Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.08.2022, 8:51 

Witam i proszę o podpowiedzi. Sprawa pierwsza -wymieniłem korek wlewu paliwa na nieoryginalny z kluczykiem i zauważyłem że po zakręceniu jest on łatwy w obracaniu , oryginał po zakręceniu kliknął i trzymał z dość dużym oporem = czy ten korek może być powodem że przy zwalnianiu hamowaniem lekko czuć paliwem . Przy pełnym baku nie zauważyłem ale gdy teraz mam połowę to gdy zwalniam zaleci chwilę benzyną. Na postoju nic nie czuć , oględziny z góry i z dołu nic nie dały , zdjąłem osłonę silnika i osłony aku by sprawdzić okolice koło aku nad pompą paliwa i podczas pracy silnika nic. Podejrzewam przewalanie sie paliwa + nieszczelny nowy korek - co sądzicie. Po sprawdzeniu i poskładaniu osłon zrobię próbę ze starym korkiem. Sprawa druga-Gdy zdjąłem osłonę przednią to kilka cm przed filtrem kabinowym jest miejsce gdzie w gumowej osłonie przez karoserię wychodzi srebrna rurka od klimy , wiązka elektryczna , czarny sztywny ok 8 mm wężyk który idzie do kabiny oraz jasny ,przezroczysty wężyk ok 6mm który u mnie leży lużny ,długi do połowy aku. Pytanie od czego te wężyki a szczegulnie ten jasny , czy ma leżeć luzem czy gdzieś powinien być wpięty - nie znalazłem gdzie.

PostNapisane: 28.08.2022, 9:04 

Romcio napisał(a):
Witam i proszę o podpowiedzi. Sprawa pierwsza -wymieniłem korek wlewu paliwa na nieoryginalny z kluczykiem i zauważyłem że po zakręceniu jest on łatwy w obracaniu , oryginał po zakręceniu kliknął i trzymał z dość dużym oporem = czy ten korek może być powodem że przy zwalnianiu hamowaniem lekko czuć paliwem . Przy pełnym baku nie zauważyłem ale gdy teraz mam połowę to gdy zwalniam zaleci chwilę benzyną. Na postoju nic nie czuć , oględziny z góry i z dołu nic nie dały , zdjąłem osłonę silnika i osłony aku by sprawdzić okolice koło aku nad pompą paliwa i podczas pracy silnika nic. Podejrzewam przewalanie sie paliwa + nieszczelny nowy korek - co sądzicie. Po sprawdzeniu i poskładaniu osłon zrobię próbę ze starym korkiem. Sprawa druga-Gdy zdjąłem osłonę przednią to kilka cm przed filtrem kabinowym jest miejsce gdzie w gumowej osłonie przez karoserię wychodzi srebrna rurka od klimy , wiązka elektryczna , czarny sztywny ok 8 mm wężyk który idzie do kabiny oraz jasny ,przezroczysty wężyk ok 6mm który u mnie leży lużny ,długi do połowy aku. Pytanie od czego te wężyki a szczegulnie ten jasny , czy ma leżeć luzem czy gdzieś powinien być wpięty - nie znalazłem gdzie.

Cześć
Dlaczego wymieniasz korek paliwa ?
W 986 us będziesz miał kontrolkę silnika w razie nieszczelności na korku.
Wężyk jest od odpowietrzenia akumulatora, powinien być na jego końcu taki plastikowy kątownik (90st) który jest wpięty do aku.

PostNapisane: 28.08.2022, 10:23 

Witaj . Mój aku nie ma rurki odpowietrznika czyli rozumiem że zostawiam luzem. Korek wymieniłem gdyż mam niesprawny mechanizm blokady klapki paliwa i kiedyś wychodząc z marketu miałem otwartą klapkę , a sam korek nie ma zabezpieczenia. Z tym nowym korkiem jeżdżę już ok pół roku i nie ma checka .Chwilowy zapach paliwa pojawił się dopiero teraz , podczas dłuższej trasy , motor mocno rozgrzany i chyba chodziły wentylatory. Czy ten błąd silnika to chodzi o zwykły check czy inny błąd widoczny tylko po podpięciu skanera. HEJ

PostNapisane: 28.08.2022, 13:00 

Pojawi się klasyczny czek. Kod p0442 evap,small leak detected.

PostNapisane: 28.08.2022, 15:22 

Czyli wychodzi na to że to nie korek, jeśli zapaszek będzie się pojawiał to planuję szukać z przodu w okolicach zbiornika i połączeń. Dzięki za podpowiedzi. HEJ

PostNapisane: 28.08.2022, 19:23 

Cytuj:
Mój aku nie ma rurki odpowietrznika czyli rozumiem że zostawiam luzem

Nie, za koszt frytek kupujesz kątownik u Qbaka, ten system jest po to jak ci się zagotuje akumulator to kwas wyleci rurką poza auto i nie zaleje ci podstawy.
Cytuj:
Korek wymieniłem gdyż mam niesprawny mechanizm blokady klapki paliwa i kiedyś wychodząc z marketu miałem otwartą klapkę , a sam korek nie ma zabezpieczenia.

Ręce mi opadły, zacząłeś od złej strony, trzeba było nas zapytać jak uruchomić/naprawić układ centralnego zamka klapki wlewu paliwa.
Cytuj:
Czyli wychodzi na to że to nie korek, jeśli zapaszek będzie się pojawiał to planuję szukać z przodu w okolicach zbiornika i połączeń.

Nie grzeb przy paliwie, zostaw w oryginale Amerykanie robili nawet kiedyś akcję na korek A209, według mnie korek zamiennik nie naciska prawidłowo zaworu przy wlewie (taki mały plastik wychodzący z uszczelki
wokoło wlewu).

PostNapisane: 28.08.2022, 20:09 

Więc Szwagierek po kolei . Nie znalazłem na aku miejsca na odpowietrznik , czy aku tzw sucho ładowane te bez korków mają takowy. Co do mechanizmu blokady to kupiłem bez niego , od strony drzwi jest pusty otwór. Porównałem jak głęboko wkręca się korek ori i zamiennik i jest podobnie ale teraz zrobię próbę na ori. Nie planowałem nic grzebać przy paliwie tylko zaobserwować czy gdzieś nie ma wycieku albo zapocenia na wężach itp.HEJ

PostNapisane: 28.08.2022, 22:49 

Romcio,
Każdy dobrej firmy akumulator ołowiowy ma z dwóch boków otwory odpowietrzające które są zaślepione, kątownik to element numer 3.

Których elementów centralnego zamka klapki paliwa tobie brakuje, numer 11 ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 28.08.2022, 23:30 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
To może przy okazji podpowiecie ?
Górny schemat, nr.10. Takie cienkie "pociągadełko", jak powinno być założone/użyte?
Leży u mnie luzem....jakoś mnie nie interesowało. Sądząc z rysunku to coś do awaryjnego otwierania, ale jak, którędy ?

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 29.08.2022, 7:45 
Wszystkie te awaryjne cięgna leżą trochę luzem - to jest zapewne to widoczne po otwarciu drzwi, pod prawym błotnikiem, do otwierania klapki wlewu

PostNapisane: 29.08.2022, 19:11 

Dokładnie Eternit to jest cięgno którego u mnie nie ma, jest pusty otwór. Szwagierek rzeczywiście zaślepione otworki po bokach są ale no właśnie zaślepione :? Kurcze miałem kilkanaście różnych aut i pierwszy raz takie ustrojstwo widzę . Porsche lubi udziwiać.

PostNapisane: 30.08.2022, 21:59 
Członek Honorowy

Znalazłem miejsce do zamocowania tego cięgienka. Jak założyć ? Bez istotnych prac - demontaż/montaż - nie mam pojęcia.
Ponieważ wiem jak niebezpieczne jest "zacięcie się" otwierania wlewu paliwa, od lat jeżdżę bez elementu "7", którego wyjęcie z klapki wlewu paliwa to...2 sekundy. Wciąż ufam, że nikt paliwa mi nie ukradnie ani nie "ochrzci".

targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 31.08.2022, 12:25 

Jeżeli chodzi o element nr 7 z pierwszego rysunku, to u kolegi Qbak kosztuje 9 zł. Przy okazji innych zakupów można się zastanowić:)

PostNapisane: 31.08.2022, 18:13 
Członek Honorowy

Pfemek napisał(a):
Jeżeli chodzi o element nr 7 z pierwszego rysunku, to u kolegi Qbak kosztuje 9 zł. Przy okazji innych zakupów można się zastanowić:)

...sam go zdjąłem i wożę w schowku.

targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]