Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.03.2025, 17:36 

Robótki ręczne :headbang:
Załącznik:
IMG_3591.jpeg

Załącznik:
IMG_3592.jpeg

Najwięcej zabawy było z rozłożeniem mojego boczka - tam nie mogłem sobie pozwolić na błędy - zależało mi na tym by nie zerwać żadnego spawu. Dremel w rękę i mozolne frezowanie każdego zgrzewu tak by później było do czego się łapać z nowymi elementami.

Finalnie zerwałem 3 spawy... z kilkudziesięciu.

Naprawa (spawanie) pękniętego boczka zaraz nad poduszką - zerwany też był jeden wkręt trzymający klamkę - też naprawione.
Załącznik:
IMG_3593.jpeg

W obydwu swoich boczkach (zarówno prawy jak i lewy) miałem zerwane blachy mocujące przy poduszkach - nagminne bo mało kto przy pierwszym demontażu wychwytuje że tam jest śruba... i potem rwie na siłę... Jak widać nawet udało się mniej więcej odtworzyć kształt zgrzewu (te na blasze dorabiałem):
Załącznik:
IMG_3578.jpeg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 10.03.2025, 17:39 

No i już z górki.
Blenda poduchy na swoim miejscu:
Załącznik:
IMG_3595.jpeg

Dołożona dolna część boczka:
Załącznik:
IMG_3598.jpeg

Spawy tu już nie wyglądają jak fabryczne - ale są mocne, i na koniec dnia jest to w miarę estetycznie wykonane. Widać że była naprawa, ale też nie zależy mi na tym by na siłę to ukrywać - ma być widać że ktoś to zrobil z głową...
Załącznik:
IMG_3600.jpeg

Finito :mrgreen:
Zależało mi na tym by odzyskać ten boczek. Kupno nowego - nie możliwe. Używka - zero. Skóra w opcji, opcja wbita w VIN - i to jest jeden z większych atutów tego auta...
Załącznik:
IMG_3604.jpeg

PostNapisane: 10.03.2025, 17:54 

Jak nowe, pięknie wyszło !

PostNapisane: 5.04.2025, 16:38 

ciąg dalszy..
Drzwi prawa strona - brakowało elementu na zamku ale udało się zamówić. I nowe cięgno Bowdena - stare miała pęknięte zaczepy.
Załącznik:
IMG_3622.jpeg

Brakuje też klamerki podtrzymującej cięgno i przewód do lampki w drzwiach - i niestety nie ma tego w katalogach. Coś dobierzemy z Qbakiem.
Załącznik:
IMG_3623.jpeg

Kwestia głośnika w drzwiach zamknięta - wyszło fajnie, schludnie i co najważniejsze - 100% odwracalnie w razie potrzeby.
Załącznik:
IMG_3626.jpeg

Załącznik:
IMG_3624.jpeg

Dobrą praktyką jest wklejenie uszczelki z gąbki wokół głośnika, tak by nie "pompował" ciśnienia akustycznego pod tapicerki - mniej drżą przy głośnym słuchaniu.
Załącznik:
IMG_3745.jpeg

No I jak by ktoś chciał taki setup do swojego 996 - call me, chętnie pomogę

PostNapisane: 5.04.2025, 16:41 

Obejma dobrana z 944 ;)
Załącznik:
IMG_3743.jpeg

I już na miejscu
Załącznik:
IMG_3744.jpeg

Wszystko "siadło" idealnie, przy okazji komplet nowych spinek do tapicerek...
Załącznik:
IMG_3627.jpeg

Załącznik:
IMG_3628.jpeg

PostNapisane: 5.04.2025, 16:46 

Brakująca biżuteria... jak by mogło którejś śrubki brakować, to czemu by miało jej nie brakować :banghead:

No u mnie to nie przejdzie...
Plastikowe kołki na wysokości podłokietnika - dość istotne bo trzymają dużą część Boczka i powodują że nie pracuje/rezonuje przy zamykaniu drzwi:
Załącznik:
IMG_3746.jpeg

No I śruba pod zaślepką "airbag":
Załącznik:
IMG_3747.jpeg

Okazało się że te śrubki już kiedyś kupiłem do boxstera, i teraz do 996, więc jak by ktoś chciał nowe - mam na zbyciu.

Brakowało mi też jednej gumki i tulejki na obudowie filtra powietrza:
Załącznik:
IMG_3750.jpeg

PostNapisane: 5.04.2025, 16:56 

Przechodząc do przodu...
Założyłem nowe kierunki z pomarańczowymi żarówkami, jeszcze muszę przepiąć przewody żeby działały jak kierunki a nie "side markers" z rynku US:
Załącznik:
IMG_3748.jpeg

Kupiłem też nowy błotnik - w fabrycznym podkładzie do lakierowania. U mnie była jakaś przygoda i mam szpachlowany / widać że nie do końca dobrze jest zrobiony:
Załącznik:
IMG_3815.jpeg

No i nie byłbym sobą jak bym coś nie pomylił... Mam połamaną i jakoś tam naprawianą nitami konsole montażową lampy przedniej - trochę jak z tą blendą poduszki - druciarstwo. No i kupiłem prawą stronę zamiast lewej... zwrócić się już nie da - no nic, dokupię lewą i wymienię obie, swoją starą używaną puszczę w świat.
Załącznik:
IMG_3816.jpeg

Będę zamawiał też nowy zderzak bo u mnie stan jest słaby - dużo pęknięć od spodu, rozgniecionych obejm na śruby - bo śruby zastosował ktoś nieodpowiednie. Powinny być te mniejsze po prawej (wkręt z tulejką) a były te z dużym kołnierzem - co powodowało że np. kierunkowskazu nie dawało się wpiąć na miejsce - a to spowodowało że kierunki mają połamane zaczepy.
Efekt jak poniżej:
Załącznik:
IMG_3749.jpeg

PostNapisane: 14.04.2025, 23:35 

Progi „out”… pod spodem nie tak źle jak sądziłem. O profi montażu na piankę wiedziałem, ale bałem się że tam już rdza szaleje. Ale jest ok, doczyszczam klej do szyb, milimetr po milimetrze.
Załącznik:
IMG_3877.jpeg

Wymiana prawego ślizgu zderzaka - było jedno mocowanie pęknięte, IMHO raczej ze starości i montażu zderzaka na siłę. No i nowe spryskiwacze lamp.
Załącznik:
IMG_3885.jpg

Nowe nadkola, stare okazały się w sumie w niezłym stanie, ale brakowalo mi kierownic powietrza od spodu. No i przy okazji zawór paliwa przy wlewie
Załącznik:
IMG_3886.jpeg

Załącznik:
IMG_3889.jpeg

Załącznik:
IMG_3890.jpeg

PostNapisane: 14.04.2025, 23:42 

Oem bolts and nuts…
Po lewej zbieranina która była, po prawej oem takie jak maja być zgodnie z workshop manual.
Załącznik:
IMG_3887.jpeg

Taka sobota
Załącznik:
IMG_3888.jpeg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]