Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.04.2021, 17:38 

Padło mi dziś podświetlenie licznika km. Ekran praktycznie ciemny (znaczy przy dużym zaciemnieniu okolic licznika można z trudem odczytać wskazania licznika. Czyli coś działa. Ale nie bardzo ;)
Ktoś już się z tym borykał? Jakieś rady? Na co uważać? Na co się przygotować? Pasuje mi naprawić to przed datą przeglądu. Czyli w najbliższych dniach :banghead:

PostNapisane: 11.04.2021, 18:22 

Nr klubowicza: 696
simprez napisał(a):
Padło mi dziś podświetlenie licznika km. Ekran praktycznie ciemny (znaczy przy dużym zaciemnieniu okolic licznika można z trudem odczytać wskazania licznika. Czyli coś działa. Ale nie bardzo ;)
Ktoś już się z tym borykał? Jakieś rady? Na co uważać? Na co się przygotować? Pasuje mi naprawić to przed datą przeglądu. Czyli w najbliższych dniach :banghead:
Pewnie przepalona żarówka. Jeżeli tak, to do kupienia za 5zł w ASO. Musisz zdemontować zegary (tu masz filmik pokazujący jak: https://youtu.be/z4cB7HQDAvo ). Żarówki są z tyłu zagarów, pod sześciokątnymi, kremowymi zaślepkami. Dobieranie właściwej mocy to absolutne voodoo - mi nawet w ASO nie potrafili powiedzieć jakie powinny być, a zdaje się, że każda ma być inna.

PostNapisane: 11.04.2021, 19:21 

Dzięki za tutorial :)

PostNapisane: 12.04.2021, 9:45 

Daj znać czy to faktycznie żarówka była - tak na przyszłość :)

PostNapisane: 14.04.2021, 21:53 

simprez napisał(a):

To przepalona żarówka. Mi spaliła się ta po prawo od wyświetlacza z pomiarem poziomu oleju.
To jest 1,5W i są takie co najmniej trzy (do każdego wyświetlacza jedna).
W oryginale mają brązowe mocowanie => dla odmiany podświetlanie kontrolek ma czarną podstawę i moc 1,2W
Niestety nie da się zmienić samego wkładu i trzeba wymienić całość.
Oryginał w Porsche Warszawa to 36pln/szt.
....ja kupiłem w motoryzacyjnym za 22,40 pln/10szt. (żarówki z serwisu nie są brandowane "Porsche" ;))

Jak potrzebujesz więcej info daj znac;)

PostNapisane: 29.04.2021, 19:15 

Hej, zdaję info dla potomnych.
Zmieniłem żarówkę na nową (1,5W brązowa/kremowa) i... problem pozostał :(
Bez zmian. Jednocześnie przyuważyłem, że cyfrowy wskaźnik poziomu oleju po prawej mruga ostrzegawczo. Oczywiście od razu kilkukrotna kontrola poziomu na bagnecie z tyłu - olej prawidłowy.
Odseparowałem delikatnie tylną ściankę licznika, przyuważyłem na przedniej płytce scalonej (tej od strony cyferblatów) delikatne naloty śniedzi przy scalakach. Być może to odpowiada za problemy z elektroniką licznika?
Na chwilę obecną podejrzewam przerwę w obwodzie zasilania licznika km.
Problem w tym, że aby do sprawdzić należałoby rozpołowić cały licznik (rozpiąć obie łączce dwie płytki taśmy) a potem zdemontować z tylnej płytki kasetę (pojedynczą tylko wyświetlacza km bądź w gorszym razie całość trzech wyświetlaczy) aby skontrolować tylną płytkę i obwód do zasilania żarówki. Przerosło to moją odwagę ;)
Podmieniłem swój licznik na licznik z wersji 2.5 / 2.7.
W nim nie działała z kolei żarówka wskaźnika poziomu oleju. Po jej wymianie podświetlenie oleju w nim działa. Licznik km też działa.
Zdaję się, że na przegląd pojadę z tymi zapasowymi zegarami z 2.5 a swój oryginalny będę musiał zrewitalizować.
Tak czy owak chętnie nabyłbym zapasowy licznik do 986S rocznik 2000
986 641 115 EOD typ ROW
VDO 110.008.721/063
stan dowolny (sprawny, niesprawny, kompletny, niekompletny)

PS. dla zadeklarowanych purystów - oryginalnie Porsche używało żarówek marki OSRAM :)

PostNapisane: 30.04.2021, 1:36 

Nr klubowicza: 696
Zatem przepraszam za wprowadzenie w błąd.

PostNapisane: 30.04.2021, 8:41 

siersciu napisał(a):
Zatem przepraszam za wprowadzenie w błąd.

A weź.... ;)
Dzięki za pomoc i podpowiedzi! Po prostu mam większego pecha niż podejrzewałem :lol:

PostNapisane: 30.04.2021, 19:28 

TUTAJ link do pisemnego tutorialu o wymianie wszystkich żarówek licznika w 986:
>>>> https://www.pelicanparts.com/techarticl ... cement.htm

BTW
Ma ktoś namiary na te większe zielone żarówki 3W, które podświetlają cyferblaty (prędkościomierz, obrotomierz, poziom paliwa)?
Trochę już przewertowałem i na razie nie trafiłem na takie na zielonych cokołach. Zamówiłem w innym kolorze, ponoć też 3W. We wtorek zobaczę czy to to czy nie. Czuj czuwaj!

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]