Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.02.2019, 0:07 

Po weekendowej przejażdżce okazało się, że "Arbuz" puścił soki - z przodu, po stronie kierowcy plama zielonkawego oleju. Obstawiam chłodnice klimy, ale niestety nie widać z zewnątrz gdzie jest wyciek i muszę zdjąć zderzak i osłony.

Czy zanim wszystko rozgrzebie i zacznę rozbierać układ to jest jeszcze sens jechać do serwisu ściągać resztki czynnika? Czy plama pod autem świadczy że czynnika tam już na pewno nie ma...?

Ceny za nabicie klimy ostatnio poszły drastycznie w górę więc wolę zapytac!

PostNapisane: 22.02.2019, 0:15 

Ustal na 100% czy jest to nieszczelność klimy (wątpie) czy nieszczelność układu chłodzenia.
Płyn chłodniczy ma również kolor zielonkawy - sprawdź poziom płynu chłodzenia.
Zajrzyj do chłodnic od przodu przez wloty - pierwsza jest chłodnica klimy, Sprawdź czy jest oblepiona zlielonym olejem.
Wyciek z klimy będzie oleisty ale oleju w układzie nie ma dużo, raczej nie bedzie powodował wycieku, bardziej zapocenie, kropelki oleju.
Wyciek z układu chłodzenia też będzie zielonkawy ale wodnisty, płynu jest dużo, zostawia ślady..
Każdy z czynników ma inny zapach - powąchaj.

PostNapisane: 22.02.2019, 0:56 

Kurcze...zapomniałem napisać w poprzedniej wiadomosci, że podczas ostatniego serwisu olejowego w Mikołowie (w lipcu) zwrócono mi uwagę na spore zatłuszczenie na chłodnicy klimy. Stąd od razu typowałem klimę.

Ale oczywiście dziękuję Ci michal928 za podpowiedź! Jutro wieczorem piwko, garaż i książka serwisowa! Postaram się zlokalizować problem :wink:

PostNapisane: 22.02.2019, 9:30 

Otwórz maskę zdejmij plastik z lewej strony akumulatora i tam masz zawory serwisowe od klimy.Przyciśnij jeden z nich i zobaczysz czy jest czynnik w układzie.Ja w tamtym roku wymieniałem obydwa skraplacze bo niestety zgniły.
Kupowałem nowe zamienniki dobra jakość za śmieszną kasę.

PostNapisane: 22.02.2019, 9:59 

Tez mam to samo. Oba skraplacze zazielenione przy rogu. Jak nabijalem w zeszlym roku to mowili ze gdzies ucieka ale nie mialem czasu ze wzgeldu na wyjazd..
nowe w smiesznej cenie. Tez musze sie za to zabrac..

A przy okazji - osuszacz jest jeden czy dwa w boxsterze?

PostNapisane: 22.02.2019, 10:13 

Jeden

PostNapisane: 22.02.2019, 14:17 

sponsor napisał(a):
Otwórz maskę zdejmij plastik z lewej strony akumulatora i tam masz zawory serwisowe od klimy.Przyciśnij jeden z nich i zobaczysz czy jest czynnik w układzie.Ja w tamtym roku wymieniałem obydwa skraplacze bo niestety zgniły.
Kupowałem nowe zamienniki dobra jakość za śmieszną kasę.

tylko sobie nie napryskaj w oczy, ani w nos. pamietaj: "Przestrzegaj przepisów BHP, bo inaczej będziesz wycierał dupę łokciem".

PostNapisane: 22.02.2019, 20:14 

Nr klubowicza: 263
Oj nie strasz nie strasz :) to nie ten 1234syf co jest palny a jeszcze normalny 134a

Obrazek

PostNapisane: 22.02.2019, 22:13 

Dzięki Panowie!

Na wszelki wypadek ubrałem rękawice, google ochronne :D ... okazało się że układ jest pełny!
Wyciek też udało się zlokalizować i to bez rozbierania przodu - cieknie dysza spryskiwacza reflektora :lol:

Niestety nie umiem wyjaśnić dlaczego zderzak jest tłusty - może faktycznie chłodnica klimy puszcza i spływający płyn wypłukuje syf...ale póki co chyba musi zostać tak jak jest.

PostNapisane: 23.02.2019, 0:50 

To ze jest czynnik nie znaczy ze uklad jest pelny.. u mnie klima dzialala a polowe czynnika sie ulotnilo ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]