Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 25 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
PostPosted: 8.11.2025, 16:34 

wracając do aut o jakie pytasz kal800 - założyciel tematu dodaj może ankietę , jest taka opcja w ustawieniach może to cos więcej Ci pomoże

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 8.11.2025, 20:04 

718 - myślałem nad taką opcją, jednak to już wychodzi wyraźnie poza kategorię "everyday car" wchodząc w typowy "fun car". Ta przestrzeń z tyłu z fotelikami dla karłów jednak się przydaje - można zawsze zabrać psa, wrzucić torbę na tył, jakieś bambetle, które się nie zmieściły w bagażniku z przodu, itd. No i kwestia estetyczna - mi się linia 911 cholernie podoba i nic na to nie poradzę. Zdaję sobie sprawę, że 718 ma lepsze właściwości jezdne z powodu swojej budowy, o czym wspominali koledzy, natomiast jak pisałem wcześniej nie kupuję auta na tor, tylko do śmigania wokół komina - po mieście, albo po wiochach pod miastem.

Zostaję póki co z 991.1 jako pierwszy wybór, z 997.2 w przypadku jakiejś mega fajnej okazji - np Turbo w dobrej cenie. Rozmawiałem z kumplem, który ma 996 i jest mojej postury. Na gabaryt nie narzeka - mówi, że jest w stanie włożyć spokojnie pięść między głowę a dach, ale z kolei mówił, że jak dla niego to jest auto max na godzinę - dwie, gdyby tak śmignąć z Gdańska do Warszawy, albo i dalej, to już by wysiadł z niego zmarnowany, więc jednak coś z tym gabarytem jest na rzeczy ;)

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 3.12.2025, 22:02 

Hej,

"wybór" padł na 991.1 cabrio, 4S z SC i PSE nice to have - reszta jak się trafi. Mam spokojnie parę miesięcy czasu aż coś się upoluje na aukcjach.

Jako, że najprawdopodobniej będzie to egzemplarz zza oceanu, mam pytanie odnośnie różnic wersji amerykańskich i europejskich w kontekście tego modelu oraz konsekwencji eksploatacyjnych z tym związanych, ale też trochę adaptacyjnych. Pytam, bo akurat niedawno pojawił się w rodzinie przybysz z USA i pewne niuanse się pojawiają - całe szczęście niezbyt poważne. Pytanie jak to wygląda z Porsche? Czy są jakieś różnice, które np wymagają specjalnych części, czy kwestia innej jakości paliwa ma istotne znaczenie? Generalnie z czym się powinienem liczyć podczas normalnej eksploatacji już po zarejestrowaniu pojazdu na miejscu?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 24.12.2025, 17:28 

No i klamka zapadła, auto kupione, odbiór na początku roku. Życie pisze ciekawe scenariusze, ponieważ trafiła się mega fajna sztuka, ale trochę wbrew wcześniejszym założeniom.

Jest 991.2, Carrera 2 w cabrio z pięknym wnętrzem, minimalnym przebiegiem i całkiem niezłym wyposażeniem, między innymi z chrono pakietem. Do pełni szczęścia brakuje paru rzeczy i chciałbym się Was zapytać o doświadczenia jeżeli chodzi o doposażenie:

1. Audio - niestety jest wersja standardowa i teraz pytanie czy lepiej na siłę próbować doposażyć auto w fabryczny set Bose albo Burmester, czy może zrobić porządne aftermarketowe nagłośnienie - dołożyć wzmacniacz, DPS i subwoofer w dobrym warsztacie Car-Audio?
2. PSE - brak, jest stockowy wydech. Chciałbym mieć jakiś bardziej charakterny, ale z fabrycznym sterowaniem - normalny guzik z lornetką, podobny dylemat - czy iść w OE, czy robić aftermarketowo - wiem, że lokalnie chłopaki takie wydechy dedykowane do 911 robią w okolicach Warszawy
3. Moc - czy silnik od Carrery i Ski się różni mechanicznie, a jeżeli nie, to czy można bezpiecznie go zremapować - tak do 400-420 KM. Ktoś miał jakieś doświadczenia w temacie?

I oczywiście sprawa najważniejsza - dezaktywacja Start-Stop, żeby domyślnie był wyłączony, ale to rozumiem nie jest jakieś większe zagadnienie.

Jak auto odbiorę, to się pochwalę, a póki co, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ze Świątecznymi Życzeniami!

Kal

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 17.01.2026, 0:18 

Hej, z doposażenieniem nie ma problemu wydech na fabrycznym guziku ( oprócz zmiany wydechu na ten z klapami potrzeba dołożyć elektrozawór i przewody z f.bcm puścić do guzika i elektrozaworu a potem to zakodować), Na Bose czy tam Burmester też się da swapnąć ale z tym jest trochę więcej zabawy. Silniki się różnią turbinami, nie jest to kwestia czysto programowa.Jak coś możemy to ogarnąć.
Ps. W tych modelach wiązki nie są już uniwersalne jak w starszych, tylko są szyte na miarę czyli pod wyposażanie które ktoś wybrał, jednie rdzeń standardowego wyposażenia jest taki sam wszystko inne jest do instalacji dokładane na etapie montażu. Konkludując, da się doposażyć w każdą dostępna dla danego modelu opcję tylko że oprócz wymiany samego "hardware" wiąże się to dołożeniem dodatkowych fragmentów instalacji a niekiedy też z wymianą sterownika bo te od słabszych wersji np. fizycznie na płytce nie mają przekaźnika oraz innych elementów sterujących daną funkcją choć miejsce na płytce fizyczne jest.
Dodatkowo żeby aktywować niektóre funkcje potrzebne są 16cyfrowe kody producenta, więc zakres pracy i kwestie cenowe są różne dla różnych opcji.Tak to z grubsza wygląda jeśli chodzi o doposażanie.

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 25 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum klubowego

Przyklejone