|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
juri
|
Napisane: 30.12.2011, 1:43 |
|
|
Cześć,
Tytułem wstępu - wiem doskonale, że za pieniądze przeznaczone na 30 letnie Porsche mógłbym zapewne kupić nawet nowy dupowóz. Wiem też jednak, że takie auto byłoby dla mnie zupełnie bezpłciowe - stąd przymiarka do stare... klasycznej 911
Mam na wstępie kilka pytań, byłoby super gdyby wywiązała się z tego jakaś ciekawa dyskusja.
- Byłoby to moje jedyne auto. Myślę sobie jednak, że nie stanowiłoby to dla mnie wielkiego problemu:
- Robię ok 9000km rocznie, niemalże bez dalszych tras.
- Aktualnie jeżdżę zupełnie niekomfortowym autem na twardym zawiasie KW z polibuszami, głośnym wydechem i wyjącym kompresorem i... wcale nie narzekam. W sumie, to nawet klimatyzację rzadko włączam.
Jeśli się mylę, proszę o wyprowadzenie z błędu.
- Kwestia rdzy w aucie z 80-81-82-83 roku. Tego nie ukrywam boję się najbardziej, bo tak jak klocki sobie wymienię, to z rudą będzie ktoś musiał walczyć za mnie. Pociesza mnie, że:
- Porsche już od lat 70' były ocynkowane (od 81' w całości)
- Miały (ponoć) porządną konserwację podwozia
Mógłby mi ktoś szerzej naświetlić sprawę, jak to realnie wygląda w naszym klimacie? Jakieś słabe punkty (wiadomo, po dzwonie będzie rdzewieć)?
- Eksploatacja. Muszę zadać to pytanie, bo chcę wiedzieć dokładnie na co się porywam. Jeśli kogoś urazi to proszę nie odpowiadać
- Sprawdziłem ceny części eksploatacyjnych - jest... normalnie. Filtry, amortyzatory, tarcze, klocki. Jest gdzieś w SC haczyk? Wiem, że np. oleju wchodzi sporo, ale czy są jakieś części, które lubią się zużyć a kosztują krocie?
- Średnie spalanie +/-? Na forach Rennlist czytam, że te auta palą zadziwiająco mało i trochę w to nie wierzę. Jeśli jednak jest to 20+ litrów przy normalnej jeździe, to musiałbym chyba nieco ograniczyć przebiegi.
- Szeroko rozumiana usterkowość. Znów, przeglądając osławione zagraniczne fora spotkałem się z opinią, że Super Carrera to jedno z najmniej awaryjnych i najporządniej zbudowanych Porsche. Widziałem raporty Dekry. Niemniej jednak:
- Czytałem o problemach z cieknącym olejem, napinaczami łańcucha, szpilkami głowic. Częste przypadłości?
- Jak się sprawuje skrzynia 915? I jak wygląda sprawa z jej synchronizatorami?
Jestem bardzo ciekaw wszelkich odpowiedzi/sugestii.
Ostatnia kwestia - finanse. Ile, z Waszego doświadczenia, należy przygotować środków na kupno takiego Porsche? Nie mówię absolutnie o stanie kolekcjonerskim - chodzi o to, żeby trafić coś co nie będzie ulepem. Pierdoły, lakier, kosmetykę z czasem ogarnę!
Pozdrawiam!
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 30.12.2011, 10:30 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Trochę się spóźniłeś pdmobil sprzedawał jakiś czas temu chyba właśnie SC, ale z wymienionym silnikiem na 3.2. Piękny egzemplarz.
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
bartek_sz
|
Napisane: 30.12.2011, 11:12 |
|
|
spalanie ... po W-wie 12-17L jeżeli nie cisnę, ale jadę w korkach, jadąc na nurburgring na autostradzie do poznania spalił mi o dziwo 8L
rdza .... nie zauważyłem nic poważniejszego
w zimę wyprowadzam go max 1 - 2 razy na rozprostowanie felg, także dużego doświadczenia nie mam, jedyne co powiem to ...trzeba uważać
przez 3 lata w sumie nie miałem żadnych poważniejszych napraw. poza klockami, alternatorem, maglownicą.
do skrzyni trzeba się przyzwyczaić z tego co czytałem przed zakupem mojej faktycznie dużo osób pisze o problemach z synchronizatorami, itp, u mnie odpukać wszystko ok
reasumując trafisz na dobry egzemplarz = nie będziesz miał problemów.
|
|
Góra |
|
juri
|
Napisane: 30.12.2011, 21:11 |
|
|
wit007 napisał(a): Trochę się spóźniłeś pdmobil sprzedawał jakiś czas temu chyba właśnie SC, ale z wymienionym silnikiem na 3.2. Piękny egzemplarz.
Idealne połączenie, choć całą Carrerą 3.2 też bym nie pogardził
Wiadomo za ile poszło tamto auto? Pytam, bo jak dotąd najbardziej zbił mnie z tropu rozrzut cenowy - od 50 do ponad 100 tysięcy za SC
Bartek, dzięki za odpowiedzi. Z tego co piszesz to może się okazać, że takie Porsche przeżyje moje obecne auto. Masz może jakąś bazę wiedzy/konkretnych linków do przeczytania? Wiedzy nigdy nie za wiele.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 30.12.2011, 21:12 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Nie wiem dokładnie, ale z pewnością bliżej tej dolnej granicy
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
albin 911S
|
Napisane: 30.12.2011, 22:19 |
|
|
juri napisał(a): jak dotąd najbardziej zbił mnie z tropu rozrzut cenowy - od 50 do ponad 100 tysięcy za SC
hej,
uzbroj sie w cierpliwosc, nie kupuj od razu pierwszego auta, ktorym sie przewieziesz. na pewno trafi sie cos ciekawego za sensowne pieniadze.
nielatwo sprzedac w Polsce SC za cene rzedu 100tys zl - rynek weryfikuje oczekiwania sprzedajacych, czasami dosc brutalnie.
Niedawno w Bydgoszczy w komisie AUTO-FRED stala carrera '87 za zdaje sie 65 tys zl. nie wiem czy jeszcze jest i nie jestem przekonany, ze jest warta tych pieniedzy, ale z racji, ze nie masz daleko, moze warto na nia spojrzec celem wyrobienia sobie opinii:)
mam kilka jej zdjec - jak by co to PW
powodzenia!
pozdrawiam Noworocznie!
Krzysztof
'76 911S
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 31.12.2011, 0:09 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
wit007 napisał(a): Nie wiem dokładnie, ale z pewnością bliżej tej dolnej granicy
60......parę, i wiem że za tanio, bardzo za tanio, patrząc na przekrój tych które znam. To było - tzn, jest nadal świetne auto i z przyjemnością wielką je nadal doglądam. Cały czas uważam, że 3.2 to najlepsze połączenie legendy, prostoty i ceny. 964 to już bardzo zaawansowane i znacznie droższe auto, no ale i bez porównania lepsze - głownie w aspekcie właśnie codziennej eksploatacji. lepsze w rozumieniu wygodniejsze, cichsze, no lepsze, ale jak cosik "pęknie" to potrójny grosik kosztuje. Nic za darmo. Rachunek prosty - jeżeli SC w dobrym tzn. takim "beznakładowym" stanie ma kosztować ok.70 tyś, to jak się kupi za 50, to 20 trzeba dołożyć, jak 964 odpowiednio 80-90, to zakup za 65 będzie wymagał dopłaty min.15. Jak ma coś kosztować 100, to za 50 jest ..połowa i już.
Góra |
|
juri
|
Napisane: 31.12.2011, 14:16 |
|
|
Dobra, w takim razie skupię się na razie na analizie cen Porsche SC i Carrery - byłoby super gdyby udało się znaleźć np. 84' na Motronicu w moim budżecie. Znalazłem nawet check-listę przy kupnie: http://www.356-911.com/modelinfo/911checklist.txt
Widzę swoją drogą, że ceny "Porszaków" są w naszym kraju zupełnie inne niż np. w Niemczech. Ciekawe, czy są po prostu zaniżone z braku popytu czy odzwierciedla to ich stan techniczny
Czy ktoś w Polsce zajmuje się sprzedażą takich w miarę (bo mówimy wciąż o niemal 30 latkach) porządnych egzemplarzy - mam paskudne doświadczenia z komisami...
Widziałem też stronę internetową i dużo dobrego o użytkowniku Komancz - może się po prostu tu uderzę!
Korzystając z okazji - wszystkiego najlepszego w nowym roku!
Pozdrawiam,
Piotr
|
|
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 31.12.2011, 16:40 |
|
|
Za poziom cen na krajowym rynku odpowiada głównie (niemal) znikomy popyt.
|
|
Góra |
|
bartek_sz
|
Napisane: 2.01.2012, 8:35 |
|
|
juri napisał(a): Bartek, dzięki za odpowiedzi. Z tego co piszesz to może się okazać, że takie Porsche przeżyje moje obecne auto. Masz może jakąś bazę wiedzy/konkretnych linków do przeczytania? Wiedzy nigdy nie za wiele.
Nic konkretnego, ale najlepszą bazą jest google
|
|
Góra |
|
fulnek
|
Napisane: 2.01.2012, 9:40 |
|
|
juri napisał(a): Widziałem też stronę internetową i dużo dobrego o użytkowniku Komancz - może się po prostu tu uderzę!
Komancza oczywiście polecamy, myślę że znacznaaaaa większość
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|