Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.04.2023, 20:23 

Magazyn powinieneś dobrać do prognozowanego dziennego zużycia tak by energia zgromadzona przez dzien starczyla ci na wieczor, noc, rano. Według mnie tak jest najbardziej optymalnie. Problem z pv jest taki ze w miesiące kiedy produkcja jest największa zuzycie jest mniejsze. W miesiącach letnich rzy dobrych wiatrach dziennie twoja wielkość pv wyprodukuje ci około 100kwh a w zimowych kilka kWh. Instalacja zbyt dużej pv może dać efekt wrecz odwrotny. Jeśli bedziesz wpychał za dużo pradu do sieci i nie bedziesz jedyna osoba z pv podłączona pod dane trafo to może pojawić się zbyt wysokie napiecie i wtedy falownik się wyłączy amproduicja będzie całe zero.

PostNapisane: 7.04.2023, 12:12 

Cytuj:
wyłączanie instalacji to mały problem jak się ma porządne urządzenia (wiadomo koszty) i jak się wie co robić. Inwertery mają funkcje sterowania mocą bierną, ograniczania mocy w funkcji napięcia, wyjścia przekaźnikowe do włączania odbiorów typu grzanie cwu, ładować magazyn można w szczycie produkcji gdy napięcia są najwyższe. Sposobów na obniżanie napięcia zanim złoży się reklamację do OSD jest cała masa. W razie czego obniżą trochę napięcie na trafoku i będzie ok.

Ale to chyba tylko przy zalozeniu ze falownik jest blisko tych urzadzen, najlepiej zamontowany w domu? Co w przypadku, gdy falownik jest na polu obok paneli a do domu idzie przewod wysokonapieciowy?

PostNapisane: 7.04.2023, 13:20 

ja to wszystko wiem i jestem posiadaczem PV ale pomijasz jeden jakze wazny i aktualnie bardzo czesto spotykany przypadek. Kilka PV podlaczonych do jednego trafo. Przychodzi sloneczko. Wszystkie pchaja prad. Aby wepchac prad to trzeba wytworzyc wyzsze napiecie, no ale wiecej jak jeden falownik chce wepchac prad. W takim momencie ktos ma pecha a najwiekszego ci co sa bodazje najdalej od trafo. Im falowniki sie wylacza. No i piszesz sobie pisemko, przychodza z energetyki ale dzien jest akurat pochmurny i pomiary wychodza OK. Obnizenie napiecia tez ma swoje wady bo jak jest zbyt duzo instalacji w stosunku do aktualnego zuzycia i wachania napiecia sa zbyt duze to obnizenie napiecia moze skutkowac zbyt niskim napieciem w momencie gdy pv pradu nie produkuja tj. wieczorami i w nocy. Dochodzi do sytuacji patowej. W dzien mamy napiecie zbyt wysokie, wieczorem zbyt niskie. Dlatego sugeruje przed inwestycja w duza instalacje wykonac pomiary "pojemnosci" sieci, najlepiej w mocno sloneczny i chlodny dzien, kiedy produkcja PV jest najawieksza.

PostNapisane: 7.04.2023, 14:03 

nie no ja nie chce podwazac twojej wiedzy ani wprowadzac zadnych wojenek. Niemniej jednak chociazby patrzac po ilosci watkow przykladowo na forum elektrody problem wystepuje, pytanie tylko jak bardzo jest on powszechny.

PostNapisane: 7.04.2023, 16:01 

Fajne zimowe zużycie (16kw), ja w lato też mam 10 ale zima 50kwh, chyba się wybuduję na nowo..

Co do wyłączania falowników to niestety społeczeństwo jak zwykle wyprzedza Państwo, które namawia na instalacje ale samo opiernicza się w modernizacji swoich sieci. Mi na razie się nie zdarzyło ale widziałem już na mierniku 245 i więcej więc niewiele brakuje, a po zimie pewnie dojdzie kilka instalacji w okolicy.. a w zimie 216V :)

PostNapisane: 11.04.2023, 8:06 

Nr klubowicza: 783
Oooo bardzo ciekawy temat... Może tutaj znajdę jakąś szczerą i dokładną poradę.

Mamy z żoną w górach domek weekendowo/wakacyjny. Żyjemy, pracujemy w Zabrzu, tam spędzamy weekendy i jakieś wakacje/ferie itp. Łącznie, myślę, że jesteśmy tam nie więcej jak 80 dni w roku. Wszystko mamy zasilane prądem. Średni miesięczny rachunek to około 280 zł.

Zastanawialiśmy się ostatnio z małżonką czy warto inwestować w fotowoltaikę?

Było 944.2 2.5 NA 1986
Jest 911 997.1 Carrera S 2005

PostNapisane: 12.04.2023, 10:12 

A co myślicie na temat tych inwerterów z Aliexpress?
Warto je kupić czy lepiej na rynku Polskim?
Kurde przecież to i tak wszystko chyba z Chin leci do nas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]