|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Iaroslav Mathaeus
|
Napisane: 24.08.2019, 21:51 |
|
|
Panowie problem z dachem, ciąg dalszy. Wcześniej zawsze sprawny tym razem po zimie dach się już nie otworzył. Może ktoś miał podobny problem ? Zwalniam blokadę, szyby idą w dół , wciskam przycisk i zero reakcji. Samochód był już u elektromechanika padło na moduł, kupiłem nowy, wymieniłem aku, bezpieczniki sprawdzone, dach nadal martwy. Jakieś rady? Gdzie szukać dalej ?
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 24.08.2019, 23:13 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Ręczny zaciągnięty ? Pewnie któryś z czujników padł i nie podaje sygnału do otwierania...
Góra |
|
Iaroslav Mathaeus
|
Napisane: 24.08.2019, 23:23 |
|
|
Tak, zaczynam się zastanawiać czy nie ma jakiegoś przy blokadzie dachu ? Ręczny zaciągnięty. Brak pomysłów z mojej strony
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 25.08.2019, 12:05 |
|
|
Z twego wpisu wnioskuję że nie jesteś częstym gościem na forum ponieważ wiele razy było o czujniku który jest przy blokadzie.Niedawno kol. pimi udostępnił schemat położenia wszystkich styczników. Dopóki nie sprawdzisz wszystkich nie ruszysz dalej i twoje pytanie mija się z celem.
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 25.08.2019, 21:50 |
|
|
Iaroslav Mathaeus napisał(a): Tak, zaczynam się zastanawiać czy nie ma jakiegoś przy blokadzie dachu ? Ręczny zaciągnięty. Brak pomysłów z mojej strony A czy kontrolka od hamulca ręcznego świeci się na desce ?
|
|
Góra |
|
Iaroslav Mathaeus
|
Napisane: 25.08.2019, 22:53 |
|
|
Romcio napisał(a): Z twego wpisu wnioskuję że nie jesteś częstym gościem na forum ponieważ wiele razy było o czujniku który jest przy blokadzie.Niedawno kol. pimi udostępnił schemat położenia wszystkich styczników. Dopóki nie sprawdzisz wszystkich nie ruszysz dalej i twoje pytanie mija się z celem. Niestety masz racje, dawno mnie tu nie było , będę ci bardzo wdzięczny za link to tematu z czujnikami i ich położeniem. Ręczny swieci na desce, czy mimo to czujnik może być uszkodzony? W mojej ocenie zostaje odtworzyć ręcznie dach i dłubać po kablach itd. Sprawdzić całość co ty o tym sądzisz ? Komputer nie pokazał żadnych błędów , jak to możliwe ?
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 26.08.2019, 8:56 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Bo dachu w 986 nie da się zdiagnozować żadnym komputerem
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 26.08.2019, 16:53 |
|
|
Jarek byłeś na tym wątku 24 sierpnia o 21 ;45 To był twój wpis o problemie z dachem. Przejdż na wątek PB986-problem z dachem .Zablokowany w połowie. Cofnij się kilka wpisów wstecz i tam jest schemat pimiego. W kablach nie ma co grzebać bo tylko pogorszysz. Na tylnej przegrodzie od bagażnika jest silnik od linek napędowych dachu sprawdż czy na kostce zasilania jest dobry styk -oczyść go dla pewności a potem styczniki po kolei zacznij od tego przy blokadzie ,ten najczęściej pierwszy niedomaga-czasem to tylko poluzowanie i brak załączenia,następnie ten przy dżwigni ręcznego.Na koniec ten pod tapicerką słupka bocznego za fotelem kierowcy.
|
|
Góra |
|
Iaroslav Mathaeus
|
Napisane: 26.08.2019, 20:52 |
|
|
Romcio napisał(a): Jarek byłeś na tym wątku 24 sierpnia o 21 ;45 To był twój wpis o problemie z dachem. Przejdż na wątek PB986-problem z dachem .Zablokowany w połowie. Cofnij się kilka wpisów wstecz i tam jest schemat pimiego. W kablach nie ma co grzebać bo tylko pogorszysz. Na tylnej przegrodzie od bagażnika jest silnik od linek napędowych dachu sprawdż czy na kostce zasilania jest dobry styk -oczyść go dla pewności a potem styczniki po kolei zacznij od tego przy blokadzie ,ten najczęściej pierwszy niedomaga-czasem to tylko poluzowanie i brak załączenia,następnie ten przy dżwigni ręcznego.Na koniec ten pod tapicerką słupka bocznego za fotelem kierowcy. Dzięki i sory za zamieszanie, temat z czujnikami oraz grafikę już znalazłem wcześniej, myślałem że przegapiłem inny temat prowadzony na forum tak wiec wszystkie aktualne tematy znalazłem, ponadto wszystkie inne cenne informacje mile widziane. W wolnej chwili na tyle ile potrafię sprawdzę auto/ dach w innym przypadku auto trafi do kolejnego magika który porsche widział na plakacie . Dzięki za pomoc !
|
|
Góra |
|
Iaroslav Mathaeus
|
Napisane: 27.08.2019, 1:10 |
|
|
. Na tylnej przegrodzie od bagażnika jest silnik od linek napędowych dachu sprawdż czy na kostce zasilania jest dobry styk -oczyść go dla pewności.
Powiedz mi czy dojdę do niego bez potrzeby ręcznego składania dachu ? Bo z tego co widzę na filmach to aby dostać się do minim osprzętu dachu z tylu trzeba podnieść klapę pod która chowa się dach? Czy dopuszczalne jest psikanie na listwę przekaźników/ modułów środka do czyszczenia instalacji elektrycznej czy nie warte zachodu, grozi zwarciem ( oszukiwanie aku odłączone w trakcie czyszczenia.) ?
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 27.08.2019, 17:09 |
|
|
Sam płócienny dach nie jest przeszkodą .Problemem jest klapa. Gdy dach jest zamknięty-rozłożony to ja wymontowałem tylną półkę - schowek potem wypiąłem szybkę między pałąkami oraz kratki z zagłówków ,następnie wyhaczasz tkaninę do odpływu wody ,latarka w dłoń wsuwasz się między pałąkami i masz silnik na widoku. A skontrolowałeś styczniki bo do nich nie trzeba ruszać dachu.
|
|
Góra |
|
Iaroslav Mathaeus
|
Napisane: 27.08.2019, 17:33 |
|
|
Romcio napisał(a): Sam płócienny dach nie jest przeszkodą .Problemem jest klapa. Gdy dach jest zamknięty-rozłożony to ja wymontowałem tylną półkę - schowek potem wypiąłem szybkę między pałąkami oraz kratki z zagłówków ,następnie wyhaczasz tkaninę do odpływu wody ,latarka w dłoń wsuwasz się między pałąkami i masz silnik na widoku. A skontrolowałeś styczniki bo do nich nie trzeba ruszać dachu. Postaram się zrobić tak jak mówisz , styczników nie ruszałem jeszcze w wolnej chwili zacznę sprawdzać to co mi się uda według schematu który otrzymałem od was. Będę pisał.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|