Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.04.2019, 11:41 
Mamy dylemat, bo chodzi sumie o dwie bramy, dwa garaże znajdujące sie w bryle budynku. Szukam przede wszystkim sprawdzonego rozwiązana wśród bram segmentowych. Planowane jest otwieranie i zamykanie zdalne, więc dochodzi jeszcze kwestia automatyki.

PostNapisane: 18.04.2019, 13:04 

Nie rozumiem w czym problem. Idziesz do firmy sprzedającej bramy segmentowe, podajesz wymiar i po temacie

Mam taka na dwa stanowiska hormana i osobiscie odradzam ta firme. Doplacilem bo mialo byc premium a jest ledwo poprawnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 18.04.2019, 13:05 

Dopisze jeszcze ze szeroka brama na dwa auta jest super rozwiazaniem samym w sobie. Bez porownania do pojedynczej (mam taka zaraz obok)

PostNapisane: 18.04.2019, 13:26 

Przerobiłem chyba wszytko od Hormana przez Wiśniowskiego i inne firmy dopiero teraz jestem zadowolony brama Interflex i Niemiecki napęd Marantec i dopiero wiem za co zapłaciłem,brama ponad 5m a śmiga idealnie.Ale najczęściej dużym problemem jest sam montaż jeśli żle zamontowana i słabo dobrany napęd to żadna nie będzie działała jak należy.

PostNapisane: 18.04.2019, 13:59 

W sensie, że szeroka (ok.5m) jest lepsza niż 2 wąskie, osobne? Możesz uzasadnić?

PostNapisane: 18.04.2019, 14:11 

Wygoda użytkowania ( wjezdzania) jest bez porownania.

PostNapisane: 18.04.2019, 14:13 

kajtus napisał(a):
W sensie, że szeroka (ok.5m) jest lepsza niż 2 wąskie, osobne? Możesz uzasadnić?

Nie wszyscy lubią składać lusterka wjeżdzając do wewnątrz.

PostNapisane: 18.04.2019, 14:46 
Mam podobne zdanie. Jedna pojedyncza brama na dwa auta w garazu jest wygodniejsza, w sumie wychodzi również cenowo trochę taniej niz jakbyś kupował sobie oddzielnie dwie bramy. Poza tym lepiej się to prezentuje wizualnie.

PostNapisane: 18.04.2019, 15:00 

Ni mój wątek, ale dzięki za rady Panowie!

Od początku chciałem 1 szeroką, ale myślałem że to 2 osobne są praktyczniejsze. Za miesiąc będę musiał już zamawiać więc dobrze wiedzieć na co warto zwrócić uwagę :wink:

PostNapisane: 18.04.2019, 15:28 

Ja kupilem hormana od autoryzowanego dostawcy z montażem. Po zamknieciu normalnie sa szpary czasami ( swiatlo widac) a jak sie otwiera to tak skrzypi ze wszyscy w domu wiedza ze ktos przyjechal. Autoryzowany serwis ktory to sprzedal i montowal stwierdzil ze nic wiecej z tym sie nie da zrobic ;/ masakra

Dla mnie z perspektywy ważne sa tez piloty ( mialem hormana i nice). Generalnie jeszcze nie znalazlem firmy ktora oferuje piloty do swoich bram ktore za ktoryms upadkiem nie rozlatuja sie na kawalki. Jedyne do czego doszedlem to kupilem w koncu piloty hormana do gniazda zapalniczki i to jak dotad chyba najfajniejsze rozwiazanie jakie widzialem (poza homelink, ale to przerost formy)
https://images.app.goo.gl/7ZCTA1rfqw91FzPM6

PostNapisane: 18.04.2019, 16:15 

Ja mam jeden pilot do furtki+ 2 bramy wjazdowe + garaż proste rozwiązanie.Kupujesz pilot czterokanałowy +nadajnik najlepiej taki jaki masz przy bramie wjazdowej ja mam Faac a w garażu mam jak pisałem Marantec i wszystko śmiga na jednym pilocie.jeszcze nigdy nie używałem pilota garażowego chyba że do programowania.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 19.04.2019, 0:12 

Nr klubowicza: 376
Jako osoba z branży pozwolę sobie wrzucić swoje 3 grosze do dyskusji :)
Wygodny wjazd to minimum 2,5 m szerokości, więc przy otworze 5 m zdecydowanie zalecam jedną bramę, jeśli jest min. 5,3 m to zalecam dwie. Cenowo wyjdzie podobnie. Plus przy jednej szerokiej to, jak wyżej zauważono, brak ograniczeń słupkiem pośrodku. Minusy to całkowite wychłodzenie garażu po otwarciu w zimne dni, eksponowanie sąsiadom całej zawartości garażu (chyba, że o to chodzi :wink: ) oraz cięższa konstrukcja samego płaszcza, co przy dzisiejszej jakości stali może powodować cykliczne deformacje i nieszczelności, tzw. efekt bimetaliczny szczególnie przy ciemnych kolorach i mocnym nasłonecznieniu. I każdy producent ma to samo, ale zwykle odkształcenia mieszczą się w granicach normy. Najważniejszy jest poprawny, najlepiej autoryzowany montaż, choć tutaj też firma firmie nierówna. Generalnie jeśli będzie tanio, to na pewno nie będzie dobrze.
Co do wyboru produktu, to jak z Porsche :D - jeśli nie masz w pobliżu dobrego serwisu, to przygotuj się na spore koszty. Zdecydowanie odradzam niszowe wynalazki, tylko znana firma z rozbudowanymi punktami serwisowymi. Samo sterowanie to żaden problem, do dowolnych urządzeń można dołożyć radioodbiorniki uniwersalne i możemy używać dowolnych pilotów do otwierania bramy wjazdowej, garażowej, włączania alarmu czy oświetlenia, itp. Piloty nie są pancerne, więc czasami nawet po jednym nieszczęśliwym upadku można je uszkodzić. Dlatego czasem warto wybrać tańszą drogę radiową i dokupić potem pilota za 50 zł zamiast za 150. Akurat Hormann ma dość drogie piloty, ale za to przy ich technologii BiSecure można sprawdzić na pilocie stan położenia bramy.
Ze swojego doświadczenia, mając styczność z wieloma bramami różnych producentów, uważam, że Hormann ciągle jeszcze jest najlepszy na rynku, choć Wiśniowski ostro goni :)
No ale póki co nikt nie zrobi czegoś takiego, a na Hormann-ie się da :
https://www.youtube.com/watch?v=VTS0U5CeNSU

Taka mała autoreklama :D

Pozdrawiam !

PS. Kolego "and6412" możesz wrzucić mi na PW w jakim autoryzowanym serwisie kupiłeś skrzypiącego Hormann-a ?

PS.2 Oczywiście dla klubowiczów zawsze oferta specjalna i pomoc techniczna w miarę możliwości :)

996 Carrera cabrio '00 - OUT
Boxster 981 GTS Martini, TP 1.50,758, Silesia 1.56,868
996 TT '03
928S '84

Damian

PostNapisane: 19.04.2019, 8:19 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Wow! Genialnie to wygląda!

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 19.04.2019, 8:42 

Nr klubowicza: 263
Fajne :D Damian turbinką na serwis bramy do Poznania w 3 godz, obskoczysz :D

Obrazek

PostNapisane: 19.04.2019, 9:32 

Nr klubowicza: 288
wit007 napisał(a):
Wow! Genialnie to wygląda!

+1
W moim chlewiku dwie duże

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 19.04.2019, 12:31 

Kupowalem z 5 lat temu i nazwy firmy nie pamietam. Pamietam ze byli z Myślenic (albo bliskich okolic)

PostNapisane: 20.04.2019, 10:42 

Nr klubowicza: 376
Daro. napisał(a):
Fajne :D Damian turbinką na serwis bramy do Poznania w 3 godz, obskoczysz :D

Darek, nie ma sprawy. W któryś weekend wezmę stosowną ilość WóDe40 i wpadnę na smarowanie :wink:

996 Carrera cabrio '00 - OUT
Boxster 981 GTS Martini, TP 1.50,758, Silesia 1.56,868
996 TT '03
928S '84

Damian

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]