Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.08.2018, 18:54 

Moim zdaniem jeśli jedzie się przepisowo i jest się skupionym na drodze, ryzyko kolizji z naszej winy jest niemal zerowe. Do ślubu nie jeździmy raczej nocą, pogoda miejmy nadzieję dopisze i nie będzie się czym stresować. Przejedź się z nim wcześniej, zobaczysz jaki ma styl jazdy i sam zadecydujesz :)

Kiedyś pożyczyłem swojego Boxa do ślubu znajomemu, nie chciał później przyjąć ode mnie prezentu weselnego twierdząc, że i tak zafundowałem już mu (właściwie im, panna młoda też była zadowolona) świetny prezent :D

PostNapisane: 30.08.2018, 20:32 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Zatem "arczimi" nasłuchałeś się wiele...a czy ktoś podsunął pomysł czy wzór jakiejś umowy ? Myślę, że zwykła umowa określająca cel, czas, stan samochodu, zakładany przebieg i rygor konsekwencji w razie czegoś tam.
No i albo świadek, albo US.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 31.08.2018, 8:56 

Jestem w trakcie pisania :)Wrzucę ja k skończę :)
Na razie tyle. Proszę o sugestie co by tu jeszcze dopisać.

Umowa Użyczenia

umowa zawarta pomiędzy ……………………zwany właścicielem użyczającym a …………………….. zwany biorącym.
Umowę stanowi użyczenie w dniu ślubu ………. samochodu marki Porsche Boxster o nr rej: ….... Samochód nie posiada żadnych wad prawnych jak i uszkodzeń czy innych wad ukrytych o których właściciel miałby świadomość.
Zostają poczynione następujące ustalenia w związku z użytkowaniem samochodu w tym dniu: 08.09.2018 roku
-w przypadku spowodowania kolizji kierujący pokrywa wszelkie szkody związane z naprawą samochodu Porsche Boxster. Ewentualna naprawa zostanie wykonana w całości tylko i włącznie w autoryzowanym serwisie Porsche. Każda inna szkoda blacharska jaki i mechaniczna jak np.: wgniecenie , zarysowanie, uszkodzenie dachu cabrio,tapicerki skórzanej lub z innego tworzywa czy każde inne możliwe uszkodzenie naprawione zostanie również w autoryzowanym serwisie Porsche.
- pojazd jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej , w przypadku spowodowania kolizji w dniu 08.09.2018 roku kierowca pokrywa wszelkie zwyżki na wszystkie pojazdy posiadane przez …………. przez okres trzech lat oraz ewentualne zwyżki które będą miał miejsce przez dłuższy czas niż trzy lata a będą miały związek z zaistnieniem zdarzenia drogowego w dniu ślubu.

Użyczający nie żąda od............ zapłaty za użyczenie pojazdu.
Biorący pokrywa koszt paliwa za przejechane kilometry zakładając , że samochód spala 15l/100km benzyny bezoołowiowej 100 octan w cenie obowiązującej w dniu ślubu na stacji która takie paliwo posiada w sprzedaży. W chwili odebrania pojazdu od właściciela ilość przejechanych kilometrów wynosi:……………………
W przypadku jakichkolwiek napraw wartość samochodu strony ustalają na kwotę 70 tyś złotych.
-

Tak na szybko z głowy :)

PostNapisane: 31.08.2018, 11:27 

Nr klubowicza: 263
Nie wiem czy jeżeli za wypożyczenie nie bierzesz kasy nie powinno być słowo użyczenie? ale to moja wątpliwość szkoda, że prawnik nie stworzy uniwersalnej umowy? a ktoś z forum nie ma wypożyczalni aut? gdzie by takiego prawnego gotowca podsunął?

Obrazek

PostNapisane: 31.08.2018, 11:34 

dzięki, trafna uwaga.

Użyczenie to umowa realna, której stronami są użyczający oraz biorący. Pierwszy z nich zezwala drugiemu bezpłatnie używać rzecz przez czas oznaczony lub nieoznaczony. Instytucja użyczenia w swojej konstrukcji jest bardzo podobna do umowy najmu, z ta różnicą, że użyczający przekazuje rzecz w bezpłatne używanie natomiast najem jest zawsze odpłatny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]