|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pdmobil
|
Napisane: 2.07.2018, 23:23 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
...a może i 996 ? Na wstępie - wiem, że temat poruszany wiele razy i zgodnie z oczekiwaniami Adminów powinienem wskrzesić ten wątek, ale, sorry.....brak mi cierpliwości, żeby szukać, gdzie szukać, jak długo szukać ? Dla mnie jest to nieczytelne i zbyt czasochłonne więc jeżeli Admin uzna, to proszę przenieść we właściwe miejsce. Doświadczyłem problemu z otworzeniem bagażnika w 986, w którym całkowicie padła bateria. Serwisowa procedura, konektor w skrzynce bezpieczników "+", masa "-" nie dała skutku. Na dodatek auto ma jakiś tajemny guziczek do alarmu, być może i zepsuty procesor w zamku, nie wiem, bo po podłączeniu zewnętrznego akumulatora, przekręcenie kluczyka w zamku, ani stacyjce, nie wyłączało uaktywniającego się alarmu (centralny zamek działa, ale pilot nie ) Poszukiwanie linki, przewidzianej na takie przypadki, nic nie dało. Co więc robić ? Co zrobiłem ja. Po odwinięciu gumowej (twardej gumowej) blendy we wnętrzu zderzaka, pod tablica rejestracyjną, wysoko, głęboko,widać w małej szczelinie po prawej stronie zamka ok.2-3 cm. pancerza linki do normalnego otwierania. Da się dość długim, twardym drutem zakrzywionym w mały haczyk, szarpnąć ten pancerz na tyle, żeby otworzyć zamek. Sukces ! ( UWAGA : rzecz nie do zrobienia w warunkach polowych ) I co zobaczyłem po otworzeniu klapy ? Linka awaryjna jest, ale bardzo mądrze, widać przez jakiegoś sprytnego montera, zwinięta w kłębek i położona POD prawym reflektorem, dostępna dopiero po wyjęciu go ( wiadomo, po otworzeniu bagażnika). Idąc dalej w poszukiwaniu przyczyn kłopotów, odkryłem, że konektor "+", ten w bezpiecznikach, zaśniedziały od środka....działa jak chce, raczej nie działa. Oczywiście awaryjną linkę umieściłem w tajemnym, ale dostępnym miejscu, konektor oczyściłem. Nie życzę nikomu takich emocji. Warto, przy okazji okresowego serwisu zrobić, albo zlecić, tak na wszelki wypadek, sprawdzenie tej instalacji, jak również koła zapasowego, które nieużywane latami, w potrzebie może okazać się nieprzydatne. Marnie wtedy....
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 4.07.2018, 9:17 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Konektor do podania prądu z dodatkowego akumulatora czy jakiś inny ? (jakiś od bagażnika) ? Oby się nigdy ta instrukcja nie przydała No i w koło faktycznie warto czasem dmuchnąć Apropo - co się robi z kołem właściwym po założeniu dojazdówki, jak się ma bagaże ? Chyba nic...
Góra |
|
dc10
|
Napisane: 9.07.2018, 14:44 |
|
|
pdmobil napisał(a): ...a może i 996 ? Na wstępie - wiem, że temat poruszany wiele razy i zgodnie z oczekiwaniami Adminów powinienem wskrzesić ten wątek, ale, sorry.....brak mi cierpliwości, żeby szukać, gdzie szukać, jak długo szukać ? Dla mnie jest to nieczytelne i zbyt czasochłonne więc jeżeli Admin uzna, to proszę przenieść we właściwe miejsce. Doświadczyłem problemu z otworzeniem bagażnika w 986, w którym całkowicie padła bateria. Serwisowa procedura, konektor w skrzynce bezpieczników "+", masa "-" nie dała skutku. Na dodatek auto ma jakiś tajemny guziczek do alarmu, być może i zepsuty procesor w zamku, nie wiem, bo po podłączeniu zewnętrznego akumulatora, przekręcenie kluczyka w zamku, ani stacyjce, nie wyłączało uaktywniającego się alarmu (centralny zamek działa, ale pilot nie ) Poszukiwanie linki, przewidzianej na takie przypadki, nic nie dało. Co więc robić ? Co zrobiłem ja. Po odwinięciu gumowej (twardej gumowej) blendy we wnętrzu zderzaka, pod tablica rejestracyjną, wysoko, głęboko,widać w małej szczelinie po prawej stronie zamka ok.2-3 cm. pancerza linki do normalnego otwierania. Da się dość długim, twardym drutem zakrzywionym w mały haczyk, szarpnąć ten pancerz na tyle, żeby otworzyć zamek. Sukces ! ( UWAGA : rzecz nie do zrobienia w warunkach polowych ) I co zobaczyłem po otworzeniu klapy ? Linka awaryjna jest, ale bardzo mądrze, widać przez jakiegoś sprytnego montera, zwinięta w kłębek i położona POD prawym reflektorem, dostępna dopiero po wyjęciu go ( wiadomo, po otworzeniu bagażnika). Idąc dalej w poszukiwaniu przyczyn kłopotów, odkryłem, że konektor "+", ten w bezpiecznikach, zaśniedziały od środka....działa jak chce, raczej nie działa. Oczywiście awaryjną linkę umieściłem w tajemnym, ale dostępnym miejscu, konektor oczyściłem. Nie życzę nikomu takich emocji. Warto, przy okazji okresowego serwisu zrobić, albo zlecić, tak na wszelki wypadek, sprawdzenie tej instalacji, jak również koła zapasowego, które nieużywane latami, w potrzebie może okazać się nieprzydatne. Marnie wtedy.... Czy to jest w poliftowym 986? Ja mojego zostawiam na zimę z odłączonym akumulatorem i nieraz do samochodu zaglądam w tym czasie => otwieranie wajchami koło fotela jest bezproblemowe zarówno w przypadku przedniego jak i tylnego bagażnika. Może masz niepodłączoną linkę po prostu? Czytałem ze tylko elektryczne otwieranie jest w 987, a w 986 jest podwójne ale zawsze z linką. (chyba ze dotyczy to tylko przedliftowych boxów)
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 9.07.2018, 23:10 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Opisywane perypetie dotyczyły modelu z elektrycznym otwieraniem klap.
Natomiast pytanie "rafiego", gdzie zapakować zmienione koło zasługuje na poważne zastanowienie !😕
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 10.07.2018, 6:58 |
|
|
pdmobil napisał(a): Opisywane perypetie dotyczyły modelu z elektrycznym otwieraniem klap.
Natomiast pytanie "rafiego", gdzie zapakować zmienione koło zasługuje na poważne zastanowienie !😕 M.in. z tego powodu zastanawiam się czy z mojej 996 tego koła się nie pozbyć i mieć większy bagsznik W Audi TT, BMW Z4, Caymanie S czy nawet w Mercedesie GLK (tu by się akurat zmieściło standardowe po zmianie) zapasu nie miałem a w 996 dojazdówka jest. Wiem że auto z innej epoki ale przeciez Felga 18 z opona 285 w życiu się do bagażnika nie zmieści a na poboczu tej felgi przecież nie zostawię - więc i tak na koniec muszę wezwać albo pomoc drogowa albo znajomego po koło
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 10.07.2018, 8:58 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Kiedyś wiozłem koło (18, tylne) w 996 z tyłu. W pionie, przytrzaśnięte oparciem fotela pasażera. Ale jechałem sam, więc nie było to za trudne
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 10.07.2018, 9:57 |
|
|
wit007 napisał(a): Kiedyś wiozłem koło (18, tylne) w 996 z tyłu. W pionie, przytrzaśnięte oparciem fotela pasażera. Ale jechałem sam, więc nie było to za trudne Tak może by i faktycznie weszło. Wniosek z tego tylko taki, ze trzeba wozić z kołem duży gruby worek na odpady Bo czyszczenie tapicerki i podsufitki to musi być masakra (o ile taka alcantara da się doczyścić po czymś takim)
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 10.07.2018, 10:11 |
|
|
Ale to było w 996... Do 986 się raczej nie zmieści. Tam jest pionowa ściana oddzielająca silnik od kabiny. W tym miejscu w 996 jest wolna przestrzeń, za którą jest kolejne siedzisko...
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 10.07.2018, 10:17 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Aa no tak. Zapomniałem że w 986 się tak nie da. Do bagażnika z tyłu nie wejdzie?
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 10.07.2018, 10:41 |
|
|
Bagażnik z tyłu jest zbyt płaski. Wejdzie co najwyżej dojazdówka... A może włożyć koło do tylnego bagażnika i go nie zamykać ? Powolna jazda do najbliższego serwisu opon - to chyba najlepsza opcja, którą właśnie wymyśliłem Oby się nigdy nie przydała !
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|