Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: 26.05.2018, 23:09 

Od samego początku dręczą mnie problemy z rozpalaniem samochodu. Auto dostaje nowy akumulator i po jakimś czasie problem się powtarza, przez kilka dni jest dobrze, a potem znowu.

Przekręcam kluczyć i tylko jęknięcie. Kolejny raz - jęknięcie. Za trzecim razem odpala. Czasami za 4 razem, czasami za 1 razem.
Kupiłem ładowarkę taką, która nie jest w stanie przeładować, taka mała, żeby akumulator był cały czas doładowany. Po takim ładowaniu potrafi być ok, przez pół dnia. Potem znowu, raz zapala, raz nie zapala.

Auto było w warsztacie. Wyjęto rozrusznik. Zbadany. Wymieniony automat. Dalej sytuacja ta sama. Przez niecałe 3 lata użytkowania auta akumulator wymieniłem już chyba 4 razy.
Kolega ma kilka aut tej marki, mówi, że ma podobne problemy, ale u niego to jest tak, że jak ma ich kilka to każdym jeździ niewiele, więc np. pada akumulator od systemów bezpieczeństwa i stania.

Nie wiem czego szukać. Na co zwrócić uwagę. Może jest jakieś miejsce, gdzie należy sprawdzić - jakaś masa czy coś.

Auto na co dzień użytkuje moja małżonka, która rzeczywiście odpala auto średnio 6-10 razy dziennie, robiąc raz 6 km dziennie, i dwa razy w tygodniu po 50 km. Jednak czasami wyjazd weekendowy, nawet taki po 400 km nie załatwia tematu - chociaż ładowarka podłączona jest często.

Może ktoś miał podobny problem.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.05.2018, 7:06 

Toto wrote:
Od samego początku dręczą mnie problemy z rozpalaniem samochodu. Auto dostaje nowy akumulator i po jakimś czasie problem się powtarza, przez kilka dni jest dobrze, a potem znowu.

Przekręcam kluczyć i tylko jęknięcie. Kolejny raz - jęknięcie. Za trzecim razem odpala. Czasami za 4 razem, czasami za 1 razem.
Kupiłem ładowarkę taką, która nie jest w stanie przeładować, taka mała, żeby akumulator był cały czas doładowany. Po takim ładowaniu potrafi być ok, przez pół dnia. Potem znowu, raz zapala, raz nie zapala.

Auto było w warsztacie. Wyjęto rozrusznik. Zbadany. Wymieniony automat. Dalej sytuacja ta sama. Przez niecałe 3 lata użytkowania auta akumulator wymieniłem już chyba 4 razy.
Kolega ma kilka aut tej marki, mówi, że ma podobne problemy, ale u niego to jest tak, że jak ma ich kilka to każdym jeździ niewiele, więc np. pada akumulator od systemów bezpieczeństwa i stania.

Nie wiem czego szukać. Na co zwrócić uwagę. Może jest jakieś miejsce, gdzie należy sprawdzić - jakaś masa czy coś.

Auto na co dzień użytkuje moja małżonka, która rzeczywiście odpala auto średnio 6-10 razy dziennie, robiąc raz 6 km dziennie, i dwa razy w tygodniu po 50 km. Jednak czasami wyjazd weekendowy, nawet taki po 400 km nie załatwia tematu - chociaż ładowarka podłączona jest często.

Może ktoś miał podobny problem.
.
Na opinie kolegi nie zwracaj uwagi, jeśli samochody w większości czasu stoją.

- to że rozrusznik był w naprawie nie daje nam 100% gw że jest zrobiony dobrze. To jedna opcja.
- elektryk powinien sprawdzić wszystkie masy.
- pokusiłbym się również o diagnostykę komputerową, może dać podpowiedź.
- lewy pobór prądu ? Był mierzony na wyłączonym silniku ??
- wstawił bym go do innego elektryka/warsztatu nie sugerując opowieścią o tym co było już zrobione, i niech szuka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.05.2018, 10:34 

Moim zdaniem sam automat nie załatwia sprawy w rozruszniku. Trzeba jeszcze
wymienić szczotki oraz porządnie wyczyścić ich bieżnie. Z opisu wynika
że kręci (czyli automat wyskakuje), ale słabo (czyli mały prąd na wyrniku
- który przekazują tam szczotki). Sprawdzenie masy silnika też nie zaszkodzi.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.05.2018, 11:44 

Jeśli aku jest nowe i pewne to naładuj na max ,zmierz miernikiem i sprawdż czy po 24godz nie straciło napięcia.gdy będzie ok to poodkręcaj masy ,oczyść i porządnie dokręć.Klemy na aku też oczyść.Gdy to nie pomoże to rozrusznik do regeneracji,szczotki,łożyska wirnika itd.Takie jest moje zdanie.Powodzenia.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 12.12.2020, 16:25 

Problem został rozwiązany.

Pomimo tego, że ktoś "sprawdzał" rozrusznik należało go wyjąć i naprawić wymieniając tuleje itd. Teraz działa wszystko ok.
Postanowiłem napisać bo ktoś może mieć jeszcze podobne problemy z diagnozą.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 13.12.2020, 0:15 

Rozrusznik - standard w Cayenne...

Profile  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum