Hej.
Wiem, że było trochę tematów odnośnie porównań tych modeli, jednakże lata lecą, przemyślenia, przebiegi a co za tym idzie wychodzą również wady jak i rzeczy które mogą się ,,sypać''.
Mam kilka pytań i będę wdzięczny jak ktoś zechce poświęcić czas.
Obecnie posiadam Boxstera 986 2.5. Jestem bardzo zadowolony, pięknie klei się do drogi plus ten dźwięk silnika. Ach
. I tak myślałem, że spędzimy trochę więcej czasu ze sobą ale w 2021 będę miał trochę oszczędności, które mogę przeznaczyć na auto. Nie ma innej opcji- musi byc Porsche.
Tak więc przymierzam się do kupna 911 997, chociaż biorę też pod uwagę Boxa S 987.2 PDK (auto na 100% będzie z UK ze względu na planowaną przeprowadzkę na Maltę za 3 lata, dlatego kierownica po prawej). Najlepiej jeśli byłby to cabrio ale coupe (w przypadku 911) też jest zacne i jeśli trafiłby się fajny egzemplarz to czemu nie. W grę wchodzi tylko automat- najzwyczajniej w świecie lubię taką skrzynię, jest wygodna plus nie mam zamiaru kręcić czasów na torze.
1. Przeglądając oferty (UK), zauważyłem, że większość 911 jest w wersji S 355 km. Czytałem sporo artykułów/postów odnośnie nieszczęsnego IMS i nie ukrywam, że mam już mętlik w głowie. Co człowiek to opinia ale zauważyłem, że często powtarza się, iż problem dotyczy bardziej wersji S. Czy ktoś z posiadaczy wersji S miał tutaj problem z IMS? Zastanawiam się czy jest to wyolbrzymiony problem czy faktycznie najlepiej od razu kombinować z zastosowaniem tych zestawów naprawczych/uszczelniających. To pierwsza sprawa.
2. Niekiedy słyszałem opinię, że 911 w stosunku do Boxów ,,pływają'', są mniej stabilne, bardziej miękkie. Czy faktycznie bardzo to się odczuwa? Faktem jest, że Boxy mają silnik centralnie ułożony i siłą rzeczy, będą inaczej się zachowywać na drodze, pytanie tylko jak bardzo się to odczuwa.
3. Proste pytania do posiadaczy w/w modeli: czym Wam przyjemniej się jeździło? Porównanie mocy, ogólne zadowolenie, właściwości jezdne (jak ktoś posiada/ał 996 czy 987 przed liftem, to też chętnie poczytam opinię).
* Na koniec bonusowe
, chciałbym się nieśmiało zapytać czy może znalazłby się ktoś chętny kto chciałby pochwalić się swoim prosiakiem na live w Warszawie lub okolicach? Trochę opowiedzieć, pokazać. Byłbym bardzo wdzięczny, bo 911 997 widziałem tylko raz, 987 kilka ale bez PDK a ciekawość nie daje mi czasem spać po nocach
a na pewno to pomogłoby mi przy podjęciu decyzji
.
Za ewentualne literówki z góry przepraszam ale piszę na Chromium linuxowym i wszystko mam podkreślone co przeszkadza mi w wyłapywaniu .