Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9.11.2017, 0:34 

Panowie pomocy. Auto zaczęło nierówno pracować kilka dni temu. Po diagnozie komputerowej okazało się że wypada zapłon na 4 cylindrach. Wymieniłem u Irka z Osowej wszystkie 8 cewek i świece - jak poradził. Okazało się że na jednym cylindrze nadal wypada zapłon. Nie sprawdził kompresji ale zajrzał sondą i stwierdził że zawory są całe zasyfione i to może być przyczyna. Polecił Liquid Mole i trochę pojeździć, że może wróci. Zastanawiam się czy to jednak nie grubszy temat.

Wiem że nikt jeszcze przez internet nie zdiagnozował samochodu w 100% ale chciałem się dowiedzieć gdzie w razie czego robić głowice i z jakim kosztem to będzie się mogło wiązać. Chyba że puszcza "dół". Wolę o tym nie myśleć.

Auto ma pewny przebieg 140 tys z czego jakieś 30 tys na LPG.

PostNapisane: 9.11.2017, 10:07 

Zapłon wypada na PB i LPG czy tylko na LPG?

PostNapisane: 9.11.2017, 10:41 

To i to. Dziś zaświecił się już checkengine permamentnie.

PostNapisane: 9.11.2017, 11:27 

1. Wlej LM1014, jak zaleca Irek
2. Zamień świecę z 4 cylindra np. z tą z 1 - info od kumpla z dużej hurtowni części samochodowych, że mają bardzo dużo reklamacji świec, nowych świec (okazują się niesprawne)
3. Stało Ci się to nagle?
4. Wykasuj błąd, odłącz masę na około 2 godziny (prawy dolny róg fotela kierowcy, klucz 13) i nie załaczaj LPG - tak przejedź około 300-400 km na benzynie i zobacz co się dzieje, jeśli nie wypada to lpg rozjechało mapy. W RRS Supercharged miałem wypadanie zapłonu przez zabrudzone wtryski lpg, a to rozjechało mapy benzyny i wypadało na pb i lpg. Po wymianie wytysków lpg żona zrobiła na beznynie około 700 km i wszystko wróciło do normy, potem kalibracja instalacji LPG i wszystko jest cacy

PostNapisane: 9.11.2017, 13:27 

Nr klubowicza: 193
A jak wyglądały świece?
Jak wyglądało ich zużycie?

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 17.11.2017, 19:15 

Świece były mocno zasyfione, a nie miały nawet 1,5 roku. Generalnie jeden zawór nie trzyma ciśnienia. Jest na nim w cholerę nagaru. Irek patrzał endoskopem i twierdzi że ściany cylinda sa minimalnie porysowane ale ten typ tak ma. Wg niego pierścieniami nic nie puszcza. Będę jeszcze następny tydzień jeździł na LM i spróbujemy jeszcze raz z Irkiem wymienić świecę. Jeżeli to nie pomoże trzeba będzie ściągać głowicę. Irek nie chce się podjąć bo teraz pracuje sam i twierdzi że to nie zabawa dla niego. Ogólnie jestem wkurzony bo po wypadaniu zapłonu nic nie sprawdził tylko od razu wymienił komplet 8 cewek i świec a okazało się że stare były dobre. Muszę zacząć rozglądać się za warsztatem w trójmieście który się podejmie tej roboty. Może możecie kogoś polecić?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]