Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7.04.2013, 17:47 

Miałem dziś okazję do bezpośredniego porównania tych 3 aut przy okazji Track Day na torze Poznań. Na tor przyjechałem swoim 987 i praktycznie od razu przesiadłem się do Caymana. Pierwsze zdziwienie - hamulce, a raczej ich wspomaganie. U mnie, żeby mocno zahamować, trzeba naprawdę mocno wcisnąć pedał. W Caymanie wymagana siła jest o wiele mniejsza, przez co wg mnie o wiele precyzyjniej się dozuje hamulec, szczególnie przy mocnych hamowaniach. Kolejne zdziwienie,to spokój jaki panuje w tym samochodzie nawet podczas dosyć szybkiej jazdy. I nie mam tu na myśli wyciszenia (które jest niezłe), a o zachowanie auta. Auto jedzie mega neutralnie, w układzie kierowniczym panuje totalny spokój (może aż za duży), sprawia wrażenie, że wszędzie da radę pojechać jeszcze szybciej i to zupełnie bez wysiłku. Perfekcyjnie po prostu. Następna w kolejności Carrera 4S. Pierwsze wrażenie - noooo, ten hamulec działa jak w moim 987, czyli zahamuje świetnie, ale wymaga więcej wysiłku. Sportowy wydech - brzmi super, człowiek od razu się nakręca pozytywnie. Prowadzenie - fajnie, ale nowy Cayman bije Carrere 4s na głowę na tym polu. Carrera jest zdecydowanie bardziej nerwowa, no i ten nieszczęsny rozkład masy.... Podsumowując - Cayman 981 to auto, którym naprawdę łatwo i przyjemnie można pojechać szybko po zakrętach. Carrera 4s - fajnie, ale to położenie silnika.... nigdy nie pojedzie tak neutralnie jak Cayman. I o ile na zwykłej drodze nie ma to większego znaczenia, to na torze będzie miała ciężki orzech do zgryzienia w starciu z aligatorkiem. A 987 ? No cóż, w porównaniu do 981 to jest zauważalnie z tyłu w kwestii włąściwości jezdnych. Natomiast wg mnie prowadzi się lepiej niż Carrera 991, a jej ewentualna przewaga na torze wynika tylko i wyłącznie ze sporej przewagi mocy. No ale to moja subiektywna opinia. Jak ktoś ma możliwość, to polecam bezpośrednie porównanie 981 i 991

Tytuł:
PostNapisane: 7.04.2013, 18:04 

Nr klubowicza: 318
Witam
W jakie skrzynię były wyposażone te auta?

Tytuł:
PostNapisane: 7.04.2013, 18:18 

zibi911 napisał(a):
Witam
W jakie skrzynię były wyposażone te auta?

Wszystkie 3 mają skrzynię PDK

Tytuł:
PostNapisane: 7.04.2013, 22:11 

czesc Tom,

Bylem dzis na torze przez jakies pol godziny kolo 12:30, ale Cie nie widzialem. Wpadlem tylko na chwile cywilnym autem, bylem na targach w poznaniu. Ciekawe uwagi na temat 991 i 981. Tylko, ze ten nowy cayman jakos mi sie nie podoba, sam nie wiem, co mi tam nie lezy. PSE genialna sprawa, sluchalem w warszawie. Zlozylem oferte na 991 w PCW, ale cos sie nie kwapią z odpowiedzia, wiec chyba po bandzie z cena poszedlem :)

Tytuł:
PostNapisane: 7.04.2013, 22:23 

Cześć :)

Ja byłem dopiero po 13, nie jeździłem w track day, wpadłem, żeby się przejechać caymanem i carrerą:) W swoim aucie mam jeszcz zimówki, więc nie chciałem ich zakatować :) A na torze w sumie trudne warunki, bo większość suchutka, ale akurat w zakrętach spływała woda z topniejącego śniegu. Zresztą widać po czasach. A co do Caymana - mi się bardzo podoba z wyglądu, no ale to kwestia gustu :) Jak na razie stoi na pierwszym miejscu potencjalnych kandydatów, ale to za jakiś czas :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]