Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.12.2018, 13:23 

Nr klubowicza: 490
Chyba trzeba zmienić tytuł posta na np. dywagacje różne :)
U mnie rozkłada się na kilka aut, ale jakieś 10 do 12 tyś rocznie wychodzi. Staram się aby każde auto te minimum 2 tysiące zrobiło, bo nic tak nie niszczy auta jak postój - odnośnie tego kolekcjonerstwa. Nawet relatywnie nisko przebiegowe kolekcjonerskie sztuki muszą jeździć.

Mateusz

http://www.pba.pl
http://www.balticlodge.pl
http://www.lidiakalita.pl
http://www.rehasport.pl

PostNapisane: 31.12.2018, 14:11 

Ja zrobiłem swoim niby kolekcjonerskim turbo 4000 i wcale nie uważam go za kolekcjonerski po prostu auto w stanie bardzo dobrym i dbam ale nie kupiłem go z myślą o zyskach.To nie moja branża.
@Simprez nie masz za co mnie przepraszać to miejsce jest właśnie do wymiany poglądów a że się różnimy w swoich ocenach tematu to może i dobrze jest ciekawiej.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 31.12.2018, 16:19 

Nr klubowicza: 078
Jarecki napisał(a):
Co do Twojej tezy/pytania: zdecydowanie rynek się nasycił, albo może inaczej - wraca do normalności czyli 996 Turbo będzie kosztowało 150-200 tys a nie jakieś pieniądze z kosmosu. Dodatkowo każdy juz w zasadzie bez wyjątku kupuje starsze Porsche, żeby urosła cena i zarobić na tym w przyszłości, a nie żeby pojeździć takim czy innym autem. Czyli już każdy jest inwestorem, albo chce być. I co? Nie rośnie? No nie rośnie bo granice zdrowego rozsądku już dawno zostały osiągnięte. 996 Turbo jest dla który ma budżet do 200 tys i chce kupić Turbo, a nie chce wydać 250-280 na ładne 997 Turbo. I tyle.

A widzisz to ja jestem wyjątkiem, bo kupując absolutnie każde Porsche (a było/jest ich póki co pięć) nie myślałem nawet przez sekundę o potencjalnym zarobku. Baaaa, sądzę, że tu jest nas więcej takich "świrów". Czasem wręcz podwajających realną wartość auta.
Dla mnie Porsche to nie inwestycja - to samochód, o jakim zawsze marzyłem, na który lubię patrzeć i którym uwielbiam jeździć. Z podkreśleniem tego ostatniego. Zresztą jak policzysz koszty utrzymania (regularny serwis, opłaty itp) to taka długofalowa inwestycja w jakiś popularny model jest kiepska. Prędzej jako lokata kapitału (przynosząca prędzej dużo frajdy niż realny zysk).

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 31.12.2018, 16:47 

piterson napisał(a):
Jarecki napisał(a):
Co do Twojej tezy/pytania: zdecydowanie rynek się nasycił, albo może inaczej - wraca do normalności czyli 996 Turbo będzie kosztowało 150-200 tys a nie jakieś pieniądze z kosmosu. Dodatkowo każdy juz w zasadzie bez wyjątku kupuje starsze Porsche, żeby urosła cena i zarobić na tym w przyszłości, a nie żeby pojeździć takim czy innym autem. Czyli już każdy jest inwestorem, albo chce być. I co? Nie rośnie? No nie rośnie bo granice zdrowego rozsądku już dawno zostały osiągnięte. 996 Turbo jest dla który ma budżet do 200 tys i chce kupić Turbo, a nie chce wydać 250-280 na ładne 997 Turbo. I tyle.

A widzisz to ja jestem wyjątkiem, bo kupując absolutnie każde Porsche (a było/jest ich póki co pięć) nie myślałem nawet przez sekundę o potencjalnym zarobku. Baaaa, sądzę, że tu jest nas więcej takich "świrów". Czasem wręcz podwajających realną wartość auta.
Dla mnie Porsche to nie inwestycja - to samochód, o jakim zawsze marzyłem, na który lubię patrzeć i którym uwielbiam jeździć. Z podkreśleniem tego ostatniego. Zresztą jak policzysz koszty utrzymania (regularny serwis, opłaty itp) to taka długofalowa inwestycja w jakiś popularny model jest kiepska. Prędzej jako lokata kapitału (przynosząca prędzej dużo frajdy niż realny zysk).

Piotrek, Lecytyna Ci potrzebna!
strosek! :mrgreen:

PostNapisane: 31.12.2018, 17:12 

Nr klubowicza: 582
piterson napisał(a):
Jarecki napisał(a):

Piotrek,
Jestem z tego samego klubu, co więcej jak sie jednym zaraziłem, to juz nie umiem przestać.

Tylko turbo jeszcze nie mam :(, ale nadrobię :).

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 31.12.2018, 18:06 

Nr klubowicza: 465
Berni! Bierz turbo od Bawarii bo ma super cenę!

I nie będzie obciachu, że 2 razy na zlot tym samym autem przyjechałeś...

Ha, ha, ha...

PostNapisane: 31.12.2018, 18:24 

Nr klubowicza: 582
Ale Edi plastików nie wpuszcza :P
To musze chyba od Chrisa kupić... ;)

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 31.12.2018, 18:35 

Nr klubowicza: 465
To sobie zrobimy zlot plastików!!!

Nie przejmuj się!!!

PostNapisane: 31.12.2018, 19:19 

Ja Caymanem przez 3 sezony zrobiłem koło 5-6k km. Dzielę przebiegi roczne zabawek między Caymana a motocykl.

Niestety kiedyś, co jako singiel uważałem za zaletę, dziś jako głowa 3 osobowej rodziny uważam za problem - 2 siedzenia. Stąd tak rzadkie używanie Caymana, kiedy chcemy razem podróżować, to tylko cywilnym s3.

Co raz częściej myślę o sprzedaży Caymana na rzecz 911.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 31.12.2018, 19:54 

Nr klubowicza: 078
simprez napisał(a):

Oj tam.
Stroska celowo pominąłem, bo kupiłem go tylko jako dawcę części - zresztą cały układ napędowy leży i czeka na lepsze czasy...

Ravestation - miałem dokładnie to samo. Musiałem sprzedać nieodżałowaną NC Niseko a dziś pewnie śmigałbym Boxsterem albo Caymanem jak daily, gdyby nie konieczność posiadania ekstra 2 miejsc.

Roadstery są super - ale przed 30-tką albo po 50-tce ;)

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 31.12.2018, 19:56 

ravestation napisał(a):
Ja Caymanem przez 3 sezony zrobiłem koło 5-6k km. Dzielę przebiegi roczne zabawek między Caymana a motocykl.

Niestety kiedyś, co jako singiel uważałem za zaletę, dziś jako głowa 3 osobowej rodziny uważam za problem - 2 siedzenia. Stąd tak rzadkie używanie Caymana, kiedy chcemy razem podróżować, to tylko cywilnym s3.

Co raz częściej myślę o sprzedaży Caymana na rzecz 911.

Polecam taka zamianę jeśli masz takie potrzeby :) 911 dużo bardziej „rodzinne” i wygodne w porównaniu do Caymana S - takie w sumie Gran Turismo. Choć mi finalnie trochę brakuje typowo sportowego charakteru Caymana...

PostNapisane: 31.12.2018, 20:06 

piterson napisał(a):
simprez napisał(a):

Oj tam.
Stroska celowo pominąłem, bo kupiłem go tylko jako dawcę części - zresztą cały układ napędowy leży i czeka na lepsze czasy...

Ravestation - miałem dokładnie to samo. Musiałem sprzedać nieodżałowaną NC Niseko a dziś pewnie śmigałbym Boxsterem albo Caymanem jak daily, gdyby nie konieczność posiadania ekstra 2 miejsc.

Roadstery są super - ale przed 30-tką albo po 50-tce ;)

1. Roadstery są mega! Nie wierzyłem, dopóki nie sprawdziłem.
2. Napęd czeka. Ja wiem, że czeka na mnie. Kiedyś, kiedyś, ale na pewno na mnie :D

PostNapisane: 31.12.2018, 20:09 

Piterson, również z sentymentem wspominam moje miaty (NA Turbo i oryginalnego Mazdaspeed), ale dokładnie tak jak wspomniałeś, te auta, jak i poprzedni Boxster to był fun przed 30stką...

b0g0b0jny, jestem już bliżej niż dalej, tylko na model się nie mogę zdecydować :)

PostNapisane: 31.12.2018, 20:54 

ravestation napisał(a):
Piterson, również z sentymentem wspominam moje miaty (NA Turbo i oryginalnego Mazdaspeed), ale dokładnie tak jak wspomniałeś, te auta, jak i poprzedni Boxster to był fun przed 30stką...

b0g0b0jny, jestem już bliżej niż dalej, tylko na model się nie mogę zdecydować :)

Szukaj tylko optymalnie z napędem na tył a nie „4” bo prze

Z mojej strony jedna (niezbyt wyszukana) rada. Szukaj z napędem na tył a nie „4” ponieważ w „4” skrzynia z przednim dyfrem bardzo ogranicza bagażnik.

PostNapisane: 1.01.2019, 18:26 

piterson napisał(a):
Dla mnie Porsche to nie inwestycja - to samochód, o jakim zawsze marzyłem, na który lubię patrzeć i którym uwielbiam jeździć. Z podkreśleniem tego ostatniego.

W 100% się zgadzam.

PostNapisane: 2.01.2019, 10:38 

Nr klubowicza: 694
A tam, pitolicie, swojego dwumiejscowego Boxa kupiłem 8 lat temu nieco przed czterdziestką; dziś po 8 latach wciąż jest ze mną :D
Kupowałem go jako moja Córka już była na tym świecie i miała 2 lata. Dziś ma 9 lat.
Fakt, nigdy wszyscy razem nim nie pojedziemy, ale wypad we dwoje bez ogona (bez Mamy albo bez Córki) też jest bezcenny ! :D

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 2.01.2019, 12:55 

rafie napisał(a):
A tam, pitolicie, swojego dwumiejscowego Boxa kupiłem 8 lat temu nieco przed czterdziestką; dziś po 8 latach wciąż jest ze mną :D
Kupowałem go jako moja Córka już była na tym świecie i miała 2 lata. Dziś ma 9 lat.
Fakt, nigdy wszyscy razem nim nie pojedziemy, ale wypad we dwoje bez ogona (bez Mamy albo bez Córki) też jest bezcenny ! :D

O Yes, ja swojego w wieku 45 i już jeżdżę ładnych kilka lat. Czasem brakuje tyłu ale tylko sporadycznie. W sumie i tak na ogół jeżdżę sam. Jak potrzebuję kogoś zabrać to jest drugie bardzo pospolite wozidło.

PostNapisane: 2.01.2019, 17:42 

Nr klubowicza: 615
piterson napisał(a):

Mam podobnie. Na ścianie przede mną wisi plakat, reklama radia Pioneer, który dostałem od taty 31 lat temu. No i czekałem te 31 lat na pierwsze, wymarzone, wyśnione 911. I to jest moja maszyna marzeń a w tych marzeniach kręcę fajerą i jadę. No to jeżdżę :) I wymieniam co tylko należy wymienić, na oryginalne części oczywiście (okej, sportowe katalizatory...) i chucham i dmucham ale od października ponad 5000km nawinięto i czniam wartość muzealną bo ja dla frajdy to auto mam. Więcej, planuję jakieś lakierowanie bo piętnastolatek gdzieś ma jakiś odprysk itp. W nosie mam czy to zdewaluuje wartość gabloty, za którą dałem tyle co za Forda Mondeo w dieslu :)

996 C4S

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]