Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10.07.2013, 14:09 

TKacki napisał(a):
Zapytaj w serwisie w ilu % aut wymieniają silniki na gwarancji. Odpowiedź z pewnością skłoni cię do wykupienia.

No jak z nimi ostatnio rozmawiałem, to niby ten mój silnik nie sprawia problemów. Na pff.de też nie znalazłem info o awariach. Ale pewnie lepiej na zimne dmuchać, szczególnie że mam też skrzynię PDK, której naprawa czy wymiana tez pewnie do tanich nie należy.

Tytuł: 997
PostNapisane: 10.07.2013, 20:53 

TKacki napisał(a):
Padają wszystkie 3.4, 3.6 i 3.8 bez turbo. Problem zaczyna również masowo dotyczyć 997. Znam przypadki przebiegu 100-150k w 997, bez upalania i drugi lub trzeci silnik w aucie.

Wszystkie silniki 996 i 997 poza gt3 i Turbo maja wady
Porsche wydało milony euro na reklamacje i wymiany w 997

Chcesz być pewien kup auto tylko z gwarancja lub Turbo/gt3

Tytuł:
PostNapisane: 11.07.2013, 7:44 

wszystkie ? no to Porsche to najgorsza firma świata...więcej nie kupię ;-)...

Tytuł:
PostNapisane: 11.07.2013, 8:19 

Ferment siejecie. Porschaka brać i jeździć - nie da się przewidzieć co i kiedy się zepsuje. ...a porkowy sezon nie trwa wiecznie :D

Tytuł: Re: 997
PostNapisane: 28.12.2013, 1:25 

hans napisał(a):
TKacki napisał(a):
Padają wszystkie 3.4, 3.6 i 3.8 bez turbo. Problem zaczyna również masowo dotyczyć 997. Znam przypadki przebiegu 100-150k w 997, bez upalania i drugi lub trzeci silnik w aucie.

Wszystkie silniki 996 i 997 poza gt3 i Turbo maja wady
Porsche wydało milony euro na reklamacje i wymiany w 997

Chcesz być pewien kup auto tylko z gwarancja lub Turbo/gt3

Wytłumaczcie mi jedno. Skoro Turbo są takie niezawodne, to czemu ich cena w modelu 996 jest taka niska? Na mobile.de chodzą z prywatnych rąk w granicach 120-160k zł, a na alledrogo jeszcze taniej...

Jak wygląda kwestia kosztów ich utrzymania? Sprzęgło widzę po 5-8k zł co jest dla mnie znośne. Klocki i tarcze (nie ceramiki) podobnie lub taniej jak u mnie w rajdowym Subaru, więc obleci. Opony jak to opony. Jak się ma sprawa wymiany rozrządu? Jak występują jakieś typowe usterki tych silników to jakie? Jaki jest koszt naprawy/wymiany silnika w Turbo?

Jeszcze na koniec, wytrzymałość skrzyni, napędu AWD, dyfrów, półosi?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 28.12.2013, 3:32 

wymiana rozrządu w turbo droga bo trzeba silnik w mak rozkrecic najlepiej już kupic po tym zabiegu lub z przebiegiem poniżej 100tys , jak kupisz na mobile to albo automata albo przed liftem albo malowany w cenie do 32tys euro te dobre od 35tys doliczając opłaty wyjdzie koło 200tys , wiec nie warto w pl ceny za manuala po lifcie eu to od 120 w zaleznosci od stanu , nie pytaj czemu w pl tanio bo odp prosta to pl , polosie padaja jak w każdym aucie jak dobra guma i strzał ale uzywak to 500pln , skrzynia leci po jakims czasie bo nm robi swoje , trzeba robic inspekcje likwidować luz miedzyzebny bo potem już wałek z kołem trzeba a to same części 10tys pln do tego łożyska olej i robota wiec licz dużo , często idzie synchro 3 , lepiej zmieniac na te z gt3 , generalnie to najsłabszy element tego auta , naped awd nie słyszałem żeby komus poszedł bo on tak naprawdę nie działa :) , jezeli masz więcej pytan wal smiało , a jak szukasz dobrego turbo będzie po nowym roku za 140tys do oddania po wymianie rozrządu po lifcie bezwypadek eu ze skrzynia po inspekcji :) , z silnikami w tych autach nic się nie dzieje i zniosa 2x taka moc jak seria

Tytuł:
PostNapisane: 28.12.2013, 11:38 

Dwoma Carrerami zrobiłem w sumie około 50 tys km. Jedna 996 3.6 litra, druga 997 S z pierwszego roku produkcji. Obie jeździły i w długie trasy i kilka razy po torze na max obrotach. Oprócz tego ze po track day'u trzeba było dolać ciut oleju w żadnym silniku nic kompletnie sie nie dzialo. 996 poszło do sprzedaży przy przebiegu > 60 tys km, 997 miało prawie 110 tys. Obie do dzis sa zdrowe i nic im nie dolega.
Wiec nie nakrecajmy sie tutaj sami ze te silniki nie dają rady bo dają i to wyjątkowo dobrze jak na ich ostrą eksploatację.

Poczytałem tez wyżej ze ktoś jeszcze musi poczytać internet co sie dzieje z tymi motorami. Wiecie jak to jest, piszą Ci co maja problemy, więc będziesz czytał o problemach. Ci u których wszystko jest ok nie piszą, bo takich postów nie ma - "mój silnik jest ok"
Kupując używane auto zawsze ryzykujesz w pewnym sensie.
Moim zdaniem tyle na temat.
Adam

Tytuł:
PostNapisane: 17.01.2014, 3:57 

Ja swoja 996 3.4 Carrera 4 zrobiłem już prawie 100 tysięcy, mam ja około 8 lat i tylko rzeczy eksploatacyjne wymieniałem. Nigdy nie wzięła ani grama oleju. W tym momencie ma przebieg około 160-165 tyś. A jeździ identycznie jak w dniu zakupu, jak nóweczka. Generalnie nie dzieje się nic, nie to co w cayenne ;/

Tytuł:
PostNapisane: 17.01.2014, 6:06 

Na naszym niezbyt wielkim rynku sa w tej chwili co najmniej 2szt. 997.1 po wymianie silnika:

http://otomoto.pl/porsche-911-carrera-4 ... 57001.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=3855248783

Z tydzien temu byl jeszcze jeden sprowadzony z Wloch ale w tej chwili go nie widze w ogloszeniach.

Cos chyba jest na rzeczy, bo pisza na ten temat w zagranicznej prasie i portalach. Nikt niestety nie jest w stanie oszacowac skali bo wiele samochodow robi wiele tys km bez generalnych remontow/wymian.
Czyzby to byla kwestia podejscia wlascicieli i ich zaniedban??

P.S. przepraszam za brak polskich liter, taki sprzet;-)

Tytuł:
PostNapisane: 17.01.2014, 14:57 

fulnek napisał(a):

Poczytałem tez wyżej ze ktoś jeszcze musi poczytać internet co sie dzieje z tymi motorami. Wiecie jak to jest, piszą Ci co maja problemy, więc będziesz czytał o problemach. Ci u których wszystko jest ok nie piszą, bo takich postów nie ma - "mój silnik jest ok"
Kupując używane auto zawsze ryzykujesz w pewnym sensie.
Moim zdaniem tyle na temat.
Adam

Na rennlist.com jest dobry watek dotyczący statystyk awarii IMS w silnikach m96 i m97. Dotychczas 6,34% użytkowników serii 997.1 wskazało, że mieli do czynienia z awarią jednostek. Udział w ankiecie wzięło 670 właścicieli.

Tytuł:
PostNapisane: 8.04.2014, 0:01 

Nie wiem czy to juz bylo ale:

Wyglada na to, ze amerykanie cos ugrali przeciwko Porsche Cars North America w sprawie IMS.

http://www.imsporschesettlement.com/

Tu mozna sprawdzic po VIN ktore samochody to obejmuje:

http://www.imsporschesettlement.com/faqs/#qq5

Tytuł:
PostNapisane: 8.04.2014, 4:27 

Tutaj wynik całej sprawy.

http://www.imsporschesettlement.com/sta ... s-hearing/

Tak więc amerykanie najpóźniej w ciągu 120dni od ogłoszenia werdyktu czyli 30 Stycznia 2014 dostaną zwrot kosztów poniesionych w bezpośrednim związku z awarią IMS.

Cóż wnioski każdy wyciągnie sam ale ja już inaczej patrzę na opinie że to wina wyłącznie złego serwisowania auta lub wina wyłącznie użytkowników którym awaria się przytrafiła.

Tytuł:
PostNapisane: 8.04.2014, 15:01 

zawsze twierdziłem ze to wina producenta , dobrze ze przyznali się do błędu , dużo marek tak robi i dobrze na tym wychodzi , podobna sytuacja była pare lat temu z pekajaca podłaga w bmw e46 coupe złaszcza m3 , skończyło się to tak ze jezeli auto nie miało - nie ma więcej niż 10 lat bmw w Niemczech wymiania podłogę kufra itd. praktycznie za darmo oczywiście pl serwisy twierdza ze nic nie wiedza i robisz to na swój koszt ( mnie to kosztowało niecałe 20tys pln ) a niemiec podjedzie u siebie do salonu i po tygodniu ma auto z usunieta usterka ... pomijam koszt części bmw które w niemieckich salonach sa dużo tansze niż u nas :shock:

Z Porsche tez to dziwnie wygląda bo niby czemu w usa zwroca koszt a Polakowi nie :(

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2014, 10:24 

Nr klubowicza: 694
porscheee napisał(a):
(…)

Z Porsche tez to dziwnie wygląda bo niby czemu w usa zwroca koszt a Polakowi nie :(

Bo nasz rynek (z całym szacunkiem) jest gówniany w porównaniu z amerykańskim.
Gdybym był właścicielem samochodu, w którym uznano gdzieś na Świecie reklamacje, rozważyłbym opcje skorzystania z drogi prawnej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]