Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29.06.2024, 16:01 

Rzecz jasna sumijesz wszystko ? Jestem ciekaw co na końcu wyjdzie no i ile h Twojej pracy .

PostNapisane: 30.06.2024, 12:59 

Nr klubowicza: 094
Wolf napisał(a):
Ostatnio serwis układów chłodzenia i klimatyzacji.
nowe chłodnice silnika i klimy, nowe rezystory wentylatorów,skraplacz, jeden z węży wodnych i jakaś drobnica. Klima po serwisie działa świetnie.
Doszła też nowa osłona plastikowa podwozia- ta ostatnia pod skrzynię biegów - stara już była mocno zmęczona.

Zamontowałem też do kompletu z poduszkami silnika inserty do poduszki skrzyni od Powerflex i rzecz dla mnie przedziwna - auto zaczęło prowadzić się dziwnie. W ciasnych zakrętach jest takie uczucie jak by pływało. Nie było tego wcześniej, auto jest po wymianie wszystkich wahaczy. Dziwna sprawa…
Załącznik:
IMG_1772.jpeg

Założę teraz jeszcze amortyzatory i sprężyny Bilstein b16 i zobaczymy. Auto pojedzie na geometrię jeszcze raz. Ale coś czuję że kolejny raz się przekonam że nie bardzo był sens poprawiać tu fabrykę i wrócę do poduszki skrzyni zgodnej z OE.

W cywilnym aucie nie ma co kombinować.

napisz jak sie prowadzi na tym zawieszeniu i czy zachowuje komfort po naszych drogach.

in: Rally,Mezgers
Nobody is born a legende, you race to become one.

Pucharek PCP 2007,2008,2009,2010,2023r.
Carting Cup PCP 2015r.
----------------------------------------------------
Futuresolar OZE, fotowoltaika, pompy ciepla.
https://futureoze.pl/

PostNapisane: 30.06.2024, 18:21 

na foto widzę wersje pss10 (większe pokrętło) był tez starszy pss9 (różnica w jednym kliku skali twardości ), na nasze drogi jest super bo może być zarowno miekszy niż seria jak i twardszy . Osobiście uzywam tez w kliku swoich ale na tor już trochę im brakuje - trzeba zminieniac sprężyny ...
Kolejny plus to łatwość servisowania , tego bilstein możesz mieć dożywotnio . Na pl drogach kiedyś lewy przedni trzpień zgilolem , bez problemu naprawili wymieniać pojedynczy konieczny komponent i po temacie .

PostNapisane: 30.06.2024, 19:33 

porscheee napisał(a):
...
Kolejny plus to łatwość servisowania , tego bilstein możesz mieć dożywotnio . Na pl drogach kiedyś lewy przedni trzpień zgilolem , bez problemu naprawili wymieniać pojedynczy konieczny komponent i po temacie .

To był jeden z argumentów za b16, oprócz regulacji twardości i wysokości (względem kompletu b8 i sprężyna z m030).
Dzwoniłem do zerkopol i dostałem info że b8 w tej wersji do 996 nie da się serwisować. Niewiem czy tak jest na 100% ale po tej informacji kliknąłem zakup b16.

PostNapisane: 12.07.2024, 17:14 

Zawieszenie siedzi, jeszcze na zbieżność muszę skoczyć.
Załącznik:
IMG_1956.jpeg

Zasłużona kawa 🤭
Załącznik:
IMG_1960.jpeg

No i wlepa musi być
Załącznik:
IMG_1957.jpeg

Narazie tłumienie przód tył na środek skali ustawiłem, zawias bardzo ok, jazda po lokalnych drogach, jakieś nierówności, progi czy zapadnięte studzienki - zero problemu, czuć ale nie jest to beton.
Tyle co po paru kilometrach można napisać.
Załącznik:
IMG_1980.jpeg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 7.08.2024, 22:00 

Katalizatory wymionione. Finalnie zrobiłem custom w WaspTech Porsche Exhausts, katy od HJS’a.
Następne będą tłumiki bo już ledwo się kupy trzymają i na koniec kolektory.
Załącznik:
IMG_2102.jpeg

Załącznik:
IMG_2105.jpeg

PostNapisane: 7.08.2024, 22:17 

Super, uwielbiam takie projekty. Ladnie siedzi na nowym zawieszeniu. Co to za tylni spojler, jakis aftermarket? Wracasz do oryginalu? Koncowki wydechu tak jak wczesniej pisali koledzy zmienilbym na X54.

Pozdrawiam i powodzenia

PostNapisane: 8.08.2024, 11:04 

Wolf napisał(a):
Wjechały ostatnio wszystkie wahacze i drążki kierownicze + pełna geometria. Auto proste 😉 do tego nowy zbiornik płynu chłodniczego - stary wyglądał jak by granat w nim wybuchł - pełno pęknięć. Po 23 latach plastik to już tylko z nazwy…

A dziś nowe poduchy silnika.
Warto to zrobić, różnica mocno odczuwalna - moje po przelocie 110kkm/23 lata….
Na jednym zdjęciu poduszka nowa między dwoma starymi. Silnik wisi około 5mm wyżej po zmianie. W sumie ciekaw jestem jak szybko te poduchy się „wyciągają” i na ile wpływa to na ich pracę.
Następny mod w tym temacie to inserty powerflex’a w poduchę skrzyni. W sumie tak dla testu/zabawy - jak będzie zbyt twardo to wcisnę nową poduszkę
Załącznik:
IMG_1751.jpeg

Załącznik:
IMG_1763.jpeg

Załącznik:
IMG_1766.jpeg

Tak z ciekawości,
Napisałeś, że różnica mocno odczuwalna. Jakie miałeś odczucia przed wymianą poduch silnika? Co było nie tak i jak się zmieniło na plus?

PostNapisane: 8.08.2024, 17:51 

Nr klubowicza: 711
Wolf napisał(a):
Oględziny wypadkowe…
Dostała po drzwiach, progu i lekko szpachlowanie jest przedni lewy błotnik, ale głębiej wszystko w oryginale.

Na dziś:
Wymienione wszystkie wahacze i końcówki drążków, docelowo jeszcze stabilizatory z m030 i czekam już na Bilstein’a b16

Katalizatory były usunięte (puste puszki)… zamówiłem firmy Design Tek (400cpsi) z design911.com a chyba na dziś jedyne rozsądne (kwotowo i jakościowo). Miał ktoś do czynienia? Jak zamontujemy to podzielę się opinią….

A dodatkowo wjechało całe pudło drobnicy (spinki, plastiki podwozia, nadkola, kierownice powietrza, dysze spryskiwaczy, jedna podstawa reflektowa… i masa innych śrubek, spinek itp.) będzie fun z młodym przy wymianach i kręceniu śrubek.
Załącznik:
IMG_1601.jpeg
Polecam designtek, mam z nimi b dobre doświadczenia a i cena bardziej niż przyzwoita

981 GT4 Pikachu
971 3.0t
718 2.0 "Spajder"

było: 970 4S; 958T, 958S, 987S, 997 4S.

PostNapisane: 9.08.2024, 9:29 

cukin napisał(a):
Super, uwielbiam takie projekty. Ladnie siedzi na nowym zawieszeniu. Co to za tylni spojler, jakis aftermarket? Wracasz do oryginalu? Koncowki wydechu tak jak wczesniej pisali koledzy zmienilbym na X54.

Pozdrawiam i powodzenia

Dzięki :thumbup:

Co do spojlera - nie mam pojęcia czy to oryginał czy podróba - wzór Gemballa. Jest plan żeby wrócić do oryginalnej klapy, lub kupić cały aero-kit, ale narazie się tym nie przejmuję, jeżdżę jak jest. Taki ulepek też ma swój urok ;)

A co do końcówek - mam X54, z vin wynika że wyjechał z taką opcją i jak rozumie, to to są właśnie te koncówki:
Załącznik:
IMG_1397.jpeg

PostNapisane: 9.08.2024, 9:39 

nagi napisał(a):
Tak z ciekawości,
Napisałeś, że różnica mocno odczuwalna. Jakie miałeś odczucia przed wymianą poduch silnika? Co było nie tak i jak się zmieniło na plus?

Ogólnie to sama wymiana poduch spowodowała mniej wibracji na aucie, mniej wyczuwalne szarpnięcia przy zmianach biegów - czyli wprost kultura jazdy.

Fabryczne poduchy jak się wybiją (lub ogóle rozszczelnią, bo jak rozumiem to jest to guma-olej) to silnik idzie w dól i siada "na twardo" na sparciałej starej gumie. Czyli jest sztywno i brak tłumienia drgań od silnika.

A potem zrobiłem rzecz totalnie głupią jak się okazało - miałem te nowe standardowe poduszki OE na tyle za silnikiem i założyłem inserty z poliuretanu z przodu w zawieszenie skrzyni. To nie był dobry pomysł. Wszystko w aucie wibruje, jest głośno i huczy a walorów in plus nie zauważyłem. Zmiany precyzji zmiany biegów między bajki można włożyć - może na torze pod bardzo dużymi obciążeniami tak, ale nie na drodze. Dodatkowo miękkie poduchy z tyłu i twardy przód spowodowały że to przestało się zachowywać optymalnie - przy szybkich skrętach czuć że ten zespół napędowy pracuje tylko na tych tylnych poduszkach - jak wahadło. Organoleptycznie to sprawdziłem - przed i po (bo poliuretany już wyjąłem i założyłem nową fabryczną poduszkę pod skrzynię). I jak chodzi o zawieszenie silnika i skrzyni to uważam że optymalnie jest założyć porostu fabrykę z przodu i z tyłu.

Dowiedziałem się że jest też coś takiego jak naprężenia na zawieszeniu układu napędowego - poduszki silnika mają lekki luz w łożach w karoserii - i można je około +-2mm w każdą stronę pchnąć. Optymalne ustawienie powoduje że też mniej wibracji przenosi się na karoserię. Wystarczyło popuścić śruby mocujące poduszki do karoserii i unieść silnik na podnośniku i poduszki same się ułożyły optymalnie.

PostNapisane: 9.08.2024, 9:52 

Loras napisał(a):
Polecam designtek, mam z nimi b dobre doświadczenia a i cena bardziej niż przyzwoita

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Tak, jakość wygląda OK, ale niestety z racji niekompatybilności z moim autem muszę je sprzedać i dlatego wyspawaliśmy custom x-pipe.

Co do samego x-pipe, bo to ciekawe doświadczenie

Auto straciło odrobinę z elastyczności na dole (subiektywnie moment obrotowy poszedł w dół) ale zyskało na górze (tak od 4k RPM) - zarówno żwawością jak i dźwiękiem. Zmiany nie są drastyczne, ale wyczuwalne.

Na niskich obrotach silnik pracuje bardzo gładko (komfort podróżowania z rodziną mega), przy wyższych bardziej rasowo - w sumie fajnie.
No i bardziej chętnie auto wkręca się na obroty.

Więc jak ktoś chce auto tylko do miasta (spokojna jazda i elastyczność auta jest ważna) to ja polecam jednak straight-through, czyli jak fabrycznie dwie niezależne rury...

W sumie się bawię tym autem, więc być może kiedyś podjadę do chłopaków i poproszę o przespawanie wydechu od katów do tłumików na dwie niezależne rury (a to co jest odetnę i sobie zostawię i zrobimy złączki tak by móc zamieniać - a co ;)

PostNapisane: 9.08.2024, 12:04 

Wolf napisał(a):
cukin napisał(a):

Pozdrawiam i powodzenia

Dzięki :thumbup:

Co do spojlera - nie mam pojęcia czy to oryginał czy podróba - wzór Gemballa. Jest plan żeby wrócić do oryginalnej klapy, lub kupić cały aero-kit, ale narazie się tym nie przejmuję, jeżdżę jak jest. Taki ulepek też ma swój urok ;)

A co do końcówek - mam X54, z vin wynika że wyjechał z taką opcją i jak rozumie, to to są właśnie te koncówki:
Załącznik:
IMG_1397.jpeg

x54 to koncowki podwójne te są zwykle ktos je wymienił może x54 były uszkodzone zardzewiałe itd , zauważ tez przy zakupie żebyś nie kupil od turbo bo tez miały kod x54 ale to inne końcówki , szukaj po nr części x54 z wersji swojej

PostNapisane: 9.08.2024, 13:56 

porscheee napisał(a):
x54 to koncowki podwójne te są zwykle ktos je wymienił może x54 były uszkodzone zardzewiałe itd , zauważ tez przy zakupie żebyś nie kupil od turbo bo tez miały kod x54 ale to inne końcówki , szukaj po nr części x54 z wersji swojej

No mi się jednak zdaje że nie jest tak, i te co mam są ori X54 od Carrera2/4.
Te o których mówisz (podwójne) były dla 4s/TT.

Jak poszukasz po x54 to nawet na tym forum kolega od granatowej 996 c4 potwierdzał że ma takie jak moje jako opcja X54.
http://porscheclub.pl/forum/post257560.html?hilit=x54%20996#p257560

PostNapisane: 9.08.2024, 17:25 

Zależy od roku modelowego.

x54 do przedlifta to jedna duża chromowana
X54 polift to podwójne (być może dla turbo od początku takie były ponieważ standard w Turbo był inny niż w N/A)

PostNapisane: 10.08.2024, 0:50 

a to ciekawe , może ktoś wkleic końcówkę x54 n/a przed lift i poliftingowej na osobnych fotach czym się różnią . c4s vs turbo tez są inne x54 , czyi wyglada na to ze były 3 ( jeśli polift n/a to ta sama co c4s) lub 4 rodzaje jeśli inne pod tym samym kodem ? ciekawe czy x54 polift do n/a to te same co do c4s ? za turbo i gt2 mogę dać głowę ze był jeden rodzaj x54 , tak samo ze był jeden dla c4s i był inny niż dla turbo/gt2 . Chętnie się podszkole w przypadku zwyklakow ...

PostNapisane: 10.08.2024, 8:38 

Tu masz te o których mówisz czy czyli montowane w 996.2 oraz najprawdopodobniej we wszystkich 996 turbo (w sumie pozostaje pytanie czy dla turbo przed lift była taka opcja?)

https://www.suncoastparts.com/product/996TIPS.html

A tu 996.1 duże pojedyncze chromowane

https://www.suncoastparts.com/product/9 ... 98200.html

PostNapisane: 10.08.2024, 14:44 

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi .
Jakie sa do turbo/gt2 to wiem bo mam kilka kompletow , natomiast nie są to te same co do c4s jak wikszosc pisze sprzedawców . Nie wiem tez czy polift zwykle carera miały te z c4s czy trzeci rodzaj .
Interesuje mnie tez różnica między zwykła carrera do x54 carrera (przedlity) bo ja nie widzę różnic . Czy w 993 tez były x54 jak tak jak wyglądały ?

PostNapisane: 10.08.2024, 15:04 

Rozumiem i to doskonale :)

To jest jak pisałem wyżej x54 do 996 do N/A do roku modelowego 2001.

https://www.suncoastparts.com/product/9 ... 98200.html

Czyli to jest pojedyncza ale o dużo większej średnicy i do tego chromowana końcówka v/s standard.

Natomiast od roku modelowego 2002 (wraz z liftem) x54 dla N/A stało się tymi podwójnymi końcówkami.

Co do 993 nie wiem wiem więc się wypowiem a co do 996 turbo tam (jak z resztą wiesz lepiej ode mnie :) ) jest inny układ wydechowy jak i inne standardowe końcówki wydechu. Natomiast wydaje mi się że w x54 było takie samo jak w N/A po lifcie - ale pewności nie mam.

PostNapisane: 11.08.2024, 1:21 

To dodam coś z bazy danych dla 996 wersji turbo/turboS , czy wiecie ze kod x54 w vin zawartych mialo nawet miej aut niż poszukiwana wersja doposażenia x50
X50 Powerkit for turbocharged engine 1203 sztuk koszt 17700$
X54 Stainless steel tailpipes 957 sztuk koszt 890$
uprzedzając pytania do zwyklakow nie posiadam statystyk ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]