|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Lucarro
|
Napisane: 13.11.2022, 1:38 |
|
|
Rozglądam się za Boxsterem 986 i wstępnie najbardziej rozmyślam nad tą ofertą: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-b ... EHiuK.htmlJako, że jestem nowy w świecie Porsche, to chciałbym zaczerpnąć porady doświadczonych użytkowników i znawców tematu Czy w egzemplarzu z ogłoszenia coś od razu wzbudza Wasze wątpliwości? Wart jest jakiejkolwiek uwagi i mojej podróży ok. 250km żeby zobaczyć to auto? Osobiście bardzo zastanawia mnie trójramienna kierownica - z tego, co do tej pory wyczytałem trójramienna kierownica została wprowadzona dopiero w 2000 roku do S-ki jako standard i jako opcja do "zwykłej" wersji, później również w standardzie po lifcie. Tutaj mamy 1999 rok, więc skąd ta kierownica? Wydech też widzę od S-ki - popularna modyfikacja? Spryskiwacze reflektorów domyślam się, że były dodatkową opcją wyposażenia już we wcześniejszych latach produkcji? Niestety nie rozkoduję sobie wersji wyposażenia, bo sprzedawca nie podał numeru VIN w ogłoszeniu Papierki ze zdjęcia w ogłoszeniu to haczyk, czy rzeczywiście coś mogą powiedzieć o tym egzemplarzu? Bardzo proszę wyprowadzić mnie z ewentualnych błędów. Każdy najmniejszy szczegół będzie dla mnie - żółtodzioba jeśli chodzi o Porsche - bardzo pomocny. Jak już pisałem w poście powitalnym zamierzam przesiąść się na Porsche z amerykańców, gdzie tam auta z podobnych lat miały po 2-3 wersje wyposażenia i to przypisane do wersji silnikowych, dlatego teraz tutaj się trochę gubię. Z góry dziękuję za każdą najmniejszą poradę. Zacznę oględziny aut, jak tylko dowiem się co nie co o tym modelu, żeby po prostu nie wkopać się przy zakupie.
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 13.11.2022, 10:45 |
|
|
Drobnych różnic jest więcej, kierunki boczne , siedzenia od S ale tak naprawdę to trzeba obejrzeć. Jeśli jesteś fanatykiem ori, chcesz perfekcji wg zachowania szczegółów to nie oglądaj. Jeśli jesteś zwykłym miłośnikiem i masz się cieszyć autem to po pierwsze odpowiedż sobie na pytanie czy on Ci się podoba ,czy tylko patrzysz na zimno. Ja osobiście bym nawet ogłoszenia nie otworzył bo dla mnie nuda. Czarno- czarne. Auto jak kobieta musi działać na zmysły a nie tylko być . Do bycia to mam fokę na co dzień. Jeśli nadal jesteś na tak to zadżwoń do sprzedawcy i opytaj o rozrząd, poproś o foty silnika , czy jest suchy, kiedy robione sprzęgło i dopiero wtedy dopiero wycieczka. W tych autach najważniejszy i najdroższy jest motor , resztę ogarniesz potem.
|
|
Góra |
|
Faza20
|
Napisane: 13.11.2022, 12:35 |
|
|
|
Góra |
|
Lucarro
|
Napisane: 13.11.2022, 13:40 |
|
|
Romcio napisał(a): Drobnych różnic jest więcej, kierunki boczne , siedzenia od S ale tak naprawdę to trzeba obejrzeć. Jeśli jesteś fanatykiem ori, chcesz perfekcji wg zachowania szczegółów to nie oglądaj. Jeśli jesteś zwykłym miłośnikiem i masz się cieszyć autem to po pierwsze odpowiedż sobie na pytanie czy on Ci się podoba ,czy tylko patrzysz na zimno. Ja osobiście bym nawet ogłoszenia nie otworzył bo dla mnie nuda. Czarno- czarne. Auto jak kobieta musi działać na zmysły a nie tylko być . Do bycia to mam fokę na co dzień. Jeśli nadal jesteś na tak to zadżwoń do sprzedawcy i opytaj o rozrząd, poproś o foty silnika , czy jest suchy, kiedy robione sprzęgło i dopiero wtedy dopiero wycieczka. W tych autach najważniejszy i najdroższy jest motor , resztę ogarniesz potem. Na kierunki i siedzenia nawet nie zwróciłem uwagi już wiem coś więcej, także serdeczne podziękowania. Z tym działaniem na zmysły... trochę racja, ten egzemplarz ma dość nudną konfigurację, ale wybór obecnie też nie jest jakiś ogromy na rodzimym rynku. Jak już jest coś ciekawszego, to w wątpliwym stanie technicznym, albo aukcja, gdzie wraz z jednym podbiciem i opłaceniem prowizji aukcyjnej otrzymujemy cenę, za którą można już szukać S-ki... Zapamiętam - najdroższy motor. A co z dachem, jego mechanizmem? Drugie miejsce zaraz po silniku? Faza20 napisał(a): Poproś sprzedającego o zdjęcie naklejki pod maską i tu możesz sobie rozkodować wyposażenie. https://www.stuttcars.com/porsche-data/porsche-vin-decoder/Będziesz wiedział czy kierownicę ktoś zmienił, czy spryskiwacze reflektorów były tam od początku itp. Bardzo przydatna informacja z naklejką. Bardzo dziękuję!
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 13.11.2022, 14:33 |
|
|
Witaj, Cytuj: Czy w egzemplarzu z ogłoszenia coś od razu wzbudza Wasze wątpliwości? Auto sprowadzone jako uszkodzone przez poprzedniego właściciela a raczej "pośrednika". Aktualny naprawił auto i "sprzedaje". Cytuj: Wart jest jakiejkolwiek uwagi i mojej podróży ok. 250km żeby zobaczyć to auto? Rekomenduję przegląd przed zakupem aby uniknąć rozczarowania. Cytuj: Osobiście bardzo zastanawia mnie trójramienna kierownica - z tego, co do tej pory wyczytałem trójramienna kierownica została wprowadzona dopiero w 2000 roku do S-ki jako standard i jako opcja do "zwykłej" wersji, później również w standardzie po lifcie. Tutaj mamy 1999 rok, więc skąd ta kierownica? Auto posiada pakiet sport design i012 który zazwyczaj jest w komplecie z trójramienną kierownicą oraz fotelami sportowymi, ta kierownica była w opcji przed 2000 rokiem. Cytuj: Wydech też widzę od S-ki - popularna modyfikacja? Może to tylko końcówki od S-ki a reszta jest ori, trzeba weryfikować. Cytuj: Spryskiwacze reflektorów domyślam się, że były dodatkową opcją wyposażenia już we wcześniejszych latach produkcji? Tak od samego początku jako opcja przy reflektorach halogenowych.
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 13.11.2022, 16:43 |
|
|
Ja nie lubię sprzedawców którzy z jakiegoś powodu nie podają nr VIN samochodu..
|
|
Góra |
|
Lucarro
|
Napisane: 13.11.2022, 17:30 |
|
|
szwagierek napisał(a): Witaj, Cytuj: Czy w egzemplarzu z ogłoszenia coś od razu wzbudza Wasze wątpliwości? Auto sprowadzone jako uszkodzone przez poprzedniego właściciela a raczej "pośrednika". Aktualny naprawił auto i "sprzedaje". Cytuj: Wart jest jakiejkolwiek uwagi i mojej podróży ok. 250km żeby zobaczyć to auto? Rekomenduję przegląd przed zakupem aby uniknąć rozczarowania. Cytuj: Osobiście bardzo zastanawia mnie trójramienna kierownica - z tego, co do tej pory wyczytałem trójramienna kierownica została wprowadzona dopiero w 2000 roku do S-ki jako standard i jako opcja do "zwykłej" wersji, później również w standardzie po lifcie. Tutaj mamy 1999 rok, więc skąd ta kierownica? Auto posiada pakiet sport design i012 który zazwyczaj jest w komplecie z trójramienną kierownicą oraz fotelami sportowymi, ta kierownica była w opcji przed 2000 rokiem. Cytuj: Wydech też widzę od S-ki - popularna modyfikacja? Może to tylko końcówki od S-ki a reszta jest ori, trzeba weryfikować. Cytuj: Spryskiwacze reflektorów domyślam się, że były dodatkową opcją wyposażenia już we wcześniejszych latach produkcji? Tak od samego początku jako opcja przy reflektorach halogenowych. O kurde, tyle informacji na raz. Nie wiem jak swoją wdzięczność wyrazić, muszę nick zapamiętać, wiszę porządnego Single Malta. Po tym wpisie już nie zamierzam robić wycieczki, wydaje mi się, że to nie warte mojego czasu i pieniędzy. Dziękuję też za info o pakiecie wyposażenia, raczej niewiele osób może o tym wiedzieć. tsubasa napisał(a): Ja nie lubię sprzedawców którzy z jakiegoś powodu nie podają nr VIN samochodu.. Co nie? Nie podając VIN zapewne mają coś do ukrycia. Ale łudziłem się, że egzemplarz jakkolwiek godny uwagi, bo obecne naprawdę nie widzę sztuki, po którą mógłbym jechać z nastawieniem na zakup.
|
|
Góra |
|
Faza20
|
Napisane: 13.11.2022, 19:36 |
|
|
Co konkretnie zdecydowało, że skreśliłeś to auto? Pamiętaj, że przedliftowe 986 mają po +/- 25 lat więc musisz pogodzić się z pewnymi mankamentami bo na „kolekcjonerski” idealny egzemplarz budżet chyba musisz mieć x 2.
|
|
Góra |
|
Lucarro
|
Napisane: 13.11.2022, 20:54 |
|
|
Faza20 napisał(a): Co konkretnie zdecydowało, że skreśliłeś to auto? Pamiętaj, że przedliftowe 986 mają po +/- 25 lat więc musisz pogodzić się z pewnymi mankamentami bo na „kolekcjonerski” idealny egzemplarz budżet chyba musisz mieć x 2. Nie spodziewam się ideału, wiadomo. Dodatkowo w końcu nowy Boxster z założenia już był budżetowym Porsche. Moje poprzednie auto było w podobnym wieku, zawsze coś będzie do zrobienia - normalka. Dodatkowo jeśli auto przez tyle lat jeździło, to ciężko, żeby nie uczestniczyło w jakiejkolwiek kolizji. Mam tego świadomość Tak naprawdę całkowicie nie skreśliłem, trochę w poprzednim wpisie się rozpędziłem. Odrzuca mnie po prostu połączenie braku numeru VIN i wielu innych informacji w ogłoszeniu wraz z nieodpisywaniem właściciela (nie chcę wydzwaniać w niedzielę, jutro może to zrobię). Jeśli to, co napisał szwagierek jest prawdą, to nie wiem też, co jeszcze właściciel będzie chciał ukryć jeśli chodzi o jego naprawy i jak mocno, oraz gdzie był uszkodzony. Chyba też miałem zbyt wysokie oczekiwania co do tego egzemplarza, te papierki ze zdjęcia mnie oczarowały - takie auta często kupuje się pod wpływem emocji. Na szczęście istnieją fora do ich ostudzenia Tak jak pisałem, jeszcze jutro zadzwonię, zobaczę co właściciel powie, jak będzie coś ukrywał - wtedy skreślam ten egzemplarz całkowicie. No i chodzi też o odległość - nie chcę organizować wycieczek, gdy jeszcze tak mało wiem o tym modelu. Najpierw sprawdzę jakikolwiek egzemplarz bliżej mnie - do jednego mam 70 km, tylko tam z kolei odpycha mnie aftermarketowy wyświetlacz zamiast standardowego radia. Wygoda użytkowania pewnie jest, ale moim zdaniem gryzie się mocno z wnętrzem.
|
|
Góra |
|
Lucarro
|
Napisane: 14.11.2022, 14:22 |
|
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 14.11.2022, 16:57 |
|
|
Zapytaj o ten silnik. Kto udziela gwarancji, jeśli remontowali to z jakiego powodu, jaki zakres remontu..
|
|
Góra |
|
Lucarro
|
Napisane: 14.11.2022, 18:38 |
|
|
adamax napisał(a): Qrcze, nie wiedziałem że były "S" bez TC (albom ślepy). Nie no, ślepy to raczej nie, bo też nie widzę tam przycisku do wyłączania TC. Przeglądam zagraniczne fora i piszą, że nawet w S-kach to była opcja Swoją drogą - jakie piękne 993! tsubasa napisał(a): Zapytaj o ten silnik. Kto udziela gwarancji, jeśli remontowali to z jakiego powodu, jaki zakres remontu.. Pojadę go obejrzeć, zapytam o te rzeczy, dzięki. Mogę się domyślać, że to te słynne łożyska IMS ale zobaczymy. Dokumentacja podobno jest.
|
|
Góra |
|
Bengalski
|
Napisane: 14.11.2022, 20:34 |
|
Nr klubowicza: 111
|
Chyba się rozpędzili z wypełnianiem formularza: - kontrola trakcji / ESP - raczej nie widać - skórzana tapicerka tylko na fotelach (sportowych) i standardowo: kierownica/lewarek biegów/ dźwignia hamulca/podłokietnik i uchwyty drzwi. Tapicerka deski i drzwi wygląda na "eko-skórę" - elektryczna fotele: tylko regulacja oparcia
|
|
Góra |
|
kajtus
|
Napisane: 15.11.2022, 14:05 |
|
|
adamax napisał(a): Qrcze, nie wiedziałem że były "S" bez TC (albom ślepy). Arbuz też jest bez TC
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|