Autor |
Wiadomość |
Wolf
|
Napisane: 10.03.2025, 17:36 |
|
|
Robótki ręczne  Załącznik: IMG_3591.jpeg Załącznik: IMG_3592.jpeg Najwięcej zabawy było z rozłożeniem mojego boczka - tam nie mogłem sobie pozwolić na błędy - zależało mi na tym by nie zerwać żadnego spawu. Dremel w rękę i mozolne frezowanie każdego zgrzewu tak by później było do czego się łapać z nowymi elementami. Finalnie zerwałem 3 spawy... z kilkudziesięciu. Naprawa (spawanie) pękniętego boczka zaraz nad poduszką - zerwany też był jeden wkręt trzymający klamkę - też naprawione. Załącznik: IMG_3593.jpeg W obydwu swoich boczkach (zarówno prawy jak i lewy) miałem zerwane blachy mocujące przy poduszkach - nagminne bo mało kto przy pierwszym demontażu wychwytuje że tam jest śruba... i potem rwie na siłę... Jak widać nawet udało się mniej więcej odtworzyć kształt zgrzewu (te na blasze dorabiałem): Załącznik: IMG_3578.jpeg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 10.03.2025, 17:39 |
|
|
No i już z górki. Blenda poduchy na swoim miejscu: Załącznik: IMG_3595.jpeg Dołożona dolna część boczka: Załącznik: IMG_3598.jpeg Spawy tu już nie wyglądają jak fabryczne - ale są mocne, i na koniec dnia jest to w miarę estetycznie wykonane. Widać że była naprawa, ale też nie zależy mi na tym by na siłę to ukrywać - ma być widać że ktoś to zrobil z głową... Załącznik: IMG_3600.jpeg Finito  Zależało mi na tym by odzyskać ten boczek. Kupno nowego - nie możliwe. Używka - zero. Skóra w opcji, opcja wbita w VIN - i to jest jeden z większych atutów tego auta... Załącznik: IMG_3604.jpeg
|
|
Góra |
|
Pavis
|
Napisane: 10.03.2025, 17:54 |
|
|
Jak nowe, pięknie wyszło !
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 5.04.2025, 16:38 |
|
|
ciąg dalszy.. Drzwi prawa strona - brakowało elementu na zamku ale udało się zamówić. I nowe cięgno Bowdena - stare miała pęknięte zaczepy. Załącznik: IMG_3622.jpeg Brakuje też klamerki podtrzymującej cięgno i przewód do lampki w drzwiach - i niestety nie ma tego w katalogach. Coś dobierzemy z Qbakiem. Załącznik: IMG_3623.jpeg Kwestia głośnika w drzwiach zamknięta - wyszło fajnie, schludnie i co najważniejsze - 100% odwracalnie w razie potrzeby. Załącznik: IMG_3626.jpeg Załącznik: IMG_3624.jpeg Dobrą praktyką jest wklejenie uszczelki z gąbki wokół głośnika, tak by nie "pompował" ciśnienia akustycznego pod tapicerki - mniej drżą przy głośnym słuchaniu. Załącznik: IMG_3745.jpeg No I jak by ktoś chciał taki setup do swojego 996 - call me, chętnie pomogę
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 5.04.2025, 16:41 |
|
|
Obejma dobrana z 944 Załącznik: IMG_3743.jpeg I już na miejscu Załącznik: IMG_3744.jpeg Wszystko "siadło" idealnie, przy okazji komplet nowych spinek do tapicerek... Załącznik: IMG_3627.jpeg Załącznik: IMG_3628.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 5.04.2025, 16:46 |
|
|
Brakująca biżuteria... jak by mogło którejś śrubki brakować, to czemu by miało jej nie brakować No u mnie to nie przejdzie... Plastikowe kołki na wysokości podłokietnika - dość istotne bo trzymają dużą część Boczka i powodują że nie pracuje/rezonuje przy zamykaniu drzwi: Załącznik: IMG_3746.jpeg No I śruba pod zaślepką "airbag": Załącznik: IMG_3747.jpeg Okazało się że te śrubki już kiedyś kupiłem do boxstera, i teraz do 996, więc jak by ktoś chciał nowe - mam na zbyciu. Brakowało mi też jednej gumki i tulejki na obudowie filtra powietrza: Załącznik: IMG_3750.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 5.04.2025, 16:56 |
|
|
Przechodząc do przodu... Założyłem nowe kierunki z pomarańczowymi żarówkami, jeszcze muszę przepiąć przewody żeby działały jak kierunki a nie "side markers" z rynku US: Załącznik: IMG_3748.jpeg Kupiłem też nowy błotnik - w fabrycznym podkładzie do lakierowania. U mnie była jakaś przygoda i mam szpachlowany / widać że nie do końca dobrze jest zrobiony: Załącznik: IMG_3815.jpeg No i nie byłbym sobą jak bym coś nie pomylił... Mam połamaną i jakoś tam naprawianą nitami konsole montażową lampy przedniej - trochę jak z tą blendą poduszki - druciarstwo. No i kupiłem prawą stronę zamiast lewej... zwrócić się już nie da - no nic, dokupię lewą i wymienię obie, swoją starą używaną puszczę w świat. Załącznik: IMG_3816.jpeg Będę zamawiał też nowy zderzak bo u mnie stan jest słaby - dużo pęknięć od spodu, rozgniecionych obejm na śruby - bo śruby zastosował ktoś nieodpowiednie. Powinny być te mniejsze po prawej (wkręt z tulejką) a były te z dużym kołnierzem - co powodowało że np. kierunkowskazu nie dawało się wpiąć na miejsce - a to spowodowało że kierunki mają połamane zaczepy. Efekt jak poniżej: Załącznik: IMG_3749.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 14.04.2025, 23:35 |
|
|
Progi „out”… pod spodem nie tak źle jak sądziłem. O profi montażu na piankę wiedziałem, ale bałem się że tam już rdza szaleje. Ale jest ok, doczyszczam klej do szyb, milimetr po milimetrze. Załącznik: IMG_3877.jpeg Wymiana prawego ślizgu zderzaka - było jedno mocowanie pęknięte, IMHO raczej ze starości i montażu zderzaka na siłę. No i nowe spryskiwacze lamp. Załącznik: IMG_3885.jpg Nowe nadkola, stare okazały się w sumie w niezłym stanie, ale brakowalo mi kierownic powietrza od spodu. No i przy okazji zawór paliwa przy wlewie Załącznik: IMG_3886.jpeg Załącznik: IMG_3889.jpeg Załącznik: IMG_3890.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 14.04.2025, 23:42 |
|
|
Oem bolts and nuts… Po lewej zbieranina która była, po prawej oem takie jak maja być zgodnie z workshop manual. Załącznik: IMG_3887.jpeg Taka sobota Załącznik: IMG_3888.jpeg
|
|
Góra |
|
|