Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]





Post new topic Reply to topic  [ 57 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
Author Message
Offline
PostPosted: 6.06.2020, 8:57 
User avatar

Joined: 23.08.2015
Posts: 81
Club number: 606
evan wrote:
Daro. wrote:
Dzisiaj zmienili mi licznik wiec oficjalnie jestem producentem :)
przy moich 7,3 (teoretycznie gdyż 3 panele z reguły są zacienione wiec nie dają 100%) max uzyskałem w ciągu jednego dnia ciut ponad 50 kW

Jeżeli będzie faktycznie nadprodukcja to po odjęciu ulg i dofinansowania przy moim rocznym zużyciu powinna mi się zwrócić po 6 latach :) zobaczymy. czyli za 6 lat będę miał dodatkową sumkę na przyjemności i utrzymanie auta :D

P.S. w planach jeszcze jest pozbycie się kolejnego złodziejskiego medium czyli gazu i przejścia na pompę ciepła.

Daro. ja bym zaczął od wody użytkowej i właśnie ją grzał prądem.
Też zamierzam tak zrobić - jeśli masz gaz to jest nadal tańszy niż prąd i porządna pompa ciepła.
+1

Daro jeśli masz gaz nie pchałbym się w pompę.
Mam jedno i drugie (pompa glikol-woda 2x150m) - porównując koszty produkcja ciepła przez pompę nawet w drugiej czyli bardzo taniej taryfie jest nieco droższa od gazu. Do tego jeśli masz tradycyjną instalacje, a nie niskotemperaturową podłogówkę to jeszcze pogarsza wydajność pompy.

Dodając wspomniana już przez Klakierka ewentualna rozbudowę paneli PV okres zwrotu z takiej inwestycji może okazać się dłuższy niż żywotności pompy...

Jak napisał Evan - 200 zł na grzałkę do zasobnika c.w.u. i prąd z paneli zużyjesz w 100% a oszczędzona na pompie sumka na przyjemności będzie o niebo wyższa od tej planowanej przez Ciebie za 6 lat :)

Eksperymentowałem w domu z różnymi rozwiązaniami (c.w.u. grzeje np. gazem + odzyskiem ciepła z przydomowej chłodni) i mogę Ci opowiedzieć co się sprawdziło, a co nie.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 6.06.2020, 16:52 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 21.03.2010
Posts: 3010
Location: Poznań
Club number: 263
Dzięki za podpowiedzi , no faktycznie inwestycja w pompę i oczywiście nową kotłownię to niemały wydatek. Wstrzymam się z rok do pierwszego podsumowania czy mi coś prądu zostaje czy mam nadprodukcję i wtedy pomyślę, ale już się skłaniam do wsadzenia w zasobnik wody użytkowej jakiejś grzałki elektrycznej tylko nie wiem jakiej mocy aby też nie przesadzić z za dużym poborem prądu.




_________________

Image


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.06.2020, 15:34 

Joined: 25.09.2014
Posts: 288
Daro. wrote:
Dzięki za podpowiedzi , no faktycznie inwestycja w pompę i oczywiście nową kotłownię to niemały wydatek. Wstrzymam się z rok do pierwszego podsumowania czy mi coś prądu zostaje czy mam nadprodukcję i wtedy pomyślę, ale już się skłaniam do wsadzenia w zasobnik wody użytkowej jakiejś grzałki elektrycznej tylko nie wiem jakiej mocy aby też nie przesadzić z za dużym poborem prądu.

Zamierzam zrobić tak samo :D najpierw zamknąć rok i potem to przeliczyć.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 8.06.2020, 23:17 
User avatar

Joined: 23.08.2015
Posts: 81
Club number: 606
Daro. wrote:
(...) ale już się skłaniam do wsadzenia w zasobnik wody użytkowej jakiejś grzałki elektrycznej tylko nie wiem jakiej mocy aby też nie przesadzić z za dużym poborem prądu.


Szedłbym w prosty i tani system czyli jednofazową 3kW grzałkę z termostatem ustawionym o 5 stopni wyżej niż termostat c.w.u. kotła gazowego.

Prąd obsłuży Ci wtedy większość dziennego zapotrzebowania typu straty na cyrkulacji + podgrzanie wody po myciu rąk, zmywaniu itp, a gdybyś potrzebował nalać pełna wannę wody lub ogarnąć prysznic dla 4 osób z rzędu to wychłodzisz wodę ponad te 5 stopni, wiec zaskoczy Ci dużo mocniejszy piec gazowy i szybko wspomoże słabą grzałkę. Będzie Pan zadowolony


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 9.06.2020, 17:49 

Joined: 30.03.2007
Posts: 3103
Jako przeciwnik fotowoltaiki postanowiłem ją sobie zamontować :)

Jako że jestem dociekliwy, z prądem i elektroniką mi po drodze to zająłem się tematem „po swojemu”

tzn. obejrzałem kilka instalacji u ludzi, przeanalizowałem oferty kilku firm i stwierdziłem że nikogo na mój dach nie wpuszczę bo nikt nie jest w stanie zrobić instalacji tak jak bym chciał bo porostu albo nie potrafi albo mu się nie chce. Jak podałem materiały na jakich chcę to mieć zrobione i jak to chcę mieć wykonane to nikt nawet nie chciał podać ceny.

W związku z tym kupiłem wszystkie kable, części i inne graty oraz narzędzi za kilka tysi i ruszam samodzielnie na dach w zestawie asekuracyjnym który sobie sprawiłem.

Oczywiście instalacja ta wyjdzie mnie dużo drożej niż nawet "standardowa" oferta najdroższej firmy z uwzględnieniem ich dobrego zysku ale ch..... będzie po mojemu :)

ps.
wg mnie duża część instalacji które widziałem albo odpadnie z dachu albo po każdej zimie będą do naprawy albo się niestety po kilku latach zapalą. Prąd stały każdemu kojarzy się z baterią 9V i kopaniem w język ale mało kto widział łuk elektryczny przy napięciu ok 1000V i spowodowany tym pożar instalacji pv.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 11.06.2020, 0:08 

Joined: 15.11.2007
Posts: 517
Location: Poznań
Club number: 224
Cześć
Ja mam Foto na domu w górach przeżyła już jedna zimę, czyli mega dużo śniegu - - 25 C i jak na razie wszystko jest ok :)




_________________

Pozdrawiam

Paweł

911 997 TURBO :) 1/4 mili- 10.583 s > PCP Włocławek 2014
911 964 TURBO :)

http://www.willa911.pl


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 11.06.2020, 15:37 
User avatar

Joined: 11.05.2015
Posts: 312
Location: GDYNIA
Club number: 442
Mysle ze wielu z nas widzialo luk elektryczny ze znacznie wiekszym napieciem niz 1000V pewnie nie jednego z nas kopnelo wyladowanie elektro statyczne (dobrze widac ze zgaszonym swiatlem).
Zeby ten luk sie utrzymal musi byc prad ale nie wiem dlaczego chcesz rozlaczac obwod DC pod obciazeniem ? tam nie ma zadnego odlacznika chyba ze ktos go sonbie sam zrobi tylko po co ? W falowniku to przlaczanie odbywa sie w polprzewodnikach tranzystorow IGBT tudziez IGCT a one sa zabezpieczne ukladami gasikowymi. :)

Wszystko mozna robic samemu :) tylko czy jest sens ?




_________________

eXpL@S!V
In: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642
In: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 11.06.2020, 21:20 

Joined: 30.03.2007
Posts: 3103
explosiv wrote:
Zeby ten luk sie utrzymal musi byc prad ale nie wiem dlaczego chcesz rozlaczac obwod DC pod obciazeniem ?


Zgadza się, ja go nie chcę rozłączać ale łuk może powstać np. na dachu przy przetarciu/przerwaniu kabla o konstrukcję mocującą przez wiatr, lód itp. to się nie stanie po pierwszej zimie ale może się stać po kilku-kilkunastu zimach
W europie AFCI raczej nie jest stosowane więc niebezpieczeństwo jest realne.

explosiv wrote:
Wszystko mozna robic samemu :) tylko czy jest sens ?

też mi się nie chce robić ale czasem nie ma wyjścia jak chcesz żeby było po twojemu zrobione.

np. w instalacji której zdjęcia są w tym wątku wg. mnie powinno być tak:

- kable DC powinny być w rurkach samogasnących (ciekawe czy ktoś takie w ogóle stosuje) od samej góry aż do falownika. Pomieszczenie nie jest otynkowane więc jest jakby „gospodarcze” będzie ktoś z czymś szedł np. z drabiną lub czymkolwiek urwie kabel DC w słoneczny dzień i … zonk. Falownik solaredge i różne kąty paneli na dachu sugeruje że może są założone optymalizatory więc nie będzie tam napięcia kilkaset volt ale kable w rurkach i tak powinny być na całej długości

- nie ma dodatkowego rozłącznika DC obrotowego (wiem nie jest wymagany, jest w falowniku itp) jak się coś dzieje to nikt nie będzie szukał jakiegoś pstryczka pod falownikiem czy w tablicy tylko dużego najlepiej żółtoczerwonego wyłącznika obrotowego na ścianie na wysokości <1.40. To samo się tyczy wyłącznika pożarowego (tez wiem że nie jest obowiązkowy)

- po stronie AC falownika wg mnie powinien być wg mnie dodatkowy RCD najlepiej przystosowany do pracy z falownikami a jak nie to chociaż „zwykły”, falownik jest wpięty równolegle do rozdzielni głównej budynku więc powinien mieć dodatkowe RCD bo ta część instalacji nie jest teraz zabezpieczona

- na dachu pomiędzy rzędami paneli widać w dwóch miejscach kable (pewnie uziemienie konstrukcji) i nawet zakładając że są odporne na uv to wg. mnie powinny być w rurach ochronnych

- przy montażu pionowym paneli powstają duże zwisy kabli więc mam nadzieję że nie dotykają dachu, trytkami do konstrukcji prawie wszyscy kable przypinają ale mało kto przypina kable klipsami do ramek paneli

jak pierwszy instalator typu "od wczoraj ze szwagrem my weszli w fotowoltaike" zapłaci odszkodowanie lub dostanie wyrok jak się coś inwestorowi stanie to dopiero wtedy się niektórym oczy otworzą jakie jest ryzyko.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 25.06.2020, 14:44 

Joined: 8.11.2017
Posts: 43
Ciekawi mnie, kiedy zostaną wprowadzone dachówki w formie paneli fotowoltaicznych https://arkada.com.pl/domy-energooszczedne-1/ bo widziałem juz takie rozwiązanie w niektórych katalogach. Na razie nie jest stosowane powszechnie ale wydaje mi sie, ze taka dachówka to przyszłość. Pewnie na początku cena bedzie kosmiczna, potem jednak spadnie.
Sam budowałem się dobrych 3 lata temu, na fotowoltaikę sie nie zdecydowałem z uwagi na koszta, obecnie jedynie jest pompa ciepła. Mam jednak możliwość założenia sobie takiej instalacji i nie wykluczam, ze sobie zalożę. Szczególnie, ze jak widzę, cena z roku na rok spada.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 25.06.2020, 15:42 

Joined: 4.05.2011
Posts: 551
Już są takie dachówki :wink:


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 25.06.2020, 23:55 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 21.03.2010
Posts: 3010
Location: Poznań
Club number: 263
Dachówki nie są efektywne i na dodatek taki dach ma miliony połączeń przewodów a to rodzi kolejne problemy, teraz są już gotowe dachy fotowoltaiczne, Czekamy na technologie z Grafenu to ma dopiero być rewolucja technologiczna w tej technologii wytwarzania prądu.




_________________

Image


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.07.2020, 9:24 

Joined: 10.12.2019
Posts: 45
Gaz tanieje. Już potaniał o średnio 200-300zł rocznie. Dodatkowo PGNiG wygrał proves z gazpromem i na konto państwowej spółki wpłyn3ło ponad 6 miliardów! Planują kolejne promocje.
Jak ktoś ma dostęp do gazu to fotowoltaika jest bez sensu. Produkcja paneli jest nieopłacalna bo co rok nowa technologia wychodzi i ta roczna już jest stara. Sami chińczycy nie wyrabiają za przestawianiem na
linie.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.07.2020, 9:45 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 12.03.2008
Posts: 8562
Location: Gdynia/Warszawa
Club number: 189
Ale co ma gaz do prądu?




_________________

Witek
jest: 997S '09 Tor Poznań 1:55,203 :)
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02

http://www.komunikado.pl agencja public relations


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.07.2020, 11:27 

Joined: 10.12.2019
Posts: 45
wit007 wrote:
Ale co ma gaz do prądu?

Ogrzewanie na prąd,pompy ciepła etc.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.07.2020, 12:35 

Joined: 21.01.2020
Posts: 16
Location: Pomorskie
Club number: 684
Tobis wrote:
Ogrzewanie na prąd,pompy ciepła etc.

A ten gaz to w wiaderku mam sobie przynieść?
Nikt nie negował, że najtańszym sposobem grzania (koszt inwestycji) jest ogrzewanie gazem ziemnym.
Jeszcze jest klima i wiele wiele innych urządzeń zasilanych energią elektryczną w domu......


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 2.07.2020, 12:52 
Członek Zarządu PCP
User avatar

Joined: 12.03.2008
Posts: 8562
Location: Gdynia/Warszawa
Club number: 189
Tobis wrote:
wit007 wrote:
Ale co ma gaz do prądu?

Ogrzewanie na prąd,pompy ciepła etc.


Mam ogrzewanie gazowe, więc gdybym założył panele zyskam ok. 500-600 zł co dwa miesiące (tyle dziś płacę za prąd). Na dodatek mogę dodać grzałkę do CWU i zmniejszę zużycie gazu dzięki nadwyżkom prądu.

Nie bardzo widzę możliwość zmiany zasilania pralki czy oświetlenia w domu z elektryczności na gaz ;)




_________________

Witek
jest: 997S '09 Tor Poznań 1:55,203 :)
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02

http://www.komunikado.pl agencja public relations


Top
 Profile  
Reply with quote  
Offline
PostPosted: 3.07.2020, 3:26 
User avatar

Joined: 23.08.2015
Posts: 81
Club number: 606
wit007 wrote:
Tobis wrote:
wit007 wrote:
Ale co ma gaz do prądu?

Ogrzewanie na prąd,pompy ciepła etc.


Nie bardzo widzę możliwość zmiany zasilania pralki czy oświetlenia w domu z elektryczności na gaz ;)


Możliwości Witek są tylko raczej jako zasilanie awaryjne, gdyż do ciągłego użycia ekonomicznie nieuzasadnione...

http://www.kohlerpower.com/home/home-ge ... generators


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 57 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum PCP








Przyklejone




English information
Ostatnie posty publicznego forum

911