Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.09.2016, 20:52 

To mi żona prezent zrobiła ma urodziny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od 3 dni siedzę w wolnym czasie i składam. Sama instrukcja to ponad 600 stron. Dawno nie bawiłem się Lego Technic ale ten zestaw to po prostu mistrzostwo świata, a ktoś kto to zaprojektował a zwłaszcza skrzynię biegów (automat z łopatkami przy kierownicy) musiał się sporo przy tym napracować.. Niezliczona ilość trybów, trybików, przełożeń.. Sama radość przy składaniu nawet dla takiego starego konia jak ja ;)

Dobry pomysł na prezent jakby ktoś szukał.

Idę dalej składać :)

PostNapisane: 8.09.2016, 21:21 

Świetne:)

PostNapisane: 8.09.2016, 23:08 

Nr klubowicza: 381
a uwzględniłeś błąd który jest w instrukcji na stroni 193? Tryby z tyłu powinny być odwrotnie założone.

*Porsche 911

PostNapisane: 8.09.2016, 23:42 

:) dzieki za podpowiedz.. Jutro sprawdze bo zdaje sie jestem na 203..

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 9.09.2016, 21:19 

Wiedziałem że jest, nie widziałem na żywo, chyba wpadnę zobaczyć, no to jest już prezent na Mikołaja od żony ;)

Wysłane z LG G4

PostNapisane: 9.09.2016, 22:27 

Zapraszam :)

PostNapisane: 9.09.2016, 23:49 

Nr klubowicza: 381
https://www.youtube.com/watch?v=5fZpihyMGdA&t=3m33s

w 3.33 filmu jest opis błędu - sprawa oficjalna, Lego gdzieś tam wyjaśnia również. Tu macie pod ręką - powodzenia żeby PDK chodziło prawidłowo :)

*Porsche 911

PostNapisane: 20.09.2016, 18:54 

Kolejne mody w moim modelu:
- zamykanie drzwi (trzeba pociagnac klamke zeby otworzyc)
- mozliwosc zdjecia calej karoserii (nie wiem dlaczego tworcy o tym nie pomysleli)
- blokada skrzyni biegow (po wrzuceniu 4 nie da sie dac wyzej na 1 tylko trzeba zrzucic w dol - tym samym jest tez blokada ze tylko z 1 biegu mozna na skrzyni wrzucic bieg wsteczny)

Nastepne beda silniki i zdalne sterowanie.. Jakby mial ktos pomysl jak zrobic tarcze hamulcowe to chetnie przygarne ta wiedze ;)

PostNapisane: 20.09.2016, 22:01 

tsubasa napisał(a):
Kolejne mody w moim modelu:
Nastepne beda silniki i zdalne sterowanie.. Jakby mial ktos pomysl jak zrobic tarcze hamulcowe to chetnie przygarne ta wiedze ;)

Super! Jak zamierzasz to zrobić? Masz jakieś konkretne rozwiązanie, gotowy zestaw z lego technic, czy będziesz dopiero majstrował? Pytam z ciekawości, bo powoli przymierzam się do eksperymentów z jazdą autonomiczną i nie zdecydowałem się jeszcze jak to sprzętowo ograć (nie jestem magikiem jeśli chodzi o hardware).

PostNapisane: 20.09.2016, 22:10 

Nie mam pojęcia jak to działa - ale ja mam zestaw Lego Mindstorm. Generalnie jest to zestaw lego technics + kostka z procesorem + silniki do napędu itp. Można to programować samemu a potem robot wykonuje zaprogramowany algorytm (można dołożyć też obsługę portem podczerwieni). Są różne czujniki, tzw bumper, czujnik ruchu, koloru i inne...
Może to by się jakoś do tego ślicznego prosiaka nadało? - problem może być tylko z włożeniem kostki z procesorem.

A tak nawiasem mówiąc to ta kostka procesor wydaje też dźwięki...
Oczywiście całość kompatybilna z technics

PostNapisane: 20.09.2016, 23:14 

Problem jest taki ze troche malo miejsca jest w tym aucie mimo skali 1:8

Na pierwszy rzut pojdzie najprostszy sposob czyli silnik lego xl do tego serwo do skretu, odbiornik podczerwieni i pilot.. W kwestii programowania to mindstormem sie jeszcze nie bawilem bo mam za male dzieci ;)

Chodzi mi po glowie zalozenie silniczka z modeli RC bo tam juz mozna poszalec nawet bokiem tylko no wlasnie - czy te trybiki to wytrzymaja??? ;)

Przepraszam ze tak sie tutaj rozpisuje ale skladajac ten zestaw poczulem znow pociag do kreatywnego konstruowania.. Zwlaszcza ze mamy w Krakowie sklep z klockami na sztuki/wage wiec dostep do czesci mam nieograniczony..

PostNapisane: 20.09.2016, 23:31 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
Panowie, ta dyskusja jest super!
Nie ogarniam ale podziwiam :-)

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 21.09.2016, 0:04 

Na mindstorm mialbym pomysl na pozniejszych etapach jak model bedzie jezdzil - trzeba bedzie ogarnac zmiane biegow bo sa az 4 a takze mozna wykorzystac jakies dzwieki w zaleznosci od predkosci obrotowej silnika - jezeli takie opcje sa tam dostepne w tym mikroprocesorze.. Dobrze ze zostaly mi jeszcze smary od modeli RC bo cos czuje ze zebatki z lego sie moga podtopic ;)

Poza tym mam nadzieje ze jeden silnik XL wystarczy bo jak nie to nie wiem czy standardowe baterie pociagna az dwa takie silniczki..

Znalazlem tez pomysl jak zrobic przednie mcphersony z regulowanym ackermanem - tez trzeba bedzie przerobic to co jest bo tu sie raczej konstruktorzy nie popisali..

A w sumie w GT3 jakie jest zawieszenie z tylu? Jest jeden amortyzator czy dwa?

PostNapisane: 21.09.2016, 13:58 

Kupiłem zestaw Mindstorm rok temu - właściwie to córcia chciała i ona sobie ze swoich pieniędzy go kupiła (strasznie spodobał jej się robot na wystawie lego). Zaczałem się tym bawić. Córcia - lat 8 wtedy - nie bardzo potrafiła ogarną programowanie pętli, warunków if itp. Potrafiła natomiast sama pisać programy proste - jednowątkowe, gdzie zdarzenia następuje bezpośrednio po zakończeniu wcześniejszego. Ja specjalnie się w to nie wgryzałem - troszkę poczytałem książkę i na razie schowałem do szafy całe lego. Za rok jak będzie córcia miała 10 lat - zapiszę ją na dodatkowe zajęcia z tego lego mindstorm. Mam nadzieję że w tym wieku już będzie potrafiła sobie z tym poradzić (jednak producent miał rację że sugerował zabawkę od 10 lat...)

Co do działania mindstorm - procek ma 8 wejść (do 8 może podpiąć - podpina się kablami ethernet - czyli zwykłe sieciowe - są w zestawie). Możesz podpiąć do 4 silników dużych lub małych (jest między nimi różnica). Każdy silnik programujesz osobno - jego prędkość i kierunek obrotu (przód / tył). Problemem może być tylko prędkość to nie są silniki które kręcą się szybko więc z RC nie ma szans. Programowanie skrętu polega np na zmniejszeniu prędkości obrotowej jednego silnika a zwiększeniu drugiego... (nie mając skrętnej osi).

Jeżeli jesteś fanem prędkości :) - to proponuję jednak kombinować z RC, za to ten mindstorm możesz dodać w przypadku gdybyś chciał żeby potrafił dodatkowe sztuczki (jak rozpoznawanie ruchu, koloru, czy też działanie w przypadku zderzania z przeszkodą - z tego co wiem to jest też dostępny czujnik żyroskopowy (ale ja go nie mam - nie ma go w zestawie, trzeba dokupić osobno).

PostNapisane: 23.12.2016, 19:48 

Z okazji rodzinnego charakteru świąt zabrałem się za moje GT3. Będąc w trakcie 3/4 pierwszego pudła mam braki w klockach. Jednego mi mi brakuje i tu jest spory problem, bo nie mogę składać dalej, a kolejny po wnikliwej inwentaryzacji klocków okazało się, że jest zamieniony, ale dało się go dopasować.
Czy mieliście podobne przygody podczas składania swoich sztuk ?

PostNapisane: 23.12.2016, 20:25 

Mi brakuje tego elementu i nie bardzo jest czym go zastąpić :(

Obrazek

PostNapisane: 23.12.2016, 23:07 

Poszukaj na allegro albo sklepu z klockami na wage gdzies w swojej okolicy.. w krakowie mamy taki sklep i jak cos trzeba to wpadam tam i wygrzebuje co mi potrzebne za grosze.. przepatrzylem moje zapasy ale niestety nie mam tego elementu w nadmiarze..

PostNapisane: 23.12.2016, 23:25 

ja ostatnio obcowałem z taką "zabawką" w skali 1:1 :D Piękne auto :oops:

ObrazekPorsche 911 GT3 RS

PostNapisane: 24.12.2016, 12:13 

Adam, szukana przez Ciebie część ma symbol 2736. Wbijasz w allegro i zamawiasz :D

Wszystkim składającym swój model jak i cokolwiek z lego polecam stronę bricklink.com. Możecie znaleźć (i kupić) każdy klocek LEGO, jak i sprawdzić, jakie elementy wchodzą w skład Waszego zestawu (lub przynajmniej powinny :evil: )
Link do 911 GT3 RS:
https://www.bricklink.com/v2/catalog/ca ... ace%5D#T=I

A co do Mindstorms myślę że niemożliwym będzie upchnąć mikrokontroler i silniki pod karoserią. Fajnym rozwiązaniem są serwa i zasilanie Power Functions. Na nich się nie znam, skoro są mniejsze gabarytowo to i pewnie mocą ustępują serwom Large Motor z Mindstorms EV3, a i z tymi ostatnimi szału nie ma. Trójstopniową przekładnię z przełożeniem hmmm... nie chce mi się liczyć :P i minimalnym obciążeniem na końcu - ledwie ciągną.

PostNapisane: 24.12.2016, 12:40 

Silniki z power functions sa mniejsze i wieksze. Mam 2 instrukcje z jednym silnikiem XL i dwoma M ale zabrac sie za to nie moge jakos..

W Krakowie mamy Dom Wiktorii na Felicjanek. Kto nie zna niech do nich zagladnie ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]