Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.09.2017, 13:54 

Czołem Koledzy,

może ktoś mi pomoże bo zaczynam tracić nadzieję. Jakieś 2 tygodnie temu rano po odpaleniu samochodu ładnie zakręcił, odpalił i po 10-15 sekundach zgasł. Wiele prób. Efekt ten sam. Pierwsza myśl? Immobiliser - wymiana baterii dupa - to samo. Samochód daje się utrzymać na obrotach 4tys, poniżej gaśnie. Po nagrzaniu go dopalaniem kilkanaście razy przełącza się na gaz i od tego momentu wszystko pięknie - próba przełączenia na benzynę zawsze kończy się tak samo. Momentalnie zdycha. Telefon do Irka umawiam się na wymianę filtra paliwa (oryginał). Po wymianie to samo. Dalej wymieniamy pompę paliwa - po wymianie to samo. Szukamy dalej - komputer diagnostyczny wskazuje na zawór odpowietrzający skrzyni korbowej (Crankcase Breather Hose 94811020201). Irek sprawdza, napięcie jest ale zawór nie pracuje. Kolejna część do wymiany - zamówiona z niemiec. Czekam na nią ale jedna rzecz nie daje mi spokoju - czy taka pierdoła może być przyczyną takiego zachowania? Kolega zwrócił mi uwagę że to może być problem z gazem (centralką czy sterownikiem zwał jak zwał). Boję się że kolejna wymiana i wydana kasa nie wyeliminuje problemu. Gazwonik nie miał czasu się ze mną jeszcze umówić ale chciałem zasięgnąć Waszej opinii. Co sądzicie?

PostNapisane: 20.09.2017, 17:26 

Może druga pompa paliwa, one działają różnie w zależności od ilości paliwa i obciążenia, dwie działają powyżej iluś tam obrotów i może dla tego jak gazujesz to nie gaśnie bo zaczyna działać ta druga, lub przekaźniki pomp pod maską.

PostNapisane: 20.09.2017, 19:30 

Wymieniałem lewą czyli główna. Druga zdaje się jest tylko do wyrównywania poziomów. To raczej nie to.

PostNapisane: 20.09.2017, 20:32 

Druga pompa martwa. Obydwie pompy muszą być sprawne. Nie ma pompy głównej ani przepompowujacej. Która z nich działa zależy od ilości paliwa w zbiorniku.

PostNapisane: 20.09.2017, 21:43 

Dzięki za odpowiedz. Piszesz to z dużą pewnością. Dziwne że Irek z Osowej na to nie wpadł. Czy jeżeli dotankuje do pełna to coś powinno sie zmienić?

PostNapisane: 20.09.2017, 22:59 

Wczytałem sie w forum reinlist i tam podali jeden tip żeby sprawdzić działanie pomp. Kazali wyciągnąć bezpiecznik numer 14 (lewa pompa) i sprawdzić czy na samej prawej pracuje Ok. Właśnie to zrobiłem i problem zniknął czyli na prawej pompie pracuje prawidłowo. Czegoś nie rozumiem bo to właśnie lewa pompa została wymieniona. Komputerem Irek wymuszał działanie lewej pompy i wydawało sie ze pracuje (było słychać prace). Nie rozumiem jaka jest logika podziału na działanie tych 2 pomp. Prawa podaje tylko przy wyższym stanie paliwa a lewa przy niższym? O co chodzi? Dlaczego wymieniona pompa nie podaje paliwa?

PostNapisane: 20.09.2017, 23:03 

Nr klubowicza: 193
Logika działania tych pomp jest podana w manualu. W necie można znaleźć,
ale to nie przybliży Cię do znalezienia problemu. Lewa czyli ta po stronie
kierowcy ma się rozumieć.

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 20.09.2017, 23:42 

Dokładnie ta po stronie kierowcy. W necie znalazłem teorię że lewa to główna ale widać to nie do końca tak. Chwilowo mogę jeździć na prawej z wyłączoną lewa i rozkminiać co jest nie tak. Wymieniona lewa pompa i filtr na oryginały. Gdzie szukać dalej problemu? Dlaczego nowa pompa nie podaje paliwa? Z tego co rozumiem prawa podaje paliwo na filtr zamontowany nad leweą i wszystko idzie dalej. Jedyne co mi przychodzi do głowy to niepracująca lewa pompa bo wszystko za nią już chodzi. Możliwe żeby mechanik z takim doświadczeniem jak Irek z Osowej zamontował pompę nie tak?

PostNapisane: 21.09.2017, 13:07 

Może padł przekaźnik pompy są pod maską obok bezpieczników.

PostNapisane: 21.09.2017, 21:51 
Najprawdopodobnie padala albo pada pompa , a jesli wymieniles filter to zwroc uwage czy dobrze zamontowano oring uszczelniajacy w innym przypadku nie bedzie cisnienia na pompie i nie odpali !! Pozdrawiam

PostNapisane: 9.11.2017, 0:21 

Auto naprawione jakiś czas temu. Okazało się że przyczyna leżała w jakimś starym "satelitarnym" systemie antykradzieżowym który zgnił i odciął pompę na dobre. Irek z Osowej wybebeszył instalację i pozbył się szkodnika. Fakt że mam 2 nowe pompy pomimo tego że stare były dobre. Życie...

PostNapisane: 14.11.2017, 10:34 

Jak auto sprawuje sie na LPG ?? Sam mam Cayenne Turbo i zastanawiam sie czy zakladac czy nie :? Spalanie to jedno a koszt instalacji to drugie i praktycznie brak bagaznika :| bo przy systemie Bose butla w kole nie wchodzi w gre i nie mam ochoty co 150km zagladac na stacje !

PostNapisane: 17.11.2017, 19:11 

Przejechane 30 tys. Różnicy w mocy nie czuć. Obecnie mam problem z nagarem na zaworach i na jednym cylindrze stale wypada zapłon. Nie wiem czy to wina gazu. Ja mam zbiornik 40l w kole i faktycznie trudno zrobić 200 km ;).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]