Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cayenne 3,2 V6
PostNapisane: 30.05.2010, 9:54 

Witajcie Panowie,

Mój pierwszy post na forum :)
Co sądzicie o Porsche 3,2 V6 z 2005 roku?
Słyszałem, że średnie spalanie jest na poziomie 14l czyli nie ma katastrofy.
Ale kompletnie nie wiem jak wygląda awaryjność tego auta? Kupując np samochód z 50k przebiegu ile nim pojeżdżę bez dodatkowych "inwestycji"..

No i jak się rzecz ma z serwisowaniem tego samochodu? Czy tylko ASO?
Dziękuję z góry za odp i pozdrawiam,
serp

Tytuł:
PostNapisane: 30.05.2010, 17:13 

Ja jeżdżę dokładnie takim modelem.
Jeśli myślisz o samochodzie, którym w komfortowych warunkach i w miarę dynamicznie będziesz poruszał się po kraju (i za granicą) to jest to super wybór.
Silnik 3.2 jest wystarczający do sprawnego poruszania się na trasie, jeśli chodzi o jazdę miejską to niestety zużycie paliwa jest powyżej 20l na 100km. Na trasie jest rewelacyjnie a jak jeszcze opanujesz skrzynię biegów (mnie to zajęło ładnych kilka tygodni) to będzie super.
Zawieszenie pneumatyczne z regulacją prześwitu i twardości również świetnie się sprawdza.
Co do problemów:
- żarówki doświetlające zakręty, trzeba wymieniać co kilka tygodni i jest to niestety przywara Cayenne tamtej generacji, jest to o tyle wkurzające, że przy każdym uruchomieniu auta komputer wyświetla komunikat ostrzegawczy
- reflektory są zamocowane na takich płozach z tworzywa, które lubią się deformować w trakcie eksploatacji i mogą pojawić się problemy z przerywaniem świateł, więc gdy np. któryś z xenonów zacznie Ci przerywać najpierw sprawdź połączenie elektryczne bo może coś nie stykać a serwis chętnie Ci zaaplikuje wymianę xenona i 1000,- poleci. Same te elementy z tworzywa też nie należą do tanich bo koszt wymiany jednego to też około 1000,-
- przy bardzo wysokich albo niskich temperaturach komputer pokładowy dostaje czasem szajby i wyświetla idiotyczne komunikaty, że np biegi terenowe nie działają albo napęd 4x4, itd. Ja dałem się na to nabrać jak kupiłem auto i kosztowało mnie to ponad 5000,- bo powymieniali mi jakieś silniczki a i tak miesiąc później było to samo a wszystko działa jak trzeba. Teraz po prostu to ignoruję :)

Poza tym jestem strasznie zadowolony z mojego Cayenne, chcę tylko dokupić do kolekcji 911 żeby w końcu móc rywalizować z moimi kolegami z klubu Porsche na zlotach (mam nadzieję, że w przyszłym sezonie uda mi się to zrealizować).

Pozdrawiam

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2010, 13:07 

Witaj,

Dzięki wielkie za odp.
Tym spalaniem szczerze powiem mnie zaskoczyłeś.
Z recenzji, które czytałem to średnio pali ok 14 litrów w mieście.
W trasie ok. 11 l. Przy umiarkowanym deptaniu.

Ale jeśli to faktycznie 20 to muszę sobie wybić z głowy bo co 2 dni jazda na stację to trochę przesada :)

Jeszcze pytanko - jak jest z awaryjnością? Chce kupić używany z niewielkim przebiegem do 50k.

serp

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2010, 15:02 

14 litrów to jest na trasie przy dynamicznej jeździe rzędu 180km/h, w mieście nie ma szans, jak schodzę na poziom 17-18 litrów na 100 to bardzo się cieszę.
Kiedyś miałem Mondeo ST220, które też podobno miało spalać średnio 10l na 100km ale jakoś nigdy nie zszedłem do tego poziomu.
Przy spokojnej jeździe na trasie możesz liczyć na 11,5 - 12litrów.
Co do awaryjności to nie ma problemów, jedyny feler tego modelu to konieczność dosyć częstej wymiany żarówek (szczególnie doświetlających zakręty).
Podstawowe sprawy serwisowe załatwiam w moim lokalnym serwisie (wymiana klocków i jakieś drobne naprawy), grubsze sprawy i przeglądy to już niestety serwis firmowy i wtedy robi się dosyć drogo.
Jeśli egzemplarz o którym piszesz nie ma jakiś wad ukrytych (polecam zrobienie przeglądu w ASO) to powinieneś spokojnie pojeździć bez żadnych problemów.
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2010, 16:35 

jeśli 911 3,8 nie może zejść w mieście poniżej 16l to cayenne z aerodynamiką meblościanki i tonę cięższy też chyba nie zejdzie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]