Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.01.2014, 11:55 

Po raz kolejny przymierzam się do zakupu 911. Wcześniej sobie odpuściłem - po obejrzeniu kilku używanych w serwisie kupiłem auto innej marki, na które niebawem kończy mi się leasing :)

Teraz zamierzam zrealizować marzenie o 911 tylko mam dylemat czy kupić nową 4S czy ok 3 letnie Turbo S. 991 4S jeździłem, ale Turbo nigdy. Auto miałoby mi służyć do jazdy na codzień. Za 4S przemawia dostępność skrzyni manualnej, której jestem zdecydowanym zwolennikiem, Turbo S z kolei szybsze... 991 wygodniejsze i bardziej praktyczne od 997?

Prośba o Wasze sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 4.01.2014, 17:17 

Nr klubowicza: 170
Jaki manual przy opcji PDK? Daj sobie spokoj....
Ogolnie trudny wybór, ale chyba wolałbym poprzedniego Turbo S-a od wolnossacego nowego 991....

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 4.01.2014, 17:59 

Mi osobiście manual daje dużo większą frajdę z jazdy. Może za słabo znam PDK, ale automatów nie lubię w tego typu autach. Jeszcze ta odwrotna zmiana biegów w Porsche mnie wkurza :)

Problem z manualem z kolei pewnie pojawi się przy odsprzedaży auta...

Tytuł:
PostNapisane: 5.01.2014, 12:50 

Myślałem dokładnie tak samo mając zawsze manuale. Teraz PDK nie zmieniłbym na nic innego. Proponuję jazdę próbną w salonie , daję głowę , że zmienisz zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: 5.01.2014, 21:28 

newshadow napisał(a):
Mi osobiście manual daje dużo większą frajdę z jazdy. Może za słabo znam PDK, ale automatów nie lubię w tego typu autach. Jeszcze ta odwrotna zmiana biegów w Porsche mnie wkurza :)

"Niestety" PDK jest tak dobrym rozwiązaniem, że wytrąca argumenty z rąk nawet najbardziej zatwardziałym fanom manuali... Przejedź się, zobacz...

Tytuł:
PostNapisane: 5.01.2014, 21:32 

Za nowa 4s bedziesz musial wydac ok150 pln wiecej niz za 997 turbo s.
Jeden i drugi model w pdk.
Turbo s - generalnie slabe brzmienie ktorego praktycznie nie ma.
4s - wolnossacy silnik, brzmienie jak przystalo na 911 super, a jeszcze lepsze jak dochodzi zmiana wydechu.
997 - zawieszecnie twardzsze, jest sztywniejsza od 991, bynajmnie ja mam takie wrazenie. I za to cenie model 997.
Moc w 991 4s tez ci jej nie zabraknie no i technologiicznie nowszy model, w 997 ucieka mocniej przod ( jest podsterowny) pisze tutaj o utracie przyczepnosci na przednia os,np. Na sliskim, w 991 jest to mniej odczuwalne.
Generalnie trudna decyzja, ja bym wybral 4s, jezeli bedziesz nim jezdzil codziennie, chyba ze myslisz jeszcze o jezdzie po torach wyscigowych i bedziesz chcial wiecej adrenaliny i mocy to turbo s. Najlepiej jedz do CP i pojezdzi to sam stwierdzisz co ci pasuje.

Tytuł:
PostNapisane: 20.01.2014, 2:10 

Zgodnie z większością sugestii decydowałem się na 4S. Teraz pytanie czy kupować w salonie czy u brokera? Jeśli u dealera to, u którego można wynegocjować największy rabat? W PCW nie sa zbyt elastyczni, a u brokerów dają na start 15%.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]