.2022, 12:03 

tunix napisał(a):
Zobowiązanie podatkowe przedawnia się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku.

Potwierdzam 😊

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]