Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12.02.2014, 23:19 

Witajcie!

Po pierwsze wstępnie się przedstawiając powiem, że mam obawy o to czy stać mnie na porsche i trochę się obawiam, że skoro takie myśli chodzą mi po głowie to powinienem sobie je odpuścić:) Niemniej jednak nie wiem ile jeszcze będę musiał czekać by kupić porsche beż zadnych oporów i obaw, a tymczasem młodość gdzieś ucieka:)

Do tej pory jeździłem audi a3 i mb clk. To i to było w dieslu a zatem tankowanie mnie nie przerażało. Na kolejne auto chciałbym wydać między 60 a 80 tys. Dodam przy tym, że znacznie bardziej podoba mi się 987 niż 986 niemniej jednak może sensownym byłoby kupienie 986, tak by mieć w zapasie jakieś zabezpieczenie przyszłych szczególnych wydatków?

To o co was proszę, poza jakimś porównaniem 986 do 987 to to jak mają się koszty utrzymania boxstera w odniesieniu do "zwykłych: aut? czy na przykład ktoś z Was ustałał średnioroczny koszt utrzymania boxstera przy przebiegu ca 25000-30000 km?

no i jeszcze jedna zasadnicza kwestia- moja potworna bieda zmusza mnie do tego zeby prosiaczek był moim jedynym autem? czy to rozwiązanie akceptowalne czy ociera się o jakieś kazirodztwo?:)

No i w końcu, czy ktoś z Was ma coś godnego polecenia?

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 12.02.2014, 23:49 

Witam
Od niedawna mam boxstera 986,nie powiem Ci jakie sa koszty ale jedno co moge powiedziec to,ze tego typu auto nie nadaje sie do jazdy na codzien,szczegolnie po naszych drogach I w naszym klimacie.Mialem sprzedac swoj dotychczasowy samochod by uniknac kredytu na boxa I dzieki Bogu tego nie zrobilem bo uwazam ,ze bylby to bląd.na upartego da sie jezdzic caly rok,ale wierz mi ,ze bedzie to męczące :)
I rada,nie napalaj sie przy kupnie,dobrze sprawdz auto przed zakupem,bo szrotow na rynku jest multum.

PostNapisane: 12.02.2014, 23:53 

987 nie jest drogi w utrzymaniu - jak na prosiaka - moje zdanie.
Czy jeździ się nim jak jedynym autem - to zależy, ja osobiście nie wyobrażam sobie tego samochodu w zimie - ale to moje zdanie.
Zdecydowanie 987, niż 986 !
987 w odczuciu moich zaprzyjaźnionych mechaników w Krakowie, to samochód, który jest trudny do zepsucia i prosty do naprawy, jak robisz wszystko o czasie i znasz Porsche, hamulce, zawieszenie i inne nie powalają w kosztach. a naprawdę rzadko coś trzeba naprawiać. Powinien służyć długo i dostarczyć mnóstwo frajdy z jazdy, bez dachu przy 6 tys. obrotów odczucia bezcenne.
Za około 80 tys. jesteś w stanie kupić dobry egzemplarz z 2006-7 roku.
Koniecznie przed zakupem udaj się do serwisu, który zna się na tych samochodach - na południu polecam Radwańskiego lub ASO w kraju.

opique napisał(a):
Witajcie!

Po pierwsze wstępnie się przedstawiając powiem, że mam obawy o to czy stać mnie na porsche i trochę się obawiam, że skoro takie myśli chodzą mi po głowie to powinienem sobie je odpuścić:) Niemniej jednak nie wiem ile jeszcze będę musiał czekać by kupić porsche beż zadnych oporów i obaw, a tymczasem młodość gdzieś ucieka:)

Do tej pory jeździłem audi a3 i mb clk. To i to było w dieslu a zatem tankowanie mnie nie przerażało. Na kolejne auto chciałbym wydać między 60 a 80 tys. Dodam przy tym, że znacznie bardziej podoba mi się 987 niż 986 niemniej jednak może sensownym byłoby kupienie 986, tak by mieć w zapasie jakieś zabezpieczenie przyszłych szczególnych wydatków?

To o co was proszę, poza jakimś porównaniem 986 do 987 to to jak mają się koszty utrzymania boxstera w odniesieniu do "zwykłych: aut? czy na przykład ktoś z Was ustałał średnioroczny koszt utrzymania boxstera przy przebiegu ca 25000-30000 km?

no i jeszcze jedna zasadnicza kwestia- moja potworna bieda zmusza mnie do tego zeby prosiaczek był moim jedynym autem? czy to rozwiązanie akceptowalne czy ociera się o jakieś kazirodztwo?:)

No i w końcu, czy ktoś z Was ma coś godnego polecenia?

Pozdrawiam!
:D :D :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 13.02.2014, 10:44 

Witaj,
Zacznę tak , że miałem (987) Boxstera S przez parę ładnych lat i zrobiłem nim ok 90 tyś km z czego większość po różnych torach i OS'ach również zimą i muszę powiedzieć , że jeśli dbasz o samochód to jest praktycznie nie do skatowania :)
Co do kosztów eksploatacyjnych to wszystko zależy jak i gdzie będziesz jeździć:
- jeżdżąc po bułki lub na bulwarze ;) będzie to koszt mały wręcz niezauważalny i nieuszczuplający zbytnio budżetu :)
- jeżdżąc na limicie (7-7,3 obr/min) to potrafi spalić 37 l/100
- jeżdżąc np. po tarach czy bawiąc się w drift to lepiej nie mówić o kosztach bo te pochłoną zdecydowanie więcej niż wart jest samochód ;)

Kupuj nie pytaj ile bo to wciąga - im dalej w las tym więcej drzew a wybór może być tylko jeden 987 i to w S a najlepiej w manualu jeśli chcesz coś więcej - ZABAWĘ :drive: ;)

Pozdawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.02.2014, 14:21 

skłaniam się ku opiniom, że Boxster nie nadaje się jako jedyne auto ale masz szansę udowodnić, że jest inaczej :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 13.02.2014, 14:31 

Tegoroczna zima sklania wrecz do udowadniania ze box w zime jednak daje rade. Na osiedlu jest u mnie babka, ktora 987 ma juz od 6 lat i jak nie nawali duzo sniegu to smiga bez problemu. Widywalem w Trojmiescie kilka caymanow i to w momencie najintensywniejszych opadow.
Mysle, ze jak ktos nie ma dzieciakow i nagle nie planuje wycieczek z rowerami czy tez przeprowadzek to boxster moze byc super sprawa-czlowiek przynajmniej nauczy sie sensownie pakowac jak gdzies wyjezdza :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.02.2014, 10:03 

ja uważam, że na całoroczne się nie nada, miałem i caymana i boxstera i oba w zimie nadają się głównie do stania w garażu, źle sie jeździ, poza tym blokada psychiczna, przy takich warunkach dużo łatwiej o stłuczkę z jakimś nieogarniętym niedzielnym kierowcą.

Jeśli chodzi o koszt utrzymania to poza ASO ceny są normalne, główny wydatek poza paliwem to koszt ubezpieczenia.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]