Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15.07.2021, 15:06 

Witam,

od pewnego czasu śledzę oferty na zakup Caymana GT4. Akurat w najbliższym czasie odbędzie się interesująca mnie licytacja takiego auta w USA, jednakże jakiś czas temu natknąłem się na temat pękających kielichów przy mocowaniach przednich amortyzatorów. Jak już się dowiedziałem dotyczy to głównie Caymanów GT4 981 oraz w mniejszym stopniu 991 GT3. Niestety okazuje się, że nie są to odosobnione przypadki i chociażby w internecie można znaleźć wiele informacji na temat takich uszkodzeń.

No i teraz pytanie... czy ktoś z Was spotkał się już z taką usterką? Jak Porsche podchodzi do tego typu uszkodzeń - czy można liczyć na "good will" czy raczej bujaj się samemu z naprawą. Oczywiście domyślam się, że w przypadku auta z USA szansa na "good will" Porsche Polska są minimalne, ale pytam chociażby w odniesieniu do aut krajowych lub europejskich...
No i czy może ktoś się spotkał z zestawami służącymi do wzmocnienia tychże kielichów, bo takie też udało mi się znaleźć w internecie.
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź w tym temacie :)

Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 15.07.2021, 16:46 

Nr klubowicza: 694
Ja piernicze... Grubo ! Niezła demolka auta... :shock:

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 15.07.2021, 23:13 

Licytacja z aukcji ubezpieczeniowej w Szwajcarji (kwiecień 2021) , Cayman GT4.
Jak widać łatwiej jest coś takiego zgłosić ubezpieczalni niż na "dobrej woli" naprawić w ASO.

PostNapisane: 16.07.2021, 1:53 

szwagierek nie ukrywam, ale w kwietniu nawet się wahałem, by wziąć udział w tej licytacji GT4, lecz wtedy raczej jeszcze szukałem Boxstera S lub GTS i miałem na oku 2 inne egzemplarze, na których się skupiałem. Nic z tych zakupów nie wyszło i później nawet żałowałem nie wzięcia udziału w tej licytacji GT4. Ale też obawiałem się tej naprawy, bo de facto tam cały przód trzeba by rozebrać, wycinać kielich z podłużnicą i wszystko wstawiać... trochę zabawy by było, a i koszty spore. Nie wiem też za ile finalnie poszło to auto... a Ty wiesz może jak się skończyła ta licytacja?

Teraz jednak poszukiwania skupiam już na GT4, ale stąd moje obawy o te pękające kielichy, bo nawet po tym szwajcarskim Caymanie widać, że nie jest to rzadka przypadłość - ten szwajcar był wcześniej bezwypadkowy, bez żadnych przygód, a uszkodzenie nastąpiło już przy niecałych 21t km. :shock:

Może to niegłupi trop ze zgłoszeniem szkody z AC, myślę że jakby do tego znaleźć odpowiednią wyrwę w drodze nawet można by to jakoś uprawdopodobnić... Bo ilość aut sprzedawanych właśnie z takim uszkodzeniem raczej świadczy o tym, że Porsche temat zbywa...

Pozdrawiam

PostNapisane: 16.07.2021, 7:37 

Kielich to element wymienny więc nie jest to taka ogromna rzeźba blacharska.
Faktycznie ja też już spotkałem kilka samochodów z podobną usterką więc coś w tym musi być. Twarde zawieszenie robi swoje.
Nie ma chyba też alternatywy , żeby to wzmocnić ....jedynie obspawać kielich jak się to robi w samochodach rajdowych

PostNapisane: 16.07.2021, 22:47 

Cytuj:
Nie wiem też za ile finalnie poszło to auto... a Ty wiesz może jak się skończyła ta licytacja?

Nie wiem jaka była finalna cena, wpadłem tam przez przypadek, też interesowałem się innym autem.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]