Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.09.2009, 17:04 

Ale wracając do dachu. Czasem miał przestoje, ale koniec końców zawsze zaczynał działać, bez większej ingerencji.
Stąd moje pytania (mam teraz zamknięty dach):

1. Jak otworzyć ręcznie dach.

2. Gdzie mieści się elektronika ? (widziałem schemat na manualach, ale mam pytanie jak się dostać do tego wszystkiego)

3. Jest jakaś w miare instrukcja jak otworzyć to wszystko żeby nie rozwalić tego ?

Dałbym do mechanika ale najbliższego mam za daleko, więc póki co sam chce spróbować.

Tytuł:
PostNapisane: 8.09.2009, 16:46 

Przeglądnołem schemat, i może mi ktoś powiedzieć gdzie jest elektronika :) bo ona jest tu kluczem, bo jak do tego panelu głównego się dostane to będe w stanie się dowiedzieć co źle reaguje... i pytać dalej :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.09.2009, 11:34 

Cześć.

Ja bym sprawdził najpierw włączniki krańcowe. Jeden jest przy klamrze dopinającej a drugi gdzieś w okolicy hamulca ręcznego. Zauważ że jeśli nie zaciągniesz ręcznego lub nie zwolnisz klamry możesz sobie naciskać przycisk do otwierania dachu i silnik nie reaguje. Jeśli microswitch się jakoś przybrudził, przygiął albo poluzował i odsunął od wyregulowanego położenia wtedy może mieć taka sytuacja jaką masz, że reagowało co jakiś czas aż w końcu całkiem przestało.
Sprawdź w instrukcji jak otworzyć dach ręcznie, wtedy dostaniesz się do switcha i sprawdź czy wszystko z nim gra, natomiast ten przy ręcznym domniemam że jak zapala się kontrolka ręcznego to switch działa.
Na samym końcu jeśli to wszystko zrobisz to można zacząć czepiać się przekaźnika no i samego silnika !. Sprawdź oczywiście bezpiecznik bo jeśli silnik w jakiś sposób się przeciążył albo nadpaliło się jego uzwojenie będzie paliło bezpieczniki, itp.... generalnie z tą ustarką poradzi sobie każdy porządniejszy elektryk, a jak mu pokażesz schemat który masz to tym bardziej.

Tytuł:
PostNapisane: 11.09.2009, 15:24 

Właśnie wczoraj znalazłem że silnik do dachu jest z tyłu auta, tzn przed bagażnikiem i nad silnikiem, podpiąłem zasilanie z zasilacza i otworzyłem dach. Więc obawiam się że problem jest z przekaźnikami w głównej elektronice, która jak myślę znajduje się w bagażniku. Padł pomysł że można ominąć tą elektronike i przycisk podłączyć , wraz z diodą na desce do dachu. Tylko problemem jest a) to że zawsze dach będzie działał a nie po zaciągnięciu ręcznego b) nie będą opuszczać się szyby :/

Dlatego dalej walcze :) Może zabiore się z Tatą elektronikiem do tej elektroniki całej, choć trochę się boję.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]